Wednesday, July 29, 2009

aku yg malas pikir tajuk..

*Aku rase cam psycho plak dalam satu bulan ade sampai 16 entry... nampak cam kemaruk sgt.. but then bukan salah aku coz aku meng-transfer-kan hampir sume entry blog lame ke sini dalam satu hari...

Tadi aku hangit tahap langit ketujuh dengan satu mamat melayu ni... aku ni dh ah td berbaju kebangsaan.. bawak lap top.. handbag.. buku cerite.. beg plastik berisi jajan... bila tibe kat pintu yg memerlukan cara manual nak bukak, bukannyer mamat yg disebalik pintu tu nak bukakkan... padahal dia cuma guna se-tangan jer ckp kat tepon tangan dia tu... klu dia pakai tepon kaki tu ble gak aku ampon kan... dia diri je tengok aku... aku yg bwk brg cam nak gi camping ni yg bukak pintu tu.. yg paling da bomb sgt tu, masa aku bukak pintu dia menyelit masuk pintu tu... macam gampang!!.. x gentleman langsung... rupanya dia diri terpacak di balik pintu manual tu nak tunggu aku bukak kan pintu tu... dah ah x tolong tahankan pintu tu utk aku yg meriah dgn brg2 ni... ucapan terima kasih mesra pon xde... heran kan??.. mane pegi lelaki2 gentleman yg beradab sopan dan berbudi pekerti mulia cam kat TV tu??... yg tolong perempuan dlm kesusahan... Kang cakap lelaki melayu x gentleman marah... tapi inilah kenyataan nya... Ada lelaki yg gentleman tapi dah kekurangan dan kelupusan sgt... Ble dikira dgn jari arwah hamster aku... dammit.. Neway ni bukan kali pertama lelaki melayu membuktikan mereka dh x segentleman lelaki melayu zaman tok ayah mereka.. dah banyak kali dah... perasaan menghormati kaum perempuan tu dah xde sgt... yg paling best, lelaki bukan melayu siap ble tahan kan lift utk kite walaupon kita ada lg 10 tapak ke lift.. while lelaki melayu, kite ni dh sah2 depan lift pon dia ble dengan selambe badak air nyer tutup pintu lift secepat mungkin depan muka kite... cilake betul... babiturat sungguh... heran kan??... mana nilai sivik mereka?.. tu ah... duduk dewan sivik je ble harap tapi sengal gak... Aku x salahkan semua.. coz masih ada lagi segelintir mamat melayu yg manesss perangainya... tapi wat mase ni aku x berkesempatan utk terserempak dgn org macam tu... lelaki bukan melayu dh banyak dh yg berperangai manessss yg aku jumpa... Yang lebih pelik, nape dalam cerekarama tu mcm senang je perempuan2 tu terserempak dgn lelaki yg baik dan kacak macak???... apsal klu aku terlanggar bahu mesti dgn makcik2 atau lelaki kurang sivik jer????... huh!!!!... cerekarama kat TV tu suma memberi harapan palsu jer... Benci..

*Neway aku br teringat.. kat blog lama aku tulis aku x mau tulis pasal diri sendiri... hhmmm.. kat blog ni aku x sure nak cite ke x sebab life aku still sucks cam biasa and bosan.. tulis pasal kengkawan aku yg mereng gak yg cara... muahahahaha... tapi mungkin aku selit ah sikit2 pasal aku yg x seberape ni kan... sebagai pemanis blog gitu... ahhhh... ape adehal.. blog aku...

Sunday, July 26, 2009

Korang rasa hidup korang kaler ape??..

*time kasih ek kawanku si pepatung sbb bg izin aku guna entry ko ni utk dikongsi umum.. and time kasih sbb bg aku edit agar sesuai dgn bahasa puitis aku..hehe... me very like u lah... hehehehe

Dalam idup yg penuh pancaroba ni sebenarnya ada macam2 kaler yang indah.. ada merah.. biru.. hijau.. kuning.. kundang.. cekelat.. biru laut.. hijau pujuk pisang.. tapi yg peliknya nape kite nak bayangi hidup kite dgn kaler yg gelap gelita lagi malap??

Manusia punya lah berduyun kat dunia ni.. ada melayu.. india... cina... mat saleh.. bangla.. negro.. arab.. hindustan.. ahhhh semua bangsa ada... tapi nape kite tetap rase sunyi dan kesepian??..

Ada banyak pilihan lain dan banyak cara utk kite betulkan kesilapan purba.. tapi kenape kite harus fokus kat kesilapan merepek tu dan tak putus2 menyesal tentang tindakan dan pilihan yang telah kite buat??..

Setelah segala perubahan dan pengorbanan yang kite dah lakukan.. kesakitan dan keperitan yang kite lalui demi perubahan tersebut.. nape x pernah dihiraukan dan diagungkan??..

Teknologi sudah semakin canggih dan terbaik dari ladang.. Satelit pon dah ade sendiri.. telepon makin kecik, makin bergaya dan kad ingatannya semakin fotografic.. Jauh2 pon boleh bersua muka dan mendengar suara.. nenek kat kampung pon dah pandai terkinja2 depan pc tgk cucu kat obesea.. tapi nape susah sangat kite nak call org yg tersayang sedangkan jarakberjalan dari kete ke opis tu ble saje kite call seminit dua.. sambil2 berak tu ble saje msg kasih mesra.. tgh tunggu makanan tibe ble saje hantar gambo pengubat duka nestapa.. tapi nape x dibuat juga??..

Klu tgh mamai camne pon.. klu terlihat momok kite sure tersentap juga... klu tgh main bola, coach bagi signal, kite sure nampak punya... klu keta baru, calar sekecik kuman pon kite akan dapat detact... TAPI... nape bila awek korang sedih.. kesunyian.. perlukan korang.. terguris dengan kate2 korang.. haram sikit pon korang x sedar dan x endahkan??..


Pelik kan??.. hidup ini ada banyak kaler tapi kite selalu pilih yang salah... boleh saje diperbetulkan tapi kite selalu elak... dengan harapan yang kaler itu akan berubah jadi cerah dan meriah suatu hari nanti.. damnnnn...

*aku nak tukar ayat dia tapi x berape berjaya... mcm dh perfect sgt dh tu... hehehe... pastu untuk soalan ditajuk aku tu.. aku rasa hidup aku kaler merah jambu... ada kaler and ade buah... hhmmmmm.. nyum.. nyumm...

Friday, July 24, 2009

Cinta Disebalik Tabir


(Siri Maskerat Cinta by Fakhrul Anour)

Pernahkah kau lihat cinta disebalik tabir?..

Cinta yang berputik dari perkenalan yang tidak kenal rupa..

Dari jauh berkenalan..

Bermesra tanpa mengenal siapa dirinya..

Tanpa tahu cantik atau burukkah dia..

Tanpa kemesraan terjalin dari berpegangan tangan..

