Thursday, October 28, 2010

Purata..

Dalam opis gua..

60% adalah pegawai... 40% lagi pembantu, kerani, am, driver, pak guard dll..

dari 60% pegawai 40% lelaki... 20% perempuan..

dari 60% pegawai tadi 40% maneeeeeeeeeessss belaka... gua antara yg manessss tu.. hahahahaha...

Sunday, October 24, 2010

Orang Kesusutan Upaya (OKsU)

pada tanggal 15 oktober 2010... gua dgn jayanya buat medical check up kat Poliklinik kerajaan yg berada dihadapan satu kawasan besar lot kubur... hehehe.. ble agak bukan poliklinik mana?..


fasa satu..
beratur.. amik number.. gua dh rs mcm gua masuk Amazing race cari kaunter yg menggunakan abjad yang cam haram bertabur and GPS x disediakan.. nasib gua tau membaca..


fasa dua..
X-ray.. perlu buka suma baju kecik besar medium semua dan pakai baju spital atau nama glamour nya "scrubs".. xtau berape juta org dh sarung baju tu... okay.. xnak pikir... gampang haram geli..


fasa tiga..
amik ujian air kencing.. takut amik dadah katanya... vavi.. saiz gua ni klu amik dadah dh lama dh gua apply jadi stewardess..


fasa empat..
cuba untuk kencing sampai penuh dua botol spesimen.. satu pon seksa nak penuh, tetibe nak suruh penuhkan 2.. ye kengkawan, requirement dia nak sebotol yg kena seal tu penuh.. yg lagi satu botol biasa tu setengah pon xpe.. if yg seal tu x penuh dan mencapai piawaian, perlu buang sebotol tu dan cuba lagi sampai penuh.. AZAB.. gua baru kencing sebelum kuar umah...


fasa lima..
minum air mineral botol besar..


fasa enam..
masih minum air mineral..


fasa tujuh..
setelah sejam setengah, gua akhirnya berjaya kencing.. sepah.. tapi lumrah lah.. hahahahahaha..


fasa lapan..
jumpa medical assistant yg belagak dan kerek budget dia doktor pakar.. klu x sebab nama jawatan gua kat kad perubatan tu, dah lama agaknya dia maki gua sebab kencing lama sgt till dia x dapat ikut kawan dia shopping kol 11am..


fasa sembilan..
suruh gua hantar sendiri borang x-ray yg dia terlupa letak dalam envelop x-ray gua yg dia dh hantar ke Hospital Besar..


fasa sepuluh..
hantar x-ray..


fasa sebelas..
balik umah.. mandi bersih2... baju suma masuk mesin basuh and curah dettol..


fasa dua belas..
fasa sebelas x berjaya... coz badan dah start rashes.. gi klinik and dapat tau it's a skin infection coz dah start bernanah kat depan dan blakang badan gua..


fasa tiga belas..
nanah pecah.. kulit terkupas.. isi nampak.. kena baju perit dan nyilu..


fasa empat belas..
"scrubs" poliklinik kerajaan x brape bersih and x hygienic .. entah2 dh ada org yg hidap kudis buta or kusta pakai and mereka x basuh...


fasa lima belas..
gua derita.. nak tarik nafas pon rasa nak tersiat2 kulit badan.. rasa ditikam2.. air mata sentiasa bergenang bila baju tercuit manja kulit yg dah x berkulit sgt tu... depan blakang lak tu..


fasa enam belas..
gua ingat nak mohon kad khas untuk org Kesusutan upaya.. OKsU.. lu rasa ada x?.. hahahahaha


**kesimpulannya... poliklinik kerajaan perlulah lebih menjaga kebersihan... jika anda kotor camne rakyat nak sihat... tempat kesihatan perlu jauh lebih bersih dari kuman dan kekotoran..

**walaupon gua hanya anak seorg AJK JKK area ni tapi gua tetap ade hak utk dapatkan rawatan dan perkhidmatan yg sempurna..

