Wednesday, August 28, 2019

how im coping right now..

ada je ni... merana... xde beza.

tipu kalau gua kata gua dah ok.. maybe luaran orang akan nampak gua dah ok. sbb gua bercakap mcm biasa.. gelak mcm biasa.. tapi sebenarnya hati gua masih hancur... actually dia dah bercantum tapi retak seribu tu masih kelihatan. 

Out of no where tiba2 lately ni gua teringat dia.. rindu? yes... benci? yes... sumpah dia hidup susah 7 keturunan? yes.. x ampunkan dia sampai bila2? yes...

Gua benci gila bila org acah2 advice "oo. move on lah.. xyah kenang lagi.. yada yada yada".. x jadi kat kau senanglah cakap... yang lalui semua ni gua and family gua.. sebelum nasihatkan orang cuba fikir dulu what if benda ni jadi kat lu and kekuatan lu hanya sama byk dgn org yg lu acah2 nak advice tu.. pastu tau x advice yang sama ulang2 tu annoying nak mampos????? 

cuba jd mcm bff gua..bff gua x advice gua lebih2 pun... dia just divert fikiran gua ke benda lain... dia ckp byk pasal apa yg gua minat... walaupun gua x respon sbb tgh serabut tp sikit2 gua  rs nak menyampuk dlm bebel2 dia tu.. 

Dah setahun wei... ble imagine x merana dah setahun ni... masa mula2 tu tgk pic dia gua ble je survive... now mmg gua avoid.. gua siap cakap kat kawan2 gua they should stop sending me pic of him tgh berbahagia dgn betina tu coz entahlah... im happier this way kot.. bukan makin lembik.. cuma xnak ada kaitan..

haritu gua kena cari pic snapshot article newspaper yang ada nama gua... hahaha.... eh bangga kot sbb untuk benda elok kan.. so since dalam hardisk gua ada like beribu and x pernah bersusun picnya, haaa padan lah muka kena cari satu2... and ofcoz... pic dia banyak... sbb gua ada habit save pic ikut bulan... so kalau dah ikut bulan tu mmg segala pic mak nenek ada... sayu lah siallllll kena go thru satu2 nak cr pic yang gua nak.. we were so happy in those pic.. like really2 happy... and macam mana dari sehappy tu dia boleh ranapkan hati gua and buat gua merana sampai mcm ni? ... abis semua ke-happy-an tu fake semata ke?... dah x memasal balik keje sepanjang perjalanan balik rumah gua nangis... u see... nangis ketika memandu pulang tu another level of heartache... and if u ever saw anyone driving home crying, trust me, that person tahan kesedihan tu satu hari and tu je peluang dia nak lepaskan... sbb once sampai rumah dia kena tunjuk dia kuat semula...

ok lah.. gua nak sambung keje... kang budak2 opis ni pelik pulak kenapa gua termenung... diaorg still xtau gua dh single... oooo by d way i hate the word janda so much... so does my bff... so kami consider gua single je... better... sbb this way i will feel less miserable.. less unwanted.. doakan gua terus kuat ok... yes... gua masih single... gua x laku.. bukan sbb gua x buka hati ke ape shit tu... gua mmg x laku.. and gua keje manjang... blk keje tido.. celah mana nak cr laki.. haishhh... i tot men wants successful and understanding and loving partner .. but this particular man want richer wife..  tu lah.. orang dah kata kawen dgn org sekufu lu xnak.. sibuk sgt nak love dont look at harta kinda shit.. now mendapat lah laki yang sentiasa cr bini kaya... dengan family2 dia buang lu sbb dpt menantu lg kaya.. eh kaya ke dia tu?.. kaya dgn dosa ranapkan rumahtangga org kot... gua harap dia sentiasa dalam keadaan inferior setiap hari takut org rampas laki dia balik... hahaahhaha... what goes around comes around bitch... tiada doa yang baik2 dari gua utk lu... infact xde doa apa pun, nama lu x layak nak bermain di bibir gua ketika solat... i iz jijik... 

Tuesday, February 19, 2019

Saya betul-betul nak tau selama 9 tahun ni awak pernah cintakan sy x?

Setiap hari gua paksa diri untuk siap2 pergi kerja.. untuk bangun dan bangkit dari katil .. dari kemurungan.. dari sakit hati yang x terhingga..