Tapi keikhlasan tiba-tiba muncul..

Keakrakraban berputik hari demi hari..

Tanpa cinta disebalik tabir, hati mulai resah..

Sekali terdengar suara, berdegup jantung bagai guruh melanda..

Cinta tiba-tiba lebih mekar dari biasa..

Hati timbul sayang yang teramat sangat..

Si dia muncul dalam suara..

Selama ini berdakapan dalam mimpi ingin bertemu..


*Aku amik petikan ni dari sebuah comik/novel/art work/aku pon x sure genre nyer.. hahahaha... aku dedicate khas buat sesiapa yg jumpa pasangan hidup dia melalui cara yg seakan2 petikan ni.. dan pada sesiapa yg masih single.. jangan risau sangat.. cinta tu ada kat mana2.. setiap org ada pasangan hidup masing2.. cuma org lain tu pasangan dia cepat sikit ditemukan... maybe pasangan korang tu amik jalan jauh dan as lelaki normal yang x suka tanya arah, diaorang lagi cenderung untuk sesat jalan.. so that's why korang x jumpa lagi love of ur life... bawak bersabar yer.. nanti once bakal pasangan korang dah tau guna GPS kang diaorang akan dipertemukan dengan korang lah... hehehehehe...



Wednesday, July 22, 2009

Masa untuk merehatkan minda seketika..

video

Kawan aku forward kat aku lagu ni... memula dengar cam pelik skit tapi kali kedua dengar layan gak ah rentak dia.. agak smart... lain dari lain.. menginggatkan aku pada kumpulan CAKE.. aahhhh... aku amat rindu pada zaman itu... zaman xyah pikir pasal duit.. blaja jer... x cukup duit je aku misscall mak aku.. pepandai dia ler nanti call balik.. skang kalau aku buat mcm camtu sure kena penampar bisu.. huhu..

Tindakan kawan aku yang agak Funsize..

Amukan aku pasal orang dapat pujian untuk entry aku masih kurang reda hinggalah ke pagi tadi... aku dalam keadaan mamai terus msg kawan aku bgtau yg aku dah tutup blog lama dan dah meng-active-kan blog baru dengan jayanya walaupon makian masih berbaki dibibir..

Tit tit.. (bunyi msg dari hp nokia zaman old school yg berlampu biru)

"aku lambat g keje,sumbody blocked my car, yg pukimaknya keta kancil tu tu siap stering lock n ada huge sticker I LOVE ALLAH. So aku plak nak cepat so upah adik aku gi patahkan wiper n i mean ALL.. n klu ada batu in the name of Allah aku mintak adik aku pecahkan. I gave him RM50 cash for this.. ok bitch aku tau aku keji tapi aku ralat sebab x combine dengan garit pakai syiling 20sen satu keta..xpe next time aku buat coz senang nak detact d car due to d prominent sticker"

Hmmm aku yg tgh berasap satu badan ni tetibe terus gelak x ble blah... gila ganas... kawan aku ni kecik orgnya.. oowww silap.... bukan kecik tapi Funsize.. ingat tu.. kang x pasal2 dia garit keta aku plak.. hahahaha... neway she did that b4.. cina mana ntah pi amik parking dia setelah dia tunggu mcm nak rak kat car park... cina tu kuar je dari keta and masuk Mall, tanpa segan silu kawan aku yg Funsize ni sain nama dia baik punya kat pintu keta pakai syiling 20 sen.. dalam beb.. ni polish keta pon x hilang... mmg sebatu ko ble nampak otogerap kawan aku tu.. hahaha...

Neway dia x memberi sebarang feedback lagi pasal penukaran dan penciptaan blog baru aku ni.. Mungkin dendam kesumat dia pasal pem-block-an keta dia pagi tadi telah mengaburi mata dia dari nampak msg aku pagi tadi..

Korang ingat x?

Aku dah ingat2 lupa apa lagi entry yg aku pernah post dulu... damnnn.. ada sape2 ingat x?.. hahaha... aku haram x ingat.. hmmm...

Neway tadi aku selak2 majalah lama yg agak lama juga dah bersepah atas meja aku... and aku terbaca tajuk depan dia baik punya "Perempuan cantik cenderung untuk curang"... dan aku secara sepontannya angguk setuju..

"Owwwww... Patutlah aku curang dulu... aku cantik rupanya..."

Amacam?.. terbakar x baca statement berani aku tu?.. hahahahahaha...

Aku berangan saje-saje

"Relationships are hard.. It is like a full time job and we should treat it like one.. If your BF or GF wants to leave you, they should give you a two weeks notice.. there should be severence pay.. and the day before they leave, they should have to find you a temporary replacement BF or GF.. "

Aku jumpa quotes ni kat internet masa tgh surf tanpa arah tuju.. (memang x pernah ada hala tuju pon aku selama ni... hehehe).. neway, aku suka betul kalau kita boleh buat macam ni.. pergghhh.. gila mahal EX-EX aku kena bayar aku.. hehe.. pastu sementara aku nak dapat BF baru, diaorang kena carikan BF sementara untuk aku.. perghhh.. sangat lah best... so kiranya bolehlah kita kurangkan relationship on rebound thingie and kalau kita x suka dengan pengganti yg diaorang carikan untuk kita tu kita boleh reject and suruh diaorang cari yang lebih elok.. hehe.. (serious aku gelak evil skang ni).. tapi.. tu lah... ni suma angan-angan kosong... kalau tak aku sure dah kaya raya skang ni.. since Ex aku dulu langgar contract "per-couple-an".. menurut contract yg x berapa nak binding tu, if dia curang dia kena bayar aku RM10k.. and ternyata dia curang.. hmmm... (terdiam seketika untuk memberi laluan kepada angan-angan tadi)..

6 Kesalahan asas yang sering dilakukan selepas Broke Up dengan kekasih anda

1. Memburuk-burukkan kekasih anda di Frenster, Fesbuk, Twitter, Hi5, Tagged, My Space atau apa2 saje yg sewaktu dengannya..

(Ini adalah kerana ini menunjukkan anda sangat tak matang dan suka membuka pekung didada.. dulu time suka kau sayang-sayang bagai nak rak.. tapi bila dah break kau kutuk dia tahap gampang dan bgtau satu Malaya.. Malu lah sikit weiii.. and korang pernah terfikir x kemungkinan adik beradik, sedara mara or maybe mak bapak ex korang tu ada akaun fesbuk or frenster atau ape2 jer lah tu?.. and korang pernah terpikir tak apa perasaan diaorang kalau terbaca apa yang korang tulis dan carutkan pasal anak diaorang tu?... apa perasaan korang kalau ex adik korang tulis macam tu pasal adik korang sedangkan dulu korang sikit punya baik dengan ex adik korang tu??..)



