Wednesday, April 28, 2010

berguru dgn buku..

gua sengkek... xde duit yg ramai nak gi kelas belajar cara penggunaan DSLR.... camera ni pon gua pinjam adik gua... sbb dia nak pinjam kamera gua nak wat penggambaran didasar swimming pool... so kiteorg tukar camera jap... tarikh pemulangan dh hampir tp cam haram coz pic gua amik still terabur lagi... gua baca buku je... dvd dia gua malas nak bukak sbb gua dh sumbat laptop gua dgn dvd korea... hehehehe...


neway pic ni suma diambil randomly... ada yg kat umah... ade yg kat gua... ada yg mase tgh vacation... owww... ade gak pic adik gua yg amik... coz gua dh jadikan satu folder so gua xleh differentiate..


pokok bunga mak gua...




ikan koi bapak gua... ikan ni gua masih bisa berdamai... tapi ikan kaloi bapak gua mmg gua xleh ngam...rase nk tempeleng je ikan tu... hahaha








ni suma pic mase vacay... x berape x igt katne gua snap...



bunga mak gua lagi... hahahaha




gua snap mase tgh tunggu kawan gua...






pic mase gua kat brunei rasenye..




bunga-bungaan mak gua lagi... neway pic last yg kaler biru ni gua amik time tgh hari gila.. gua tukar setting kepada cloudy tetibe pic jadi kaler gini...



mesti korg tertanya-tanya kan nape xde pic gua or pic makhluk tuhan bernama manusia disini... jawapan agak mudah... lu gila ke ape?.. kantoi ah gua.. identiti rahsia gua ble terdedah woooo... and actually..... gua x pernah berkesempatan gi outing photography so gua x jenjalan sgt amik pic... gua pusing2 area umah je... hehehehe..

**biskut marie ok x?.. gua x habis khatam lg dowhh.. ni pon pem-belajar-an terbantut skit coz tok guru gua bz memanjang... tp gua banyak guna build in flash je... nak bli tambahan flash yg power pon x guna coz bukan camera gua.. hahaha...


**gua tgh tunggu bday prezen gua yg tertunggak lama ni... gua mintak camera Yoshi... pakai kodak.. toy camera je tapi pic dia ble tahan ah... lu try ah gugel "wide lens camera".. or "Yoshi wide lens"... gua tgk review dia pon memberangsangkan so gua hentak2 kaki nak.. cuma blom berkesempatan utk memiliki...

**pic2 diatas mmg amik sendiri... bukan amik dari tenet atau mane2.. mmg sah2 dari koleksi peribadi gua... and x edit pon sbb gua x pandai pakai adobe photoshop lagi... software nya pon gua xde.. hahahaha

Tuesday, April 27, 2010

gua dan efenen..

gua x sure keadaan interior peti sejuk korg rupe camne tapi yg pasti mak gua guna botol efenen sirap ros dan efenen oren yg dah dikosongkan dan dibersihkan untuk mengisi air masak yg di-dingin-bekukan.. atau dalam bahasa zimbabwe.. air esbok.. hehehehe... dan secara nyatanya untuk permulaan pe-minum-an, air esbok gua sure ada lagi saki baki rase sirap ros or oren... agak magik bila minum air putih tapi rasa sirap... hahahahaha...



**hepiness is a choice.... gua pilih utk hepi... so persetan dgn suma manusia jahanam yg cuba meng-gejolak-kan perasaan gua.. dgn itu... gua nak layan lagu dangdut lepas ni... nak karok sampai pengsan..

Monday, April 26, 2010

alarm gua..

memandangkan gua punya phone xde bunyi alarm yg bisa buat gua bangun dlm kadar segera.. gua gunakan lagu ni utk ringtone gua


video

mamat2 ni manessss belaka... lagu pon rancak... senang gua nak bangun terutama bila tang chorus... perghhhh... memang otomatik bangun ah.. bingit ble tahan... hahahaha...

nama lagu ni ring ding dong... nama group ni lak shinee.. gua kongsi bersama korg ah ringtone gua ni... gua x lokek... biar kita sama2 terkejut bgn pagi... hahahaha


**gua ada luahan utk seseorg... "kalau lu betul bz pon, kenanglah daku dlm doa mu... gua belom jadi lutsinar sampai lu buat2 x nampak gua... x kenang jasa gua, gua x kisah tapi lu x payah ah buat2 mcm gua xde perasaan... gua ni luar je avril... dalam barbie beb.. mudah tersentuh..."