**Sila lenyapkan dan tukarkan slogan "Anda sopan kami Segan" itu.. coz sesungguhnya mereka sgt x sopan dan x segan walaupon kita ckp elok2 dan penuh budi bahasa dgn mereka..

**jgn mcm keldai sgt ye.. sibuk kejar kan nak join kawan shopping time lunch.. habis kan keje lu dulu.. jam baru 11am... agak2 sikit ye perangai tu...

**sila sain petition yg membenarkan gua dapat kad OKsU ni.. serious bisa siotttttttt kulit gua ni... rasa mcm nak golek2 atas jalan raya yg berlekuk2 tu... sakit yg teramat dh ni.. dapat MC seminggu pon cara gak ni... adddeeeiiiiiiii... dammmiiittttt...

Thursday, October 21, 2010

seludup...

sshhhh... gua kat opis ni..



dah usha line baik punya... hahahaha... nampak mcm clear so ni yang drive thru sini jap..



ok bye..









**amacam?.. terbakar x?.. hahahahaha... visi gua ialah untuk cuba update blog walaupon bz tahap nak lempang orang.. hehehehehehe

Tuesday, October 19, 2010

Hari pertama bekerja (part 3)

dengan x semena2... balik je umah gua sambar si cekodok yg dah montok... gua genyeh2 kepala dia... cuit2 kaki dia.. bagi dia makan... ajak dia tgk kolam ikan yg se-pek-et (kecik) itu... main geletek2 dia... belai2 dia... then masuk umah gua meraung sorang2 sebelum parents gua balik keje... gua xmau sorg pon tau gua nangis kecuali cekodok.. sayu je hati...


gua depress... tetibe sifat barbie gua muncul... sgt ge-girl dan ayu... menangis hiba habis sbb jiwa terseksa...


kesimpulannya.. keje baru menyeksakan jiwa dan raga.... aargggggghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

Hari pertama bekerja (part 2)

"Puan.. puan amik bilik depan sana ye.. cik Anne dah x guna bilik tu"

Gua angkat kening kejap..

"bukan ke lebih elok saya duduk bilik ni.. sebelah je dgn bilik Puan Fida.. kan ke senang nak refer?"
sopan santun je intonasi gua..

"ye la.. tapi barang Puan x banyak lagi.. susah nanti cik Anne nak transfer barang2 dia ke bilik dia balik.. Puan amik je lah bilik cik Anne yg lama tu je.. ala lagi pun kalau nak jumpa Cik Fida jalan sikit je"..

Gua angguk perlahan sambil mata dah start berpeluh.. masuk habuk barangkali.... vavi betul kerani ni...


......sekali lagi.... gua.... aim dia.....

Hari pertama bekerja (part 1)

"Kak, Ina mana?.. dia dah settlekan tak saya punya surat dgn HR tu?" tanya gua dgn sopan..

"Owww.. Ina xde.. dia kat pantry tgh makan.. x boleh diganggu.. Puan tunggu lah ye nanti saya tanyakan"..

Gua senyum pahit dan berlalu... chop.. chop... sape pegawai and sape kerani ni?.. kompius gua.. apsal lak gua yg kena tunggu dia makan?.. vavi to the max..

.......gua.... dah aim dia......

Saturday, October 16, 2010

kekerjaan..

gua kena update dgn mantap sepanjang weekend ni utk santapan suma... gua igt nak update 18 entry serentak... hahahaha... maklumlah, senin ni gua dh setat keje kat tmpt baru.. jantung berdegup kencang bangat ni.. xtau ah camne etika kerja sana.. harap2 xde masalah..


neway, gua xtau pon nk update ape.. yg gua tau gua tgh down dgn sikap2 manusia sekeliling gua terutamanya org yg gua anggap kawan2 gua.. suma mcm x puas hati dgn gua sebab pilih utk bekerja ditempat ni sedangkan at the same time tolak tawaran kerja kat tempat yg lebih glamourous (kata mereka lah glamourous).. gua x suka kejar benda x pasti... tu zaman muda2 dulu ble lah main redah je.. skang gua nak benda yg dh tetap tmpt postingnya.. gaji pon sebijik je dgn tempat glamourous mereka ni.. xde beza..


ahh lantak lah... anggap lah mereka ni semua cemburu... they hav x idea how much gua suffer cari keje sana sini selama 3 thn... skang dh dapat rezeki bergolek sampai dua, diaorg lak irihati... damnnn u ppl... serious orang cam mereka ni x layak jd kawan gua... titik..