2. Mencari pengganti secepat yang mungkin..

(tak payah kelamkabut nak cari pengganti... tenangkan dulu fikiran yang dah kusut tahap gampang tu... relationship on a rebound is not an option.. fine, aku paham korang sunyi dan perlukan tempat nak bermanja bagai tapi bukan dengan mencari pengganti secepat mungkin… ini bukan saje merugikan korang tapi akan melukakan pasangan baru korang.. sedikit sebanyak mesti ada perasaan nak balas dendam kat bekas kekasih korang kan?.. korang nak tunjuk kat ex korang tu yang korang boleh dapat pengganti lebih baik dari diaorang kan?.. lupakan je lah niat korang tu.. korang ingat ex korang tu kisah sangat ke pasal pasangan baru korang tu?.. kalau dia kisah dah tentu diaorang tak putus dengan korang kan??... kan??.. kan??.. so relaks kan perasaan tu dulu.. bila masa dah mengizinkan, cinta yang korang cari tu akan datang sendiri.. tak perlu dipaksa-paksa dan tak perlu mengelabah cari pengganti secepat mungkin)



3. Menggungkit segala jadah apa korang dah spend kat ex korang dan nak balik semua barang2 yang korang pernah bagi..

(chill ah beb.. korang dulu bagi barang2 tu dengan penuh kasih sayang.. korang dah buat part korang bagi barang kejadah apa tu suma.. dah putus biar je lah.. anggap je lah sedekah.. amal jariah.. itu part of memory korang dulu, so nape korang beria nak balik barang2 tu?.. biar je lah ex korang tu simpan kejadah ape suma tu.. jangan ah tunjuk kau ni kedekut dan hadap sangat barang2 tu..)



4. Suruh kawan-kawan kau ganggu bekas kekasih kau...

(beb.. serious x cool dan sangatlah x mature.. udah2 lah tu.. dah dia xnak kat kau, kau blah sudah.. nape nak nampak terhegeh2 dengan ganggu hidup ex kau?.. korang move on lah dengan life korang.. banyak lagi orang yang lebih elok untuk korang.. anggap je lah antara korang tu xde jodoh dah... terima takdir seadanya.. budget kalau kawan2 kau suma komplot kenakan ex kau tu boleh buat kau dipandang tinggi... macam haram.. xde nyer.. Dipandang hina dan retarded ada ah..)



5. Suruh parents korang gi pujuk ex korang untuk terima korang balik..

(perghhh... ini namanya main kasar dan teknik ni mmg kotor macam haram... so what ex korang tu lembut hati ke ape kejadah ke.. tapi korang sangatlah x patut guna parents.. korang nak ke ex korang tu terima korang semata2 sebab kesiankan parents korang je?... brapa lama sangatlah kesian tu akan bertahan?.. kalau korang betul sayang sangat dengan ex korang tu korang patut nak dia bahagia.. bukan nak buat dia lagi derita kawen dengan orang yang dia x sayang dah.. kalau korang yang ada kat situasi diaorang camne?.. apa perasaan korang?)



6. Cuba meng-add bekas kekasih anda semula di fesbuk, frenster, tagged dan ape2 jadah rangkaian pengrapatan silaturrahim ni..

xde faedah dan motif yg mengarah ke arah kebaikan pon kau buat macam ni. kau igt ex kau tu bodoh sgt ke xleh detact yang kau tu ex diaorg. x kisah lah kau menyamar pakai nama apa pon or kau letak pic kau bahagian mata ke.. bulu kening ke.. ketiak ke.. umbun-umbun ke.. sure ble detact.. lagi2 kalau korang secara sengalnya meninggalkan message2 berbau kesedihan terlampau.. poyo.. kau add ni sebenarnya nak tgk dia bahagia ke x bukan?.. nama pon ex.. biar jelah dia.. dia bahagia kang kau gak yg sakit hati... kalau dia sedih plak kang, kau igt kau ble hepi ke tgk org yg kau pernah syg sedih?..

Beberapa perkara yg lelaki patut tau pasal perempuan

List ni kawan aku Si Peah (bukan nama sebenar) bagi kat aku... aku lupa mana dia amik benda ni... asalnya bahasa omputih.. tapi aku tolong translatekan utk korang agar lebih difahami dan disenangi...

1. Jangan usha perempuan lain.. terutamanya kalau GF korang ada sebelah korang

2. Tolong ah wei.. perempuan sgt suka bila terima hadiah tanpa sebab tertentu.. tak perlu mahal.. coklat Cadbury saiz kecik tu pon dh okay dh..

3. Kalau kiteorang nak lepak dengan kengkawan perempuan kiteorang.. jangan mimpi lah kiteorg nak bawak korang..

4. Kiteorang akan cerita segalanya pasal korang kat kawan baik kiteorang.. Yes people.. SEGALANYA..

5. Jangan sesekali pikir korang ble lepas if korang lupa birthday kiteorang..

6. Bila kiteorang sedih.. kiteorang perlukan pendengar yang baik.. jangan sesekali bagi cadangan atau cuba selesaikan masalah kiteorang.. dengar dan bg respon bila perlu aje.. sebab kengkadang.. kiteorang pon x pasti nape kiteorang perlu sedih.. korang layankan je lah..

7. Kalau kiteorang tgh time of the month, tolong ah jaga sikit kata2 korang tu.. silap2 kaki kiteorang ble jejak kat mulut korang..

8. Kalau kau suka kat kiteorang tolong ah bgtau terus... hint2 sengal korang tu xkan membantu

9. Jangan sesekali cadangkan atau daftarkan nama kiteorang kat gym.. agak biadap namanya tu.. nampak sangat kau nak kata aku kiteorang gemuk kan?.. kan?.. kan?..

10. Kalau korang janji nak call lagi 5 minit.. tolong ah call lagi 5 minit.. coz sumpah kiteorang tunggu korang call lg 5 minit.. stok klu nk terkencing pun kiteorang sanggup tahan sbb takut korang call..

11. Kalau xnak panjangkan perbalahan atau perselisihan faham... korang bagi je kiteorang menang... hehe

12. Jangan sesekali sebut pasal EX-GF korang.. kiteorang x hingin nak tau.. diulangi x hingin nak tau!!

13. Kiteorang suka sangat kalau lelaki tu bau sedap.. so please ah weii.. kalau ada body odour tu tolong ah buat sesuatu utk hilangkan.. nak dating tu kasi wangi sikit..

14. Kiteorang akan selalu rasa inferior dan rasa huduh.. so x salah kalau tetibe korang puji kiteorang cantik.. pembakar semangat tu weii..

15. Kalau korang kasi ayat yg Manesss x hengat dunia.. korang kemungkinan besar dapat pengampunan atas kesalahan runcitan yg telah dilakukan... tapi kalau korang buat perkara2 atau perbuatan2 yg sangatlah maness, kesalahan runcitan korang kat kiteorang tu automatic terluput..

16. Sesungguhnya kiteorang pikir pasal korang hampir setiap masa dan ketika.. stok kalau tengah korek hidung pon ble pikir pasal korang lagi..