Saturday, April 24, 2010

Tinggal lah gua...

selesai sudah lagi sorg besfren gua kawen.. dan seperti yg telah di war-warkan, ex gua datang majlis tu... and of coz terserempak dgn gua... tapi yg paling gampang dia bawak awek baru dia... kalau kiraan gua betul, ni awek dia yg ke-12... coz gua gf dia nombor 8 dulu... agak kimak coz berkepit sakan... peliknya gua x sedih tapi gua marah... marah sbb dia x hormat perasaan gua sedangkan baru bulan lepas dia dok pujuk gua balik dgn dia bagai... siap kata gua gf terbaik dia ah ape ah... kimakkk... kimakkk...

and gua xtau nape photographer kat majlis tu suka curi2 amik pic gua... dia igt gua x nampak agaknya.. candid konon... gua ni siap tahan nafas nak kasi perut nampak kempis... hahahahahaha

gambar hantaran yg gua buat tu gua malu nak tunjuk... nanti2 ah gua upload.. coz pengantin kata kat gua dia punya alas dulang kaler cream and nak gua but hantaran kaler kuning... suma dah cun dah gua buat tapi tetibe masa gua dtg majlis gua rase nak pengsan bila alas hantaran kaler kuning pekat and hantaran yg gua gubah tu sia2 coz tenggelam habis... agak huduh... gua agak kecik ati... bazir gua x tido malam buat bila tgk hantaran gua jadi gitu... (sori gua amat terkilan sbb masa mula2 bincang tu serious kata alas kaler cream putih.. gua dah budget hantaran gua naik mencapap sbb kuning pekat tapi.....)..


cucuk sini untuk lihat blog gua lagi satu yg gua dh upload pic mengguris jiwa gua tu...

Thursday, April 22, 2010

hiba..

harini gua sedih.. xde sape nak pujuk gua ke?.. gua meratap pilu ni... (sambil menjilat jari telunjuk and jari hantu lalu meletakkan di bawah mata utk bg effect mcm menangis...)

Friday, April 16, 2010

zaman x banyak berubah pada spektif ini..

suatu hari yg indah.. gua tgh layan tgk kucing jiran gua gaduh adik beradik... maklumlah.. umah xde letrik... time gua nak tgk astro lah dia ble xde letrik... neway, sebagai seorang yg kretif.. gua cari hiburan sendiri... gua tgk match live.. perlawanan antara kucing kaler kuning cekelat and kaler itam putih.. gua sokong yg kaler kuning2 cekelat yg ala2 teh tarik tu... ektiviti x berfaedah ini ditemani adik sepupu gua umur 8thn... agaknya dia pon bosan x dapat tgk cite katun ruji dia.. tapi dia advance... siap bawak cikedis.. sungguh rakus dia mengunyah sambil memerhatikan perlawanan live.. tiba2 dia bangun..

"Alip.. Lam.. Lam.. Ha..... sape duduk tempat apiq nanti bontot besar.."... sambil jari ala2 tgh mengukir sesuatu di tempat duduknya tadi..

Gua tanpa segan silu gelak terguling2... apakah???... hahahahahahaha... x sangka dia repeat habit gua masa sekolah rendah dulu...



**xde kucing yg menang sbb diaorg terkejut dgr gua gelak... and letrik dah ade balik so gua lebih rela masuk umah tgk Tv dari tgk kucing gaduh2 manja..

Entry khas buat BISKUTMARIE

apsal gua xleh view blog lu??.. apakah ini petanda lu xnak gua jadi pengikut setia lu??.. apakah???.. mengapakah??.. ohhhhhhhh... ini adalah tidak adillllll..... tidaakkkkkkk!!!!!!