Wednesday, October 13, 2010

Lu darah jenis ape?.. (part 2)

Disclaimer.. ini cuma utk hiburan.. jgn lu taksub sgt plak dgn benda ni..

mukadimah... gua bosan.. hati runsing kepala pening... so gua habiskan masa tgk Youtube berjam2 lamanya... so gua ter-come-across dgn satu rancangan realiti ni... of coz lah cite Korea.. diaorg kan suka kaji pasal darah ni.. so ni gua nk share dgn luorg lah...

ok ni latest yg gua tau…ini semua melalui kajian personaliti dan reaksi terhadap sesuatu situasi... seorg reporter telah ditugaskan menemuramah sekumpulan lelaki yg terdiri dr pelbagai jenis darah.. lelaki ni suma dalam satu Boyband terkenal mereka... manessss semuanya ye... hahaha

Sebelum interview, reporter ni makan byk gila bawang and cili so mulut bau mmg hapak x hengattt…

Kumpulan pertama..

Sedar dgn kehadiran bau bawang tp hanya mengundurkan badan jauh dr reporter… senyum dan act normal.. mereka hanya bincang tentang hal ini sesame sendiri setelah selesai interview..

Jenis darah:
Blood A-Hides their inside thoughts and don’t show their true thoughts till the end.. they never can say mean things



Kumpulan kedua..

Sedar dgn kehadiran bau bawang tp just ignore dan focus pada soalan interview..

Jenis darah:
Blood B-when it’s not his business he’ll just act cool and ignores it..



Kumpulan ketiga..

Sedar dgn kehadiran bau bawang, namun tetap focus dgn soalan interview tetapi terus menyatakan apa yg ada dalam otak mereka..

Jenis darah:
Blood O- says exactly what they think



Kumpulan keempat..

Sedar dgn bau.. cuba mengelak dan undur kebelakang.. dan terus bertanya tentang datangnya bau itu… mereka kemudiannya comfortably change the subject..


Jenis darah:
Blood AB- truthful and doesn’t hide anything


betul ke x gua x sure... tp mcm agak mengena... hahahaahaha...

Monday, October 11, 2010

entry yg bertajuk "xde tajuk"..

gua tgh agak celaru dan kelam kabut skit.. padan muka gua x buka email lama sgt sampai x perasan ade email penting utk gua yg agak menjamin masa depan.. hahaha.. hamek kau.. (tp xleh salah kan gua gak.. gua demam panas teruk kot sejak last week.. fb pon main game mane yg sempat je.. klu dh tau urgent patutnya diaorg call gua.. budget gua layan email hari2 ke?.. haisshhh)

skang gua dh x tentu hala.. tapi tetibe ada org rekomen gua lagu ni... klu x sbb subtitle tu jgn harap lah gua paham kan.. hahaha... agak sweet dowwhhhh.. rasa mcm perasaan cinta pertama tu berbunga balik.. mcm harammm.. hahaha.. lagu ni dh lama.. tp gua baru sedar kewujudannya..

tajuk: Love light

artis: CN Blue

bahase: korea (xpe ade subtitle.. gua pon bkn paham...haha)



video



**gua yakin... klu gua lelaki, and klu gua ade awek, gua nk dedicate lagu ni kat dia.. sure dia terharu.. hahahahaha... mcm haram... (xde sape nak dedicate lagu ni utk gua ke?.. ahaks)

Wednesday, October 6, 2010

Cerita2 yg gua collect..( part 1)

1. Lelaki dan sport rim..

“nape perempuan nak kena bli kasut banyak2?.. bukan terpakai pon..”