17. Jadilah lelaki yang ble buat kiteorang gelak dengan hepi coz sesungguhnya akan membuatkan kiteorang suka berada disamping korang

18. Jadi keanak-anakkan dan tidak matang sekali-sekala adalah menyeronokkan... tapi kalau korang madah tak matang sepanjang masa.. pergghhh.. itu namanya saje mintak dilempang..

19. Kalau korang bawak kiteorang lepak dengan kengkawan korang setakat untuk teman korang main game.. itu bukan lepak atau “quality time together”.. itu namanya mengundang bebelan 5jam tanpa henti bila balik nanti..

20. Jangan haraplah kiteorang nak terima idea utk ” Have A Threesome”

21. Tak semestinya bila kiteorang jenis yang jaga penampilan, kiteorang ni "High Maintenance".. wei bedak sejuk bukan mahal mana pon..

22. Berjalan bersama dalam hujan ala2 memori daun pisang.. ciuman penuh kasih sayang di dahi dan masak makan malam yg paling romantis boleh menjamin permintaan korang dimasa akn datang ditunaikan..

23. Sebelum cakap apa-apa dengan kiteorang pikir dulu masak-masak samaada korang patut cakap ke tak benda tu..

24. Harap Maap.. kiteorang tetap rasa beberapa orang selebriti lelaki jauh lagi Hot dari korang.. so terima je lah kenyataan tu..

25. Kiteorang xde pon menyebok kacau korang time korang nak tengok bola ke tennis ke renang kuak lentang ke atau apa kejadah yang ada kat channel sukan korang tu.. so tolong ah jangan kacau kiteorang bila kiteorang tgh layan drama bersiri or cerekarama or sandiwara semasa..

26. Bila korang tunjukkan yang korang cemburu.. kiteorang rasa amat dihargai... rasa macam kiteorang ni Hot sangat2.. tapi janganlah cemburu buta terlampau sangat.. tu namanya mintak ditinggalkan dalam kadar segera..

27. Kiteorang sebenarnya lebih rasa teruja kalau korang kerap buat benda2 sweeeet yang runcitan tu.. ia lebih bermakna dan akan sentiasa buat kiteorang tersenyum bila teringat..

28. Kalau kiteorang dah kata ”No” kali pertama korang tanya... tolong jangan tanya lagi.. sebab jawapannya akan tetap sama..

29. Jangan sesekali cuba tipu kiteorang.. lambat laun kiteorang akan tahu juga… and percayalah, tahap ke-kantoi-an korang tu memang kaw-kaw punya sampai xde reason munasabah korang boleh bagi..

30. Kiteorang suka amik gamba korang sebab kiteorang nak tgk setiap masa.. dan pada masa yang sama kiteorang nak orang lain tgk juga so that diaorang tahu korang2 ni comel sebenarnya..

31. Kiteorang benci gila bila kiteorang je yang kena Plan semua benda while korang lepas tangan.. halloooo... aku couple dengan kau and bukan dengan tiang.. ini relationship bersama so please jangan malas guna otak tu..

32. oohh yaaa... kiteorang juga berhak untuk benci EX-GF korang separuh mati.. so please mulut tu jangan gatal tetiba nak backup diaorang plak..

33. Kalau korang cuba2 nak sakitkan hati kiteorang… Beware.. kawan kiteorang ramai and semuanya sanggup membantu..

34. Kiteorang memang x berape gemar lelaki yang jiwang karat and melewe-lewe tapi tak salah kalau korang kengkadang tu jadi sweet and bgtau kiteorang perasaan korang pada kiteorang...

35. Kiteorang sebenarnya suka lelaki yang pakai Boxer.. korang nampak sangat Hot!!

36. Kalau korang sanggup mengaku dengan sejujurnya yang korang silap.. kiteorang pon sanggup ngaku yang kiteorang silap

37. Yes people… Kiteorang memang rasa yang lelaki pakai uniform nampak sangat Hot!!..

38. Bila korang lepak dengan kengkawan korang.. korang jadi diri korang yang Fun dan sempoi... so apa kata sikit dari perangai tu korang terapkan bila korang lepak dengan kiteorang.. janganlah asyik nak tunjuk macho je depan kiteorang... gila poyo..

39. Jangan sesekali atau dua kali atau berkali-kali korang cuba bagi harapan pada mana2 perempuan.. kiteorang ni mudah perasan.. so perbuatan korang ni akan buat hati kiteorang ni terluka bila kiteorang tahu yang korang sebenarnya main2 aje... saje nak test2 market lah konon.. macam haram!!

40. Kalau korang dah suka kat kiteorang.. better korang bagitahu kiteorang terus.. coz kiteorang xde jadahnya nak tunggu korang lama2... buang waktu!!

41. Kiteorang ni sangatlah sensitif.. so janganlah buat kiteorang nangis...

42. Kiteorang sedia maklum yang x semua korang2 ni boleh karang sajak or tulis lagu untuk kiteorang.. tapi boleh saja kiranya korang dedicate lagu yang kena dengan kiteorang or hubungan kita ni... so bila kiteorang dengar je lagu tu kat mana2, sure kiteorang ingat kat korang..

43. Kiteorang rasa sangat teruja kalau korang ingat apa2 saje yang kiteorang pernah cerita kat korang.. ini menunjukkan korang dengar rupanya apa yang kiteorang cerita..

44. Apabila kiteorang cakap ”I Love U”.. kiteorang memang benar-benar maksudkannya… so jangan lah pertikaikannya lagi… tak perlu bukti yg harus dipertaruhkan sebab hati kiteorang x pernah tipu apa kiteorang rasa..

*uwwaaaaaaa....

Apa perempuan suka pasal lelaki (perempuan lurus je kot..hehe)

*Wei aku penat.... Argghhhhh.. banyak lagi ke aku punya entry yg tersembunyi ni?..

Apa yang perempuan suka pasal lelaki dan korang x sedar pon kami suka.. dan yang penting benda ni x berapa melibatkan duit sangat..

Setelah membuat research ala kadar dan ala2 sardin.. aku bentangkan lah harini isu ini.. ceehhh.. cam kronik jer isu.. padahal isu ringan tahap gula2 kapas je... hahaha.. haa silalah layankan.. kami (perempuan) sebenarnya suka lelaki ada banyak sebab.. antaranya ialah cara spontan korang bila bersama kami dan suka tgk gelegat korang dalam keadaan2 yg camni..