**gua dah xde idea nak tulis blog pasal ape today so gua buat blog ni ala2 meng-update status fesbuk... hehehehehehehe

**pen-jerawat-an gua semakin kronik... gua x pernah ada sebanyak ni... gua rase gua ternak biri2 je kat farmville bukan jerawat... arghhhhhhhhhh!!!!..

** kuih cakar ayam ni sedap tapi manis sgt.. gua rase kuih ni makin manis sbb kemanisan rupa paras gua.. hahahahahahaha...

Tuesday, April 13, 2010

Mari belajar perumpamaan perkahwinan..

Menuju kearah perkahwinan adalah ibarat pegi membeli pisang goreng panas diseberang jalan..

nampak mudah tapi sukar..

kena lintas jalan dulu..

lambat lintas pisang goreng abis dan dibeli org lain..

lintas membabi tuli nanti kena langgar lori treler..

pastu bila dah berjaya beli plak kena hati2 untuk lintas jalan semula untuk ke kereta... kalau x berhati2, then kebahagiaan nak mkn pisang goreng xleh dikecapi sbb kena langgar keta..

kalau selamat sampai kerumah cara lah tapi nanti nanti kalau tersalah beli pisang goreng or x cukup sempurna pisang goreng tu xkan nak patah balik... kedai dah tutup... so lu akan stuck dgn pisang goreng yang x sedap dan pahit yang lu dah tersalah beli tadi.. hahahahahahaha...

kesimpulannya... sebelum kawen tu pikir elok2... kawen bukan sekadar utk penyatuan jiwa dan penyatuan badan tapi juga penyatuaan tanggungjawab yg tiada kesudahan... adakah lu bersedia utk sacrifice x bli barang feveret lu hanya sbb lu nak kena beli pampers anak?.. kalau dah bersedia, then fine...


**sape nak teman gua gi kenduri kawen kawan gua angkat tangan!!

Monday, April 12, 2010

Apabila kesunyian dan depresi menganggu diri..

Gua cuti arini... MC lah ape lagi.. penyakit biasa... hahahaha... actually dh baik tp gua menggunakan MC sepenuhnya... memula pagi excited gua bangun awal tgk katun... then berselang seli dgn tido... ujan plak tu... perghhhh layan abis... pastu astro buat hal kelip2 sbb ujan... damnnn... gua padam TV... gua tenung siling... ahhhh... bosan... gua baring2 sambil gerak2kan kaki.. hmm bosan juga... pastu gua dapat msg dari besfren gua yg dia jemput EX gua yg gua agak benci tu gi wedding dia.. Apakah???... haaiiisshhhh.. bertambah depresi gua..

gua bangun kadar pantas ke dapur...

mata gua dah terpandang ke satu sudut...

berkilat sungguh...

gua berkira2 nak teruskan langkah atau x..

apakah keputusan gua ini tepat???....

tanpa berfikir panjang... gua... gua... buat perangai lama... gua....






buat Sherperd Pie.. ntah iye ke x eja nye gitu... hehe...


Awat??.. lu igt gua nak bunuh diri ke?.. xde jadah... pegi jahanam sama EX gua.. Mengasah bakat memasak gua lagi bagus...








Amacam??.. cara x?.. pie ni berinti-kan daging, cendawan, baked bean, bawangan, tomatoan... hahaha.. rasa dia not bad ah.. coz gua budget sure masin or tawar sbb gua main letak je garam sesuka hati tanpa berfikir...

berbalik pada kisah kawan gua kawen tapi jemput EX gua tu... lu rase gua patut pegi ke x wedding tu?.. coz gua dah dapat bantahan keras x bg gua pegi ni... hahahaha... kat obersea pon ble tentang... tu x termasuk yg se-tanah dgn gua ni... hahahaha.. gua kan femes... so ramai org sayang... hehehehehe.. jijik lak tetibe dgn statement sendiri... hehehehehe... femes kah gua?