Gua x pernah amik tau pun apa yang jadi kat dia.. tapi orang sekeliling dia yang selalu bgtau. Motifnya adalah untuk membawang.. hahaha.. tp gua usually chill2 je... bukan xde perasaan tapi lebih kepada berhati2 sbb xtau siapa yang akan backstabbed gua..

Neway sabtu ni bersamaa 23 feb 2019 duda gua akan buat majlis resepsi di Miri. Dengar cite ala2 beach wedding... u wanna know what's funny? klu gua  x silap tempat dia sanding tu tempat gua dan dia amik photoshoot kawen dulu... hahahha... bodowww.. yang x berapa kelakar, 24 feb 2019 tu hari kes gua dibicarakan di Mahkamah. Confirm2 setan lahanat tu x datang.

Lu tau nape ramai perempuan malas nak mintak cerai or malas nak buat tuntutan?.. sbb benda2 macam ni lah.. makan masa yang lama. lagi2 bila jantan sundal tu x bagi kerjasama. Dah lah ceraikan pakai whatsapp. Lepas tu semua tindakan gua yang kena initiate. kalau x mmg sampai kesudah status perkahwinan gua sangkut. Babikkkkk..

Bila kena cerai cara hina dan tiba2 ni hati gua punya kecewa xyah cakap. Slalu tanya diri sendiri, dalam 9 tahun gua kenal dia ni x pernah sekali pun ke dia syg gua?.. sbb cara da perlakukan gua ni macam dia x syg gua langsung. Mcm xde perasaan kesian atau timbang rasa langsung. x fikir ayah gua sakit.. x fikirkan gua yang cinta di sepenuh hati.. x fikir semua pengorbanan gua.. semua lah x fikir.. 

yes we all know mcm ada benda x kena.. especially bila kawan dia bgtau gua ex gua slalu borak dengan dia untuk minta transfer semenanjung sama2 either Pengerang, Melaka or Segamat. Ex gua pun ada cakap nak offshore so that dia ble jumpa gua often and lama. Benda ni gua pun aware sebab sebelum dia nak ceraikan gua, dalam pertengahan tahun 2017 dia ada cerita kat gua yang bos dia tanya nak pindah Melaka or Segamat. He was soooooooo excited cerita benda ni kat gua. Dia cerita gak pasal offshore and pasal dia akn balik jumpa parents dia dulu b4 balik JB jumpa gua and spend time seminggu lebih dengan gua setiap bulan. We even think about how to decorate the house together. We were so excited that time sebab dah makin dekat untuk kami duduk serumah setelah sekian lama terpisah jauh. So sebab tu gua mmg x perasan yang dia dah ada orang lain sebab sayang dia pada gua sgtlah kelihatan genuine and orang sekeliling pun mmg percaya sayang dia tu. dia pun cerita kat kawan2 dia pasal gua. Pasal nak pindah JB and siap dah survey tempat nak main tennis lagi kat JB ni. But suddenly got to know that akhir 2017 dia start curang. Early 2018 dah start xnak angkat call dan Jun 2018 ceraikan gua secara tiba2. 

So gua tertanya-tanya adakah 9 tahun ni fake semata. Kepura-puraan semata? Adakah dia x pernah cintakan gua pun? sebab kalau dia pernah cintakan gua, dia xkan buat gua macam ni. Dia xkan sanggup tengok gua menderita seteruk ini. Dia x akan memperlekehkan bila gua bgtau doktor suspect gua keguguran tapi gua x perasan masa dia dlm proses tgh cuba nak ceraikan gua tu.. Kalau dia betul pernah syg gua dia x kan tergamak tengok family dia buat gua macam perempuan tanpa maruah. Ya Allah... Perit nya kalau fikir 9 tahun ni cuma kepura-puraan. Just imagine gua telah invest 9 tahun kasih, sayang, duit dan hidup gua untuk lelaki yang tak pernah sayang gua langsung dan hanya kepuraan semata.

Weird lah.. sebab dia ni jenis die heart forever tennis... tp now dah x main tennis sgt. dah x tegur sapa org sgt. Asyik ikuttttttttt je telunjuk perempuan tu..I find it very weird sbb dia jenis keras kepala but now jadi mcm orang bodoh... xtau lah kalau buat2 jadi bodoh so ble dapat banyak duit dari perempuan tu ke kan..kawan dia pun cakap kat gua dia pelik sebab bini ex gua tu dah tido dengan mcm2 orang kot.. ramai technician opis tu dah dapat merasa dia pun... so why ex gua  ni sibuk ceraikan bini dia untuk org macam tu? Untuk harta je ke? apa jenis jantan lah kau ni kalau sibuk nak duit perempuan...  ohhh well ... tu yang lu nak sgt kan?.. rasainn lowhh..