1. Bila korang buat2 Innocent dan muka tak bersalah...

2. Cara korang gelak... buruk-buruk comel gitu... hehe

3. Cara korang senyum... agak control.. tp xpe.. kami suka gak..

4. Bila korang buat muka keliru...

5. Bila korang tenung mata kiteorang dan pada masa yg sama tetiba semua masalah kami hilang serta merta..

6. Cara korang sentuh tgn kami untuk memberitahu yg korang ada disisi kami... alaaa sweet..

7. Cara korang cuba pertahankan diri korang bila kiteorang mengusik dan mengenakan korang..

8. Cara korang tenung kami bila kami berjalan kearah korang sedangkan kwn korang tgh bgtau score game malam td..

9. Cara korang tiba2 muncul ntah dari mana dan terus menghadiahkan pelukan pada kami... sweettt...

10. Kami muat2 dan sedang elok dalam pelukan korang… ngam2 gitu..

11. Cara korang nak cover up dan control macho bila korang termalu bila tersalah tingkah atau tersadung…

12. Cara korang kiss kami lepas pertengkaran yg besar..

13. Cara korang tenangkan kami dengan hanya satu kiss, bila kami resah dan mengalami hari yg sgt teruk..

14. Tapi bila pikirkan balik… kami mmg suka cara korang kiss kami pon..

15. Kami sangat suka perasaan yg kami rasa bila kami peluk korang.. rasa mcm masa kecik2 dulu kami peluk teddy bear… hhmmm… haaaaaa... lebih kurang camtu lah rasa dia... hehe

16. Cara korang boleh tahan bergayut ditelefon berjam2 dengan kami walaupon xde ape sangat pon nak cakap..

17. Cara korang tenung kami masa korang igt kami tidur tapi
sebenarnya kami buat2 tidur je masa korang memandu… hehe

18. Cara korang cakap “awak nampak cantik harini” walaupon kami hanya pakai t-shirt dan jeans lusuh sahaja..

19. Bila korang tenung kami ketika traffic light merah tapi kemudian meggelabah tukar gear bila orang belakang hon sebab korang terlalu khayal tenung kami... hehe

20. Bila korang nyanyi untuk kami tapi sebenarnya suara korang tu x sedap mana pon.. pitching suma lari... tapi kami suka juga.. comel.. Atleast korang cuba... hehe

21. Bila korang berpegangan tangan dengan kami di khalayak ramai... termasuk juga didepan kawan2 korang..

22. Cara korang cuba amik hati keluarga kami.. hehe..

23. Cara korang nak amik hati binatang perliharaan kami..

24. Cara korang pertahankan kami walaupon korang tahu kami yang salah..

25. Bila korang sanggup serahkan remote control tv sedangkan game yang korang minat ada di tv

26. Bila tangan korang secara automatik akan mencari tangan kami bila berjalan..

27. Bila korang buat muka cute bila korang mahukan sesuatu... hehe

28. Menawarkan diri utk mengurut bahu kami yang keletihan..

29. Bila rasa cinta yang ada pada korang tu macam tak habis2...

30. Cara korang buat lawak dan buat kami ketawa.. tapi bila perlu serious korang akan serious..

31. Bila korang sabar menunggu kami bersiap walaupon kami sebenarnya end up pakai simple sahaja..

32. Bila korang control macho dan buat muka cute bila kami pukul korang.. padahal tahan sakit tu.. hehe

33. Bila korang tak lokek senyum pada kami..

34. Bila korang plan sesuatu yang romantik.. sedangkan korang haram x romantik langsung tapi korang cuba juga..

35. Bila korang sanggup memandu berjam2 hanya untuk berjumpa kami untuk waktu yang singkat..

36. Bila korang menghadiahkan ciuman setiap kali ingin berpisah walaupon kawan2 korang sedang memerhati..

37. Bila korang call kami tanpa sebab yang khusus... hehe

38. Cara korang spend duit kat kami.. korang x kedekut dan x berkira dengan kami.. kami faham kengkadang korang xde duit.. kami pon x mengharap benda yang korang x mampu belikan..

39. Cara korang peluk kiteorang membuatkan kami rasa sangat selamat dan dengan mudah kami akan terlena walaupon kami ada masalah tidur yang kronik.. ZZZZZzzzzzzzzzzz

40. Cara korang cakap ”I LOVE YOU” atau apa2 perkataan yang sewaktu dengannya.. dengan seikhlas hati dan tidak kedekut pada kuantiti ayat2 maneesss tu... hehe..




*Perkataan terbaik utk harini ialah Kronik.. hahaha... coz aku xleh carut arini disebabkan sebab2 tertentu yang agak x menentu..

Untuk Semua lelaki Yang Tak Pernah Cuba Untuk Terima Perempuan Seadanya

Maafkan aku..
Coz aku tak dapat nak jadi perempuan miang dan jalang..
Yang kau boleh tiduri dengan sesuka hati dan sesedap rasa sedangkan kita baru berkenalan..

Maafkan aku..
Coz aku tak pakai make up tebal seinci..
Tak tepek simen kat muka berkati2..
Tak cuba ubah penampilan diri..

Maafkan aku..
Coz aku xde nasi lemak saiz RM5..
Aku Cuma mampu hidangkan Nasi lemak 20 sen tapi lauk asing..

Maafkan aku..
Coz aku bukan aneroxic..
Dan aku tak cukup kurus untuk tayangkan tulang temulang rusuk aku...
Badan aku banyak kusyen empuk jer...

Maafkan aku..
Coz aku tak cukup cantik..
Tak cukup menawan untuk jadi AWEK kau..

Maafkan aku..
Coz aku bukan model Playboy..
Jadi aku tak dapat nak buat aksi2 porno untuk kau..

Maafkan aku..
Coz aku xde badan yang mantap..
Yang cukup solid untuk menterujakan kau..

Dan yang paling penting..

Maafkan aku
Kau tak dapat terima aku seadanya..
dan maafkan aku utk katakan

”Pergilah mati.. budget kau handsome sangat.. Lu pergilah cari Barbie..”

*Serious aku carut dalam hati now.. banyak entry aku dah xde dalam gengaman.. aku lupa nak save... damnnn..

12 CARA KAU NAK TAHU YANG KAU DAH JATUH CINTA..

DUA BELAS
Korang berborak dengan Si Dia malam-malam buta dan sebelum korang lelapkan mata pun korang asyik fikir pasal dia jer..

SEBELAS
Korang secara tiba-tiba berjalan dengan kadar yang sangat perlahan bila keluar bersama Si Dia walaupon sebelom ini korang merupakan seorang pelari pecut..

SEPULUH
Korang rasa sangat tak Best bila dia jauh atau tak dapat dihubungi..

SEMBILAN
Korang akan tersenyum lebar yang teramat bila dengar suara si dia..

LAPAN
Bila korang keluar dengan si dia, korang dah tak nampak orang lain dah.. korang hanya nampak Si Dia.. Dialah lelaki paling kacak or dialah perempuan paling jelita..

ENAM
Hanya dia sahaja yang korang rasa layak ada dalam fikiran korang.. dan dia aje yang korang fikirkan..

LIMA
Tanpa korang sedari, korang akan tersenyum sendiri bila korang tengok muka dia or gambar dia..

EMPAT
Korang akan lakukan apa sahaja untuk menatap wajah dia.. atau berjumpa dengan dia.. atau buat-buat terserempak dengan dia..