Wednesday, April 7, 2010

gua yang ber-peribahasa-an...



memandangkan gua terlebih bace novel mase time sekolah dulu, gua mmg terlalu into lah peribahasa yg merepek tp masuk akal ni..

so sempena Ketua Boss gua masuk spital.. gua ade peribahasa terbaik yg gua petik dari salah satu novel Ahadiat Akashah...

"Bila Singa patah kaki.... Kuda belang buat Partyyyyy"... yeeeehaaaaaa...

amacam?.. cara x adaptasi gua?..

gua sikit pon xde rase sedih atau kesian..... sebab mulut Ketua Boss gua tu cam haram sgt... nama je se-bangsa tapi budi bahasa xde... menghina x tentu cara... memaki x tentu hala... mencaci panjang berjela... maybe dia kena start muhasabah diri yg hidup ini bagai roda...

lawat lu??.. hahahaha... mane bleh beb... kami pekerja yg berdedikasi yg xleh tinggalkan keje walau sesaat... maklumlah kami ni kan yg menurut perintah!!! hamiikkkk kau!!


**lu org x rindu kat gua ke?.. gua lately ni x sihat sgt... cherry berry and sakit2 sendi... hahahahaha... and ubat yg doktor bagi kuat sgt sampai gua selalu tertido atas laptop... gua igt kalau berlarutan sampai hujung bulan ni cara peniduran gua tu muka gua dah ble jadi keyboard since bentuk keyboard selalu terlekat baik punya kat muka gua... hahahahaaha..

**lu orang klu lawat blog gua ni bagi lah cipuden makan... cian dia... lari-lari kepenatan mencari mkn...


ZZZZZZZZZZZZZZzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

Sunday, April 4, 2010

Pertukaran kerjaya..

Gua dah start bosan dgn keje gua... balik2 bagi ceramah... merepek je.. baca website sudah lah.. bazir air liur gua je diaorg ni.. so dgn bangga nya gua umumkan gua nak berhenti keje... gua nak jadi doktor... nak bukak klinik... puas hati gua... pastu senang gua nak compete dgn klinik yg gua baru pegi tadi..

no offence but jadi doktor ni masa belajarnya mmg lama.. susah yg teramat... ble gila hafal anatomi dan fungsi.... yuran pelajarannya pon mmg cekik darah... ble hutang sana sini kalau x betul2..

tapi time dh bukak klinik senang yg teramat... org dtg je gua cuma perlu tanya "sakit ape?"... "Oww... ok tunggu luar amik ubat"... tanpa perlu pegang mana2 bahagian pesakit gua... ala2 bluetooth gitu... connect secara wireless..

pastu diaorg xyah lama2 lepak dalam bilik rawatan gua... 2 minit dah cukup utk setiap pesakit.. ala2 klinik drive thru je.. Senang kan??.. Pastu duit masuk macam air.. demam bangang2 pon gua dah tekan RM50.. klu nak MC gua mintak tambah lagi RM10... perghhhh... agak2 kes berat skit gua suruh pesakit gua gi spital... watpe nak pening2kan kepala gua pikir...

Kesimpulannya...

xde jadah gua nak benti keje time2 sengkek ni...

Gua sebenarnya tgh perli Doktor yg mcm palat ni... dia igt duit gua ni tumbuh sendiri dalam dompet agaknya... dia igt gua xde keje lain nak tunggu dia selesai harvest tanaman kat farmville sebelum panggil nama gua agaknya... dia igt gua dtg malam2 kat klinik ni cuma utk ditanya sakit apa? je agaknya... Dia igt gua dtg ni saja2 nak beramah mesra sambil tgk ABPH kat Tv Klinik dia agaknya.. Dia igt gua pakai sweater tebal ni hanya untuk dekorasi diri agaknya... Lu nak duit gua, lu atleast buat ah keje elok skit.. check ah betul2... Farmville tu lepas abis waktu keje and dah kat umah tu lu main ler sampai lebam pon gua x marah.. Sengal!!!!.. Eh Farm gua lagi maju lah dari lu!!!!!...