Jawapan terbaik utk situasi ini:


“sebab ble bawak jalan2 dalam mall.. sport rim xleh..” hehehe


Reason:

lawa mane pon sport rim keta lu, lu kena tinggal gak kat car park.. unless lah lu nak sorong sport rim tu masuk mall gak.. tapi xtau ah kalau lu sambil2 jenjalan tu nak tegur semua org and cakap “awak ada sport rim?.. saya ada.. cantiiiiikkkkk”… hahahahaha… sudah tentu tidak bukan?.. atleast kasut ble bawak jenjalan wei… tapi gua ade satu je.. tu pon tah mana kucing gua bawak lari aritu… sbb tu gua gi keje pki sandal je… hehehe… (cehh padahal heels bawah meja je)..




2.teka teki budak 5 thn

“aunty.. Scorpion “colour” ape?”..

Gua dgn bangga menjawab “hitam”

Budak 5thn itu gelak besar.. “salah.. lagi?”

Gua berfikir sejenak.. “Coklat pekat?”..

Lagi galak budak itu gelak.. “salah lah aunty…”

“habis tu colour ape?” Tanya gua yg mula rasa nak marah..

“colour jengking…”

Gua kerut kening seketika… kemudian tepuk dahi… Kala rupanya… ku pikirkan colour… hahahahahahaha… gua ditipu bulat2 oleh budak 5 thn…



**jgn kisah sgt pasal entry utk part seterusnya sbb ntah bila2 lagi ntah baru gua buat... tu pon klu gua teringat and tu pon klu gua nak guna tajuk yg sama... hahahaha...

Monday, October 4, 2010

Pantun sekerat..

memandangkan harini gua puasa ganti, gua tidak digalakkan berkata2... bekerja juga tidak digalakkan sebab tu gua amik cuti harini... hahaha... so gua sms sampai nak putus jari dgn kawan gua Pumpkin.. (vavi.. jijik aku sebut nama samaran ko ni nyah.. hahaha)..

Neway, setelah penat berpujangga secara meniarap.. gua terlentang pula... lepas tu mengiring.. duduk silang kaki.. melunjur... rotate semua position ikut suka.. last2 Pumpkin ber-quotes2 bagai dgn gua... ini lah hasilnya..


"The only reason I hate u now is because i loved u then.."


gua kagum.. sokong penuh bangga..

quotes ini dia tujukan utk ex nya yg berada di Johor Bahru yg bakal melangsungkan perkahwinan akhir Oktober ini.. yg paling palat.. mamat ni kawen dgn perempuan lain and bukan perempuan yg dia curang masa dgn kawan gua.. dammittt..

Oh ya, did i mention that ex kawan gua ni adalah kazen kepala ex gua yg biangsat (biadap+bangsat) yg belasah gua dulu?.. ye.. sekarang kamu tau... hahahaha... maybe it runs in the family... macam sakit keturunan gitu kot.. whateva.. (neway kami baru tau mereka kazen masa double date... kecik siot dunia ni rupanya)..

ok.. ni je berita wat mase ni... gua nak sambung main Sorority Life..


**gua tgh hangen ni.. gua nak order fondant kek.. tp mcm haram suma org yg gua nak order ni layan macam nk xnak.. lu org ni xnak duit ke?.. haiisshhh.. gua baru terpikir nak guna khidmat dia everytime customer gua nak kek fondant.. tapi belom ape2 lagi diaorg ni dah xmau layan gua.. email gua punya ah panjang berjela, dia cuma reply "ok".. tensi gua.. dah ah nak kena berurusan menggunakan e-mail semata... arghhhhhhhhhhhh... esok nak xnak gua kena call.. gua bukan ape... gua ni pemalu orgnya.. bila berurusan melalui tepon gua jadi gugup.. gasak esok pagi gua kena siapkan dialog utk kwn gua call kan.. hahahahaha...