TIGA
Masa korang baca benda merepek yang aku amik dari mana ntah ni, korang memang dah set wajah atau nama Si Dia dalam otak untuk tengok ada tak korang alami benda-benda ni dengan si dia..

DUA
Korang terlalu tekun dan tawaduq fikirkan Si Dia sampai korang tak sedar pon aku dengan selamba badaknya tertinggal nombor “7”..

SATU
Korang akan mula mengelabah dan akan scroll keatas semula nak check betul ke tak aku tertinggal nombor “7” dan kemudian korang akan mula tersengih dan ketawakan diri sendiri dalam hati..

*barang sape yg dah pernah baca entry ni jgn poyo kate korang dah perasan xde no 7... *

Apakah yg boleh dikira sebagai Patah Hati (Broken Heart)

1. PATAH HATI ialah keadaan dimana kau rasa payah dan sangat lemah untuk bangun pagi sebab kau tau bahawa reality yang sangat tak best sedang menunggu kau

2. PATAH HATI ialah keadaan dimana kau menangis tanpa henti sampai kau tertidur kepenatan dan kemudian bila bangun tido kau sambung balik nangis

3. PATAH HATI ialah keadaan dimana kau asyik teringatkan orang yang buatkan kau patah hati.. tapi masalahnya kau ingat segala kenangan indah sahaja... yang pahit2 tu haram kau lupa.. pastu kau sambung nangis sebab rindukan memori itu..

4. PATAH HATI ialah keadaan dimana bau ex korang tergiang2 lagi kat otak korang padahal korang dah lama putus dan ex korang mungkin dah tukar perfume lain..

5. PATAH HATI ialah keadaan dimana jantung korang akan berdegup kencang dan hati terus berasa sayu setiap kali nama ex korang disebut atau apa2 saja yg kedengaran macam nama ex korang disebut..

6. PATAH HATI ialah keadaan dimana air mata korang bergenang bila terpandang gambar korang berdua masa time bahagia dulu..

7. PATAH HATI ialah keadaan dimana korang tersentap setiap kali terbaca surat2 lama dari ex korang dan terpaksa menyimpan semua pemberian mereka jauh dari pandangan mata..

8. PATAH HATI ialah keadaan dimana dalam diam korang mengharapkan cintanya semula dan mengimpikan ex korang balik semula pada korang sambil melutut merayu..

9. PATAH HATI ialah keadaan dimana korang mengharapkan peluang sekali lagi untuk bersama kembali dengan org yg bertanggungjawab mematah-matahkan hati korang sebelum ni..

10. PATAH HATI ialah keadaan dimana korang buat2 x kisah dan x peduli dengan segala caci maki dan tohmahan kengkawan ex korang tu..

11. PATAH HATI ialah keadaan dimana korang letak telepon dgn serta merta setelah mendail 3 digit pertama no telefon ex korang tu..

12. PATAH HATI ialah keadaan dimana korang menjerit2 dan merayu semahu-mahunya dalam hati agar ex korang terima korang balik..

13. PATAH HATI ialah keadaan dimana korang secara tiba2 rasa sunyi, kesepian dan merana bila terserempak atau terlihat ex korang jenjalan dengan kekasih barunya yang mmg sah2 xde lah lawa mana pon..

14. PATAH HATI ialah keadaan dimana xde ape pon yang korang lakukan dapat membuatkan diri korang percaya yang korang sebenarnya telah menerima kenyataan perpisahan tu dan korang dah ok..

15. PATAH HATI ialah keadaan dimana korang mendengar lagu cinta korang yang sah2 akan patahkan hati korang tapi korang tetap dengar berkali-kali dan confirm disertakan dengan tangisan... tp pendengaran tetap diteruskan..

16. PATAH HATI ialah keadaan dimana sebenarnya korang harap korang mati dek patah hati tu... tapi masalahnya tak mati pulak.. damnnnn..

Perkara menjengkilkan tentang lelaki dalam relationship (perempuan pon ada gak camni)

*Intro tambahan.. cam haram aku kena post balik suma entry2 lama aku dulu.. bingit siot... dah ah idea mencurah2 cam kat daun keladi but now kena ke zaman lampau balik sebab blog lama aku dah tercemar... damn.. neway, sila layankan..*

Aku bukan tulis benda ni sebab benci lelaki.. Trust me, I love them so much and aku rasa korang pon tau… Ini sekadar berkongsi pengalaman aku dan juga beberapa kawan-kawan aku a.k.a bahan uji kaji aku.. ahaks..


Semua orang sure pernah rasa benda ni.. kalau tak semua perkara yang tersenarai pon atleast satu dua sure ada kena dengan diri sendiri..
Kadang- kadang rasa sengal jugak bila terjebak dengan lelaki or perempuan macam ni..
Tapi lagi sengal kalau kita dah sedar dengan keadaan ni tapi still lagi mengharap kat orang tu.. (serious rasa macam nak sepak diri sendiri)


Missed call

Dia cuma miscall korang and end up korang kena call dia balik.. Apalah salahnya kalau call kita terus... lepas tu bila kita call balik dia kata ”saje je nak dengar suara you, rindu”.. serious orang yang macam ni patut ditolak dalam lombong.. (kalau dah rindu kat aku, kau tak reti-reti nak call aku ke?.. )


Top Up

Dia message or call kita tak adalah sekerap mana pon tapi kredit memanjangnya takde.. bila ditanya dia start ah melenting.. masa ni kluar suma cerita yang kita ni tak pernah nak percaya dengan kejujuran dan keikhlasan dia.. (Ciss.. dah lah kredit pon aku yang top up kan..)


Main tarik tali

Ini benda paling biasa berlaku.. ye lah, kita dari kecik dah di didik dengan perumpamaan perigi mencari timba .. and therefore kita sure segan nak mulakan dulu relationship tu.. and guy or girl yang kita minat separuh nyawa ni pulak main tarik tali... kadang-kadang perbuatan dia menunjukkan yang dia sangat suka kat kita.. tapi at the same time dia selalu cakap ”kita kan kawan”.. “you, orang terpenting dalam hidup I”.. (ada gak perempuan yg buat gini)

(kalau setakat kawan kenapa kau sanggup travel all the way semata-mata nak jumpa aku? And kenapa sanggup stay up malam-malam buta hanya untuk bergayut kat telepon dengan aku or YM dengan aku? Kenapa sanggup cari kawasan 3G hanya untuk video call aku? Kenapa?... kenapa?.. tetiba emo plak..)...

hhmmm tak cukup dengan tu, mereka juga memberi harapan yang tinggi menggunung pada kita yang MAYBE satu hari nanti kita boleh ada hubungan.. yes kengkawan.. MAYBE... tolong fokus.. MAYBE..

haa ni tak termasuk lagi jenis yang suka panggil kita ”sayang”.. ”dear”..”baby”... and apa-apa jelah perkataan yang bisa menaikkan bulu roma... (tapi aku suka gak dengar... dammit).. and pujian menggunung juga dilemparkan pada kita... kita plak seperti biasa terperangkap dengan dunia telenovela kita and end up syok sendiri.. tp pada dasarnya, kita sendiri tak tahu apa hubungan kita dengan dia.. nak kata sekadar kawan, mana ada kawan bersayang-sayang bagai.. nak kata kekasih kang kata poyo plak perasan sendiri..

