Sunday, July 8, 2012

Kenapa gua x cemburu?

Mak tanya, "kakak cemburu x mak bayarkan downpayment keta adik?"..

Gua jawab... "tak"..

Mak ckp "nanti mak dpt duit mak bg kakak sikit duit utk bli keta kakak ye"

Gua tgk mak sambil senyum.. "x payah lah.. X perlu.."

Mak pujuk "mak xnak mak cemburu mak banyak bantu adik"

Gua jawab "xlah.. Kakak bkn org mcm tu".. Mak senyum.. Lega dgr jwpn gua...



Tapi, mak xtau... Sebenarnya gua x cemburu sbb gua dh lali.. Dh biasa lihat adik gua ditatang bagai minyak yg penuh...

Dah lali tgk adik dpt lebih..

Dan dah lali dapat brg second hand lepas adik dh xnk pki barang2 dia...

Dah lali naik turun bas tambang ms zmn sekolah while adik pergi dan balik berambik n berhantar...

Dah lali gi kelas tusyen kampung yg murah n x berkesan while adik pergi kelas tusyen satu subjek rm200..

Dah lali basikal gua di trade in utk belikan Basikal adik yg lebih canggih...

Dah lali tgk mak izinkn adik terbongkang tgk tv while gua yg kena kemas rumah.. Buat kuih.. Tolong masak utk raya..

Dah lali dpt duit belanja sekolah cukup2 while adik ada byk lebih sampai kengkdg blk sekolah pki teksi..

Dah lali tumpang gembira bila adik dapat brg mahal2 yg baru.. Sbb nanti brg lama dia mesti buang kt gua..



So kenapa gua perlu cemburu bila adik gua dapat kereta jenama idaman gua sejak kecik tu? Gua pon dh pki keta msia.. Mungkin x mahal sgt tp gua ttp bersyukur n rs sgt kaya pki keta ni.. perlu ke gua cemburu? Tentu lh tidak.. Sbb dah lali sgt...



Kesimpulannya... Cara layanan berbeza yg gua terima ni mengajar gua utk lebih bersyukur n lebih jimat cermat.. Xpe.. Satu hari nanti gua akan bli keta idaman gua tu dgn duit gua sendiri.. Biar lambat janji puas hati...


See.. Gua xde lah mewah mcm luorg sangkakan.. Sbb tu gua syg duit.. Sbb gua dh biasa susah dpt apa yg gua nak dr kecik.. N bukan mudah untuk jd anak perempuan tunggal... lu kena igt, org yg byk duit dlm family adalah mak n bkn ayah... Sbb mak yg pandai manage duit... Ayah pandai habiskan je bli benda bkn2... So untung sape2 yg jadi anak kesayangan mak ni.. Hahahaha... Tp gua ttp bersyukur ada daddy yg memahami keperitan jd gua.. Sekian...


Fyi.. Daddy slalu ckp kt gua.. "kesian anak ayah.. Sabar ye.. Nanti ayah ada duit ayah bantu".... Sayanggggggggg ayah... X perlu bantu.. Ayah syg kakak pn dh cukup...

2 comments:

Mohd Fadli Ali Anui said...

Lu mmg anak yg cool & LALI.. hehehe

kupu-kupu biasa said...

Cool dan lali je ke? Gua ni anak yg baik berbudi bahasa and sopan xnk ckp ke? Hahahahaha