Family dia lg burit ayam.. backstabbed gua gila2. they never answer my call.. ble bayangkan bertapa gua sengsara macam pengemis cuba minta bantuan here and there tapi semua x respon. Tau2 je bapak dia skang dok canang kat semua orang yang menantu baru dia ni berjawatan tinggi dan berpangkat.. Helooooooo lu ingat gua korok sgt ke sial???? Gua x pernah bantu keluarga lu apa2 ke sial????? Just because gua x pernah tunjuk slip gaji doesnt mean that gua ni pencacai.. Tu lah, suruh belajar malas.. google lah nama bekas menantu lu ni.. Masa anak laki lu x cukup duit nak sewa rumah semua tu, xde duit utk macam2 lah, lu rasa siapa yang pinjamkan duit tu sundal?.. haaaaa marah ni.. jangan fikirkan kebahagiaan anak lu aje, kena ingat bahawa menantu ni adalah anak orang lain yang dah dipertanggungjawabkan kepada lu juga ye. Perangai tu jangan brengset sgt lah.

ok lah... sambung luahan hati lain kali.. nak balik dah

Monday, November 19, 2018

ex hubs dah kawen weiii and how to date ur crush?

hahaha... yes tajuk x berapa nak surprise kan... he's married now... with that bitch lah siapa lagi.. kemain nokkk buat kat Hotel 5 bintang... banyak duit perempuan tu... ofcoz bukan duit ex gua lh... duhhh...

as for the second tajuk... ermmm ia bukan lah suatu tajuk yang menjerumus kearah thread or guideline macam mana nak date ur crush... tapi lebih kepada how on earth gua nak date my crush... ok fine b4 nak date crush i need a crush dulu... hahahha

since baki hari dalam tahun ni gua akan lebih fokus kepada self loving myself, therefore there wont be any love line or whatever yang akan berlaku tahun ni pada gua.. kalau ada pun gua akan mintak tangguh untuk curah perasaan tu tahun depan aje,.. or tahun2 berikutnya... hahaha... gua xnak nampak gua desperate nak berlaki... nanti nampak mcm rebound relationship kan.. mmg kalau terus tiba2 ada bf nampak mcm untuk penuhkan masa je ni kang... so better bagi hati bertenang dulu...

ok berbalik pada crush... since im single... crush gua berubah2 macam angin lalu... harini suka dia ni... esok dia ni pulak... pastu mlm tido lupa dah semua... hahaha... atleast lah dgn adanya crush ni hidup gua x rasa sunyi sgt.. sbb u r imagining good happy thoughts yang lu sendiri create untuk diri sendiri.. sama lah mcm imaginary bf... yes gua ada imaginary bf... dia dh blk dh dr London and kebetulan dh start business dkt Johor... eh nampak x dia punya jalan cerita tu kemain... hahahahaha

ok ok.. let say lah gua ada crush dgn somebody... adakah dia akan jd crush forever?.. dulu zmn jahiliah gua selamba je ckp kat ex bf gua masa tu "im keen on having a relationship with you"... haaa terkulat mamat tu... tp eventually dia agree to give it a try.. and kami couple untuk 3 thn lebih gak lah.. and b4 that.. gua juga pernah hantar gifts n cards to my crush as anon lah... yes eventually dia tau siapa yg hantar sbb yg tukang hantar tu pecah rahsia... ermmm 2 org actually gua pernah buat camni... hahahha... heeiiii what happened to that feisty girl... yg suka hati mak bapak je minat org bgtau org tu dia minat like noboby business?.. yg x takut kena reject?... hmmmmmmm... ke sbb makin tua ni hati makin kecut and x berani dgn reality?.. adoi lah...

semalam ni ada gak gatal tgn nak msg old fren nak tgk whether kita ni ada keberanian ke x nak berckp dgn org baru and luar dr kelompok biasa.. and berkenalan dgn org baru tanpa menjurus kepada cinta kan, tp bila pikir yang klu x menjadi nanti akan jadi bahan di setiap meeting yg gua hadiri, terus terhenti dan terbantut niat tu... kita ni kadang niat nak berkawan je tp persepsi org plak lain... sbb terus terang gua ckp, gua mcm nak into rship yang lebih kepada companion.... so in order nak cr yang mcm ni, gua perlu kenal dgn ramai org and buat pilihan.... sebab perempuan ni hanya ada hak untuk memilih... hak cerai ada di tgn lelaki... so kena lah pilih sebaik mungkin kan.... tp tu lah... rs rendah diri... rs x cukup bagus... ada lagi ke org yang nak dgn janda????? sbb gua ni xde lah cun mana... ahaks.. selalu termenung pasal ni... yes... u x perlu lelaki untuk bahagia... tp i need a companion... yang ada dgn gua time susah and senang... yang jadi pendengar setia... yang gua ble call or msg anytime tanpa rs as if gua adalah burden pada diaorg sbb gua adalah tanggungjawab dia dah... yang ble sama2 rancang future.. hmmm... dulu i tot i already met the one... tp tu lah... he is my one and only tp gua bukan the one untuk dia plak... he got other plans... babikkk...

So do u think me at this age masih boleh guna method confess to my crush that i want to be fren with him atau itu terlalu kebudak-budakan and gua patut just chill one corner hoping that he will come to me suatu hari nanti kalau mmg waktu yang sesuai untuk bertegur sapa tu dah sampai? Bincangkan.. 10 MARKAH... hahahaha... 

Friday, October 26, 2018

My current state of mind

Im still trying my best sebenarnya..

gua x igt gua pernah bgtau ke x... tapi to me penceraian ni bg gua umpama gua ditolak ke dalam laut dengan keadaan dimana gua xtau berenang..

terkapai2 sendiri cuba untuk apungkan diri... gua xde option lain selain dari cuba untuk apung and cuba untuk teruskan hidup..

kenapa gua cakap rs cerai ni mcm kena tolak dalam laut?.. well sebab gua secara tiba2 kena mulakan balik hidup gua dalam usia seperti sekarang... cuba untuk masuk semula dating game.. cuba semula untuk kenal orang lain... dan akan mengalami beberapa rejection yang teruk since gua bukanlah secantik bidadari yang sampai mana2 lelaki terpandang gua akan tertawan...gua juga bukanlah wanita ayu dan sopan mcm mana idaman jejaka.. so akan ada beberapa siri rejection.. kalau dia x reject gua, mayb gua yg reject dia... yup.. these vicious cycles xkan end selagi gua x jumpa my actual soulmate... ada gak terdetik dalam hati, what if soulmate gua yg sebenar tu sebenarnya dah mati... sbb lama sgt tunggu gua blk pd dia kan... hahahhaha... ok fine x kelakar lah setan..

Dan bila terfikir pasal gua strugle mencari cinta semula, gua sangat benci dia... ni semua sbb dia... y now baru nak curang?.. kenapa x masa gua masih muda dan menawan... ok fine gua xlah tua sgt pon but still, market value dah jatuh... i hate him for that..

oh ya.. did i mention he is getting married 2 weeks from now? kimak kan... acah2 x curang tp br berapa bulan cerai dah kawen lain... pegi jahanam sana... family dia pun bersekongkol dengan setan ni.. mcm gua x pernah wujud dalam hidup diaorg.. kejam kan?.. worst part gua dgr dia akan sanding pada tarikh dimana gua dan dia dinikahkan dulu... gua still x paham konsep apa dia cuba buktikan ni... mcm kimak sgt... apa yg dia buat ni buat gua sgt2 kecewa... dia dah puas salahkan gua pasal perkara yg x masuk akal, tp rupanya dia buat semua tu utk cover yg dia curang... gua harap dia mati pucuk...hahhaa... ni balasan plg hebat dah gua rs... padan muka sana.... silalah apa yang dia buat kat gua ni terjadi kat semua family dia yg perempuan... then baru dia akan sedar kot apa dia buat pada gua ni adalah sangat jahat.. family dia sampai harini masih x contact parents gua utk cakap sorrt
y ke ape ke pasal anak dia ceraikan gua tanpa sebab ni.. xde adab kan?.. lantak sana..

Lately gua banyak habiskan masa tgk tv... tgk youtube... painting.. kerja... travel.. kerja... family.. kucing... tv lg... hmmm ok lah... x lah hambar sangat hidup..

Ada lah my ex boss nak kenalkan dengan lelaki mana tah.. tp gua mcm x berkenan... bkn sebab dia duda anak dua ke ape... tp sbb masa gua ckp gua nak lelaki kurus, tinggi dan kerja elok... suddenly ex bos gua cakap dia dulu pun bersusah2 dulu dgn husband... from there gua dah ble agak lah.. babe... gua bukan desperate  sangat nak berlaki... y should i tambah burden dalam hidup kan?.. gua xnak lelaki yang hanya akn gunakan gua untuk kurangkan beban kewangan dia je.. cukuplah 6thn perkahwinan dulu mcm tu.. for once gua nak lelaki yang financially stable... bukanlah kaya raya.. tp cukuplah dengan tidak membebankan gua dr segi kewangan... lu ingat fun ke bila lu kena let go shopping semua and kena bantu husband?.. lu susah2 bantu dia, while spender lu pun dia x pernah belikan... tup2 dia blikan bunga n bawak gf jalan2 dgn duit dia yg lu x sentuh tu.. kimak bukan?..

i do want a life companion... tp x bererti gua kena tangkap muat siapa2 je.. kesian mereka2 yg telah doakan gua... yg solat hajat dpn Kaabah untuk gua tapi gua plak main capai je mana dapat.. mcm x menyempat2.. so better gua take my time... fikir masak2 sebelum buat keputusan terburu2... kali ni gua akan libatkan Majlis Jemaah Menteri Penjodohan gua... biar mereka yg menilai.. so far diaorg dah reject sorg... hahahahhaha... so gua akur... klu x nanti kena dengar plak zikir2 mereka kat telinga sepanjang hidup kan...

Mungkin cara gua move on ni x seperti yang certain ppl harapkan.. most of them nak gua terus let go tanpa dendam sbb katanya tu baru move on... no way Jose... cara gua let go is by not wanting him back dan sentiasa doa terburuk untuk dia... hahahhahaha... x mungkin lah wei gua nak let go mcm tu je... bagi gua, this is my version of move on... xyah sama kan gua dengan lu... keadaan kita x sama... luka kita juga x sama... gua adalah gua.. lu adalah lu...

Dont worry... im doing fine... having a blast with my single life... lonely but still happy.. happy versi  gua... x perfect... masih broken... tapi tetap happy... shit... who am i kidding kan?.. hahahahaahha...

Jodohhhhhh dimana kamu jodohhhhhhhh..

Tuesday, September 4, 2018

Macam mana nak move on dari putus cinta or penceraian yang tragis?

Few weeks ago ada org msg gua tanya.. "Beb macam mana nak move on?"

Gua hanya gelak dan jawab "Beb.. aku rasa kau tanya orang yang salah" Then both of us berhuhu sampai kesudah... hahaha

Apa yang gua boleh cakap setiap orang methodnya berbeza.. Sampai harini kawan-kawan gua bising gua x bercuti or vacay untuk heal diri gua yang baru kena cerai... sedangkan diaorang putus cinta dulu siap tutup pintu bilik opis nangis... halfday dan sambung nangis kat rumah dan esoknya amik cuti.. pastu gi vacay mana-mana nak tenangkan perasaan... xleh function.. gua hanya senyum..

Nope... gua x kuat... the reason gua x vacay adalah gua tau gua akan jauh lebih miserable that way sbb gua akn fikir yang patut gua ble vacay ni dgn dia... spend time dgn dia... bercinta-cinta dgn dia... that kind of mind lg toxic kalau vacay wei... sbb sepanjang gua dgn MR, everytime gua pegi some place walaupun untuk tujuan kerja, if MR x pernah jejak kaki ke situ lg gua akan rasa guilty sbb patut gua pegi dgn dia... yup... setiap apa gua buat gua akan fikir pasal MR.. so kalau gua terus keje gua xkan fikir pasal dia sbb gua berada di zon dimana gua xkan fikir pasal dia...

Gua admit masa mula-mula MR cakap dia tawar hati, kerja gua agak terjejas.. gua nangis masa lunch sorg-sorg dlm bilik.. otw balik lepas waktu kerja sepanjang jalan ke rumah gua menangis tanpa henti... sampai je rumah gua akan hapuskan bukti gua nangis supaya parents gua x risaukan gua... especially ayah since dia sakit... and menangis waktu lunch dan balik kerja ni berterusan berbulan2 sampai at one point gua rasa penglihatan gua semakin kabur.. serious rasa mcm nk jadi kassim selamat masa tu... cuak sekejap...

Hari-hari gua solat hajat setiap masa yang terluang biar Allah lembutkan hati MR untuk sayang gua balik... sbb masa ni gua langsung xtau yang MR xnak kat gua sbb dia dah sibuk bercinta dgn betina lain.. haishhh..

Neway... ms gua tgh gila serabut dan enggan terima segala kata semangat yang orang bagi dan terus menangis murung mcm apa, ex-pumpkin cakap kat gua "kau nangis untuk orang yang sah-sah x peduli pasal kau, kau pernah fikir x perasaan kami2 yang sentiasa ada untuk kau ni? sbb kau x nampak kami langsung sdgkan kami ni benar2 syg kau? but afraid not, kami ttp akan berada dgn kau walaupun kau x sdr".... something like that lah ayat dia... masa dia cakap ni pun gua masih indenial... still rasa gua berhak untuk menangis dan tak perlu pedulikan org yang bg kata2 semangat ni... bodoh kan?

Ok back to d topic... macam mana gua hadapi penceraian ni?.. tipu kalau gua kata gua x nangis... a day b4 cuti2 solat yang Allah bagi ni gua akan rs down and nangis mcm org gila sbb rindu sgt kat MR.. sehari je lah nangis... esok elok dah... gua penuhi hari gua dengan buat benda yang gua suka... Ni antara apa yang gua buat..

1) gua cuba siapkan painting by numbers gua (gua start dulu konon nak bg pada MR end product tu..cisss).... xpe.. nanti bg laki baru

2) gua cipta happy corner kat rumah gua... ruang kosong di depan bilik gua... gua berangan nak jdkan mcm chill place, reading place, gossip place, hobby place... so far baru ada rak buku je... hahahha... sabo.. nak bli sofa tu suma kena kumpul duit dulu.. nak bli portable aircon lagi... panas siot situ.. sbb mengadap matahari tempatnya.. so gua banyak buat research and asyik pikir pasal kumpul duit... so gua xde masa nak fikir psl MR

3) exercise more... kalau dulu balik keje tgk tv dan x bergerak2... now atleast 10 tumbukan kat punching bag.. atleast... tp so far sampai few minutes b4 bersambung dgn berjoget sakan dgn diiringi lagu-lagu fav gua.. Gua jog during weekend.. or jalan kat threadmill kalau bgn lambat..

4) Gua mula berkawan balik... ramai rupanya kawan gua ni... gua x sdr sbb selama ni hidup gua hanya berkisarkan MR... so now gua banyak msg2 or keluar dgn kawan-kawan... even gi kelas kickboxing dgn kawan2.. Tanpa MR rupanya lg kerap gua tgk movie... and movie yang gua suka... bkn yang dia suka..

5) Gua jenis selagi gua xtau selagi tu gua x puas hati... method no 5 ni mayb x sesuai dgn luorg lah... gua msg kawan2 MR tanya sejak bila MR curang dgn gua and kenapa diaorg x pernah bgtau gua rancangan MR nak ceraikan gua tu.. tp gua x tnya semua... gua attack a few people yang gua tau rapat dgn MR dan xkan bgtau MR gua msg.. Gua bernasib baik jumpa dgn beberapa orang yang sanggup ceritakan semua... pic MR curang xyah cakap lah dah banyak dah gua dapat... but untuk orang mcm gua, lagi banyak gua tau, lagi tepu hati gua.. so now bila dapat new info ke ape ke gua x rasa apa... gua siap gelak sinis... and yes... one of kawan gua kata gua gila bila tau semua info tu gua x meroyan... hahaha... nak meroyan camne kalau semua benda tu buat hati gua lg benci MR.. if i hate that person so much, gua xde sbb nak meroyan... paling kuat gua cakap "Dasar jantan babi..".. it is not good untuk penuh kan hati dengan kebencian... but ini je cara untuk gua move forward... owww lg 1 gua jenis pelupa... so one day gua akn lupa semua pasal MR mcm mana gua lupa semua pasal ex2 bf gua..

6) sepertimana yang luorg tau gua obses dgn Korea... so gua banyak tgk drama Korea... Movie Korea.... and gua perasan lepas apa jadi kat gua ni gua banyak dgr lagu BTS.. gua download semua lagu diaorg termasuk mixtape... gua dah balik jadi diri gua dulu yang enjoy dengar lagu.. if only gua ble bgtau BTS yang dgr lagu mereka ni membantu gua menangani kesedihan sebab diceraikan ni...


Adakah semua yang gua buat diatas ni membuatkan gua move on dan bahagia dan melupakan MR sepenuhnya?? -- Jawapannya: TIDAK.... ia tidak membuatkan gua balik jadi diri asal gua lagi... gua masih sedih dan berduka tapi x seteruk sebelum ni... atleast 50% lebih elok dari sebelumnya.. sekurang-kurangnya tak lah rasa mcm langit jatuh menghempap gua lagi... langit tu dah naik sikit... masih menyentuh dada tapi tak menghempap... dapatlah bernafas sedikit.. tapi gua xlah sekuat dulu... ada kalanya gua crumble... masih bersedih... kurang tapi ttp sedih...

Beri masa pada diri sendiri... anggaplah hidup ini bagai melihat suatu teater... dimana dipertengahan setiap persembahan akan ada "intermission period" dimana fasa ruang rehat sebentar sebelum persembahan di sambung... persembahan belum habis... masih jauh lg... tetapi ia berehat sebentar dimana lu akan guna masa ni untuk gi kencing ke... utk balas msg ke... untuk beli makanan ke... untuk mintak no fon mamat comel row depan ke... haaaa waktu ni.... gua bayangkan skang gua berada di "intermission period"..... gua belajar benda ni dari drama 30 but 17... so masa intermission period ni lah gua buat benda yang 9 tahun gua x dapat buat iaitu "Love Myself".. "Do d fuck i want"... see told u that lagu BTS banyak influence gua... hahahha... and kawan-kawan gua dah mula bernafas lega sbb gua dah balik 50% diri gua yang happy go lucky... x lah depress merana nangis hari2... and repeat ayat sama setiap kali msg diaorg... sampai tahap kawan gua nak gi kursus or vacay pun risau kalau gua msg dia x balas... takut gua bunuh diri ke ape... hahahaha...

So basically gua x menjawab soalan sangat kan?.. Setiap orang ada method sendiri... better to find your own method... gua doakan luorang yang terluka dan cuba untuk move on ni akan dapat kekuatan dan method yang paling sesuai dengan luorang... Doa jangan lupa... solat jangan lupa... masa intermission ni kita dekatkan diri dengan Allah pun ada baiknya... mengadulah semua yang terbuku dihati... Allah x zalim... itu yang orang selalu cakap kat gua... suruh gua yakin bahawa Allah x zalim... Allah dah ada perancangan yang lebih baik untuk kita.. sekarang kita x nampak... few years from now baru kita akan nampak dan rasa bodohnya kita curiga dgn perancangan Allah..

Tuesday, August 14, 2018

Entri Paling Sedih 2018 Part 8 (Kenapa Org yg kita syg berubah?)


Kadang-kadang kita selalu fikir kenapa orang yang kita sayang boleh berubah secara mendadak menjadi orang yang kita x kenal…. Tapi… kadang kita perlu bagitahu hati kita bahawa, dia tak berubah… manusia tidak berubah…. Tapi mereka hanya jadi diri mereka yang sebenar… their true colour… versi yang kita sendiri tak pernah terfikir akan terlihat.. 

And that’s what happened to MR… dia jadi versi diri dia yang sebenar yang gua tak pernah tergambar pun dia boleh jadi manusia tidak berhati perut dan terpesong yang amat sangat… from someone yang sedang cuba jaga solat kepada seorang yang bersekedudukan dengan gf tersayang dah few months.. Yup.. u heard me rite… Gua pun baru tau like 13 Ogos 2018.. ble imagine x perasaan gua masa tau tu?

Setiap hari pelbagai info baru gua akan terima… shocking at first… tapi lama2 benda tu jadi lali… hati jadi semakin tepu sehinggakan gua x rasa apa…

Gambar dia bermesra bersama tu x yah cakap lah dh belambak dah… gua juga found out that MR ni dah curang dengan gua sejak 3 quarter of last year… somewhere around August or September 2017… agak babi disitu sebab MR masih lagi layan gua sama dan penuh kata-kata cinta till Februari 2018.. siap MR gi lepak umah kawan perempuan tu and sleep over and perempuan ni baring-baring atas peha MR… kau dah kenapa sial… masa tu kau masih suami aku yg sah kot…

Serious masa gua memula tau tu gua dumbfounded gila… like seriouslah MR boleh jadi sampai tahap macam ni… tahap curang tapi cakap nak cerai sebab gua buat dia sunyi… dah kau yang avoid phone call suma mmg lah lu sunyi… gua nak jumpa selalu lu yang bagi macam-macam alasan..

Oh ya… not just that… I found out that masa valentine 2018 MR bagi bunga pada gf dia… sepanjang gua kenal MR, MR TIDAK PERNAH belikan gua bunga… sekuntum pun x pernah.. ni siap bg bouquet.. worst part dia bg gf dia bunga fav gua… lu rasa?... kalau part gua pandai je cakap valentine tu haram so xleh celebrate so x  payah nak bg apa… tapi masa dengan betina ni pandai plak lu lupa halal haram semua…

6 Tahun gua jadi isteri dia, gua x pernah kenal dia dari sisi ni… sisi yang palinhg hina… Sihir? Abis apa alasan keluarga dia pun layan gua mcm palat? Nak cakap 1 family kena sihir gak ke camne?.. I just cannot brain lah…

MR pun dah x aktif socmed... mayb just baca but xkan like or komen or apa... oh ya dia dah remove gua dari FB... cibai... tapi in a positif side, lg bermaharajalela gua menganjing dia walaupun x mention nama or siapa... hahaha... skang tunggu fam dia remove gua dr FB.. tp yg anehnya diaorg ni xnak remove tp siap like post gua sampai kawan2 gua yg dah tau n family jauh dia yang dah tau jadi pelik dengan tindakan mereka itu... hoiiii luorg mmg bebal ke atau buat2 x paham tu gua tgh menganjing adik and abg lu kot... 

kawan-kawan dia pun dia dah xnak jumpa... tennis pun dah jarang main... sebab dia dah main benda lain... hint benda tu berlubang dan madang merembes... hahahhaha... ok fine x kelakar sial... sambung balik, dia dah x balas dah msg2 kawan-kawan dia... terlalu taksub berdating... mcm dah x igt dunia sgt dah... orang sekeliling dah perasan dia bukan lg diri dia yg semua org kenal... but MR mmg dalam kepompung berdua dgn betina tu je... hebat betul... ye lah... bitch tu ble tahan berpengalaman... gila kau... dah banyak laki... mmg lah pengalaman pelbagai... gua? hmmm pengalaman tu lah satu... nk bagi servis terbaik pun tahap mampu je lah... mana tahu teknik fancy2... mmglh x teruk and agak hebat tapi mana ble lawan org berpengalaman kan....  hahahhaha... ok sekali lagi ini tidak kelakar... 


Ooo… by the way according to bff bitch tu… (which dia bgtau informer gua), bitch tu bgtau dia yang  gua and MR dah cerai sejak Januari 2018 dan diaorg start couple April 2018… bullshit lah sial… cerai baru conclude Bulan July 2018 kot kat Court… Lafaz pakai wassap pun Jun 2018… agak-agak lah kalau nak menipu… Jadah Januari 2018… Februari 2018 dia masih balik JB kot… April 2018 tu gua balik Sarawak lg… isu cerai belum timbul lagi pun masa ni… xtau bitch tipu atau MR yang tipu… tapi yang penting dia mmg curang… dan gua xkan maafkan mereka semua termasuk yang bersubahat dalam kecurangan ni… titik..


Bersambung..

Monday, August 13, 2018

Entri Paling Sedih 2018 Part 7


Terus terang gua cakap… hati gua hancur… x sangka semua lagu sedih2 yang gua suka dengar and gua letak dalam folder “tangkap leleh” tu semua now pasal keadaan gua sekarang… crumble gila wei… susah gila nak pretend xde ape jadi sedangkan setiap benda disekeliling lu… setiap nafas yang lu amik adalah berkisarkan dia… pedih… pulak tu kerja gua banyak menggunakan otak… serious… kadang xtau opinion apa yang gua carut bagi… harapnya betul lah… jangan