Ada plak orangi yang kita suka dan minat teramat sangat ni pulak buat-buat tak paham apa yang kita cuba luahkan.. (tak kisah lah sama ada diaorang ni memang betul-betul lembab atau pura-pura lembab).. end up bila kita dah give up and move on dgn orang lain dia plak marah-marah kat kita as if kita curang dengan dia.. kononnya kita tak bagi dia cukup hint yang kita ni suka kat dia…

(halloo!! Tolong ah jangan sengal sangat.. Kalau aku sanggup berkorban masa, perasaan, kewangan kat kau.. itu maksudnya aku suka kau lah!! kau ingat aku minat sangat ke dengar kau cerita pasal ekzos keta or sport rim tu? kau igt aku kisah pasal koleksi kasut kau yg berlambak2 tu?Kau ingat aku ni minat sangat ke nak dengar kau repeat berulang-ulang kali pasal ex kau tinggalkan kau tu??.. kalau aku tak suka kau, takde maknanyer aku nak dengar lagenda hidup kau yang kononnya tragis tu!!)



Pass-pass kita kat orang lain
(selalunya scandal)

Ni selalu berlaku pada lelaki yang main tarik tali dgn kita.. dia tak nak ada relationship yg serious dgn kita tp xtau mcm mana nak cakap lalu dia pass kita kat kwn2 dia.. sbb tu kadang2 kita lihat kalau awek tu minat A, tp end up nanti dia couple dengan B.. (wei tolong ah wei, korang igt aku brg ke?.. klu tak nak kat aku ckp je terus terang dr passing2 mcm ni.. kau igt aku xde perasaan ke?)


Biarkan hubungan gantung tak bertali

Mulanya hubungan hanya sebagai seorang kawan.. tapi bila dah selalu lepak bersama perasaan tu dah bercambah mambah lah kan.. kita ni dah berkobar-kobar nak amik langkah seterusnya (bercinta dengan dia ah apa lagi) tapi dia plak macam tak nak berganjak dari hubungan asal.. macam-macam alasan tak logik yang diaorang bagi... ”I tak nak rosakkan persahabatan yang telah kita bina ni”...or.. ”I tak cukup baik untuk u, I yakin u akan jumpa orang yang lebih baik”.. or.. ”Errmm u pun tau kan I masih ingat kat my ex, give me time ok”.. or ”Hubungan kita masih baru, I tak nak terburu-buru, kita amik masa dulu okay? Kita kawan-kawan dulu” ..

hhmm dan kita plak dengan penuh yakin, ikhlas dan tawaduq yang dia akan couple jugak dengan kita suatu hari nanti (or kawin dengan kita if situasi melibatkan bf atau gf) ... yer.. tepat sekali SUATU HARI NANTI.. what if suatu hari nanti tu tak muncul-muncul?... haaa.. disinilah kita akan membazir umur menunggu cinta yang belum tentu jadi milik kita.. (dammit!!)


Memanipulasi ayat

Yang ni aku confirm selalu sangat berlaku.. especially apabila kekasih kita tu sebenarnya ada skandal-skandal lain.. bila diaorang kantoi dengan kita tentang perangai keskandalan dia tu, kita sure marah kan?.. and bila kita menyuarakan ketidakpuasan hati jer dia akan menukar segala statement yang ada untuk menunjukkan yang kononnya kita ni aje yang paranoid sangat.. (macamlah kita ni hadap sangat dengan dia) .. so end up bukan dia yang mintak maaf atas kejalangan diri tapi kita plak yang kena mintak maaf sebab paranoid sangat.. dan dengan itu dia akan lepas dari segala tuduhan yang memang jelas dan nyata memang dia lakukan..


Kaki Pukul
(selalunya bf)

Ni mungkin tak berlaku pada semua orang.. tapi dalam diam sebenarnya ada jugak berlaku kat orang sekeliling kita.. yang paling best tu kaki pukul ni tak mahu mintak maaf pon dengan awek mereka.. coz diaorang rasa diaorang tak salah... awek mereka yang salah.. kononnya kalau awek mereka tak buat salah mereka-mereka ni takkan naik tangan.. perrghhhh... salah mana pon awek tu dia tetap lemah beb... tampar pelan-pelan pon boleh pecah bibir awek tu.. agak-agak ah pon kalau nak ajar awek tu..

Tapi ada juga yang akan minta maaf right after dah cederakan awek dia.. menangis macam tiada lagi hari esok pon ade gak… tapi itu lakonan semata.. kalau jadi artist tu sure menang award.. hhmmm.. selang beberapa ketika selepas itu dia akan naik tangan lagi.. pastu drama swasta berulang kembali... scene pujuk memujuk dan menitis air mata buaya (crocodile tears..hehe) itu berulang kembali.. and as usual, awek dia akan termakan gak pujuk rayu tu coz dengan harapan balak diaorang ni akan berubah dan akan appreciate diaorang juga suatu hari nanti.. yes kengkawan... SUATU HARI NANTI..


Bila ajak teman shopping barang kita.
(scandal dan bf)

Perrhh.. klu ikut diaorg shopping kita ikut sungguh2 walaupon kita tak minat langsung barang kereta atau barang komputer or whatever je lah yang dia minat. Tapi bila giliran mereka ikut kite shopping, segala jawapan yang mereka bagi bila kita minta pendapat adalah amat menyakitkan hati.

Contoh yang paling ketara adalah bila ditanya baju yang mana yang lebih cantik dan lebih sesuai dengan kita. Jawapan standard yang confirm kita dengar ialah : ”hhmmm u pakai ape pon cantik”.. (tp sebenarnya dia tak tgk pon ape kite tunjuk.. just malas nak dgr kita bebel kalau pilihan dia tak tepat)..



Ego tinggi menggunung
(scandal dan bf)

Tiada salahnya kalau mereka ni kurangkan sedikit ego mereka yang tinggi melanggit ni.. tak salah kalau masa bertengkar lelaki bagi perempuan menang (jarang berlaku).. ini tidak bermakna seseorang lelaki itu lemah..

Bila perempuan nangis, tidak bererti mereka menggunakan tangisan sebagai senjata untuk menundukkan lelaki agar mengikut rentaknya.. cuba korang sebagai lelaki pikir balik ape yang korang buat sampai si dia boleh menitiskan air mata. Pernah tak korang sebagai lelaki terpikir yang maybe kamu terkasar bahasa?.. or maybe perbuatan korang buat hati si dia terhiris?.. or pernah tak atleast korang dengar luahan hati si dia bila dia berduka? Jawapannya tentulah tak kan?.. korang x pernah nak bagi peluang langsung kat perempuan untuk meluahkan segala perasaan mereka yang terpendam dan apa yang mereka tak puas hati.. cuba dengar dulu apa yang nak diperkatakan sebelum nak melenting dan menuduh yang bukan-bukan..
(and as for girl plak,kalau org dh kasi menang jgn byk cerita ble x?.. xyah nak ungkit2 lagi... diam sudah.. dah menang apa)



Jadikan Kita tempat meluahkan perasaan semata

Rasanya tajuk tu dah menjelaskan segalanya.. Panggilan mesra memang x lekang lah dari bibir orang macam ni. Tapi bila kita perlukan dia, dia memang x pernahnya ada.. end up kita tangani semua masalah sendiri.. Tapi bila diaorang yang ada masalah pulak, kita perlu ada dengan mereka dan perlu dengar luahan perasaan mereka yang kadang-kadang kita sendiri rasa x masuk akal betul diaorang punya masalah ni. ( Hak ena... x dapat beli sport rim pon nak kecoh..and for girls plak... budget aku kisah kasut kau nak beli tu xde size )


(situasi biasa dilakukan scandal.. kekasih pon ada gak buat gini)
Pastu ada diantara mereka yang hilangkan diri berminggu-minggu. Bila kita call dia kata ”bz lah i’ll call u back later”... and yet never did.. or even worst diaorang tak angkat phone pon ..and bila kita diamkan diri dan biarkan mereka dengan dunia bz mereka tu, mereka akan salahkan kita pulak sebab tak call diaorang.. kalau seseorang tu betul-betul sayang dan perlukan kita dia takkan biarkan kita tertanya-tanya tentang keadaannya, dia juga tak sanggup untuk tidak mendengar suara org yg dia syg itu walaupon hanya untuk sehari.. dan dia juga takkan memungkiri janji untuk menelefon balik.. ”I’ll call u back in 5 mins”.. bererti korang kena call balik lepas atleast 5 mins later.. bukan 5 jam kemudian.. bukan 5 hari kemudian.. korang ingat kami x risau ke kalau korang call balik lambat?.. tau x ada diantara kiteorang yang terpaksa bawa handphone kemana aja termasuklah ke tandas sebab takut kalau korang call kiteorang x dengar?..
(siap ada yang terjatuhkan handphone dalam gayung yang penuh air.. ini kisah benar beb!!)


Kita tak pernah cukup sempurna untuk mereka.

Mesti ada diantara korang yang pernah mengalami situasi dimana scandal or bf or gf korang cuba mengubah korang jadi orang lain.. yang tak pakai tudung, disuruh bertudung.. yang kekampungan di suruh jadi lebih moden (atau sebaliknya).. yang kasar disuruh jadi sopan santun.. yang gemuk disuruh kurus dan yang kurus disuruh gemuk.. pendek kata ada saja yang tak berkenan dimata mereka.. kenapa asyik nak kami je yang berubah?.. kenapa tak korang cari je perempuan or lelaki yang memang sah-sah mengikut citarasa korang tu?.. selama ni korang tak perfect kami terima seadanya tanpa merubah diri korang..

Bila kami enggan berubah mengikut kehendak diaorg, mereka akan kata ”you dah berubah.. dah tak macam dulu”.. sebenarnya kita masih sama Cuma kita tak ikut jejak yang mereka nak kita ikut.. rasanya tak salah kalau mereka turut berubah untuk blend in dengan diri kita.. relationship is about give and take.. tak guna korang paksa kami berubah kalau korang sendiri enggan untuk berubah demi kami..


Aku ada baca ayat ni kat satu kad kawen tu.. ntah sape punya kad aku x ingat..

”Tak perlu mencari teman secantik BALQIS, Jika diri tak seindah SULAIMAN, Mengapa mengharap teman setampan YUSUF, Jika kasih tak setulus ZULAIKHA , Tak perlu diri menjadi seteguh IBRAHIM, Jika tak sekuat SARAH, Mengapa didamba teman hidup seistimewa KHADIJAH, Jika diri tak sesempurna RASULULLAH S.A. W,”


Kesimpulan daripada himpunan perasaan aku dan kawan-kawan aku ni mudah aja.. perempuan kena sedar value diri masing-masing.. Tak semua lelaki itu jahat dan tak semua perempuan itu baik.. ada banyak lagi lelaki yang baik dan sesuai dengan kita diluar sana..dan ade gak perempuan jahat kat luar sana.. coz ada gak perempuan yg buat semua perkara diatas..

Neway, jodoh itu ada dimana-mana.. jangan terlalu taksub dengan kekasih kita sampai kita menjatuhkan sendiri value diri kita.. sampai kita ”buta” untuk melihat kelebihan diri sendiri.. sampai kita memperbodohkan dan menghambakan diri pada lelaki atau perempuan yang sebenarnya tidak menyayangi kita dengan sepenuh hati.. kenapa perlu menjadikan seorang itu sebagai priority hidup kita sedangkan kita ni hanya satu option atau pilihan dalam hidup mereka?.. Kalau kita sendiri tak sedar dengan value kita, then siapa lagi?.. Memang lah lelaki dah kurang tapi itu tak bererti tiada lelaki yang baik dan sesuai dengan kita diluar sana.. setiap manusia telah dijanjikan pasangannya.. The One for u is out there.. kita tak nampak mereka sebab hati kita dah buta dek cinta yang sedia ada.. all i can say is that..

“There’s a point in your life when you get tired of chasing everyone and trying to fix everything.. But it’s not giving up… It’s actually realizing that you don’t need certain people, the bullshit and the drama that they bring..”

And

“Don't let someone become a priority in your life when you are just an option in theirs..”

Renung-renungkan dan selamat beramal… ahaks..



*aku edit sambil mengunyah jemput2.. amacam?.. cara x?..

Kentut Berapi Kebabooommmm...

cam haram.. blog asal aku kena tutup sbb ada org dok copy and paste entry aku letak kat fesbuk... 1 or 2 aku ble lah bg pengampunan tp kalau dah sampai 5 tu melampau namanya... memang ah dia ada mintak kebenaran.. tapi bukan kat aku.. dia mintak kat kawan aku.. and even if dah mintak kebenaran pon agak2 ah, sikit2 sudah.. jangan sampai 5 entry.. pastu bukan nak promote blog aku... dia ble secara haramnya letak nama aku sikit je atas tu.. ini namanya pencurian patent.. pastu dia dapat pujian entry dia best... lg lah aku sakit ati sbb suma tu aku yg tulis sendiri.. bingit siot... bingit!!!!!...

oohh neway pada sesiapa yg baru nak baca blog aku... salam perkenalan.. (amacam?.. lemah lembut x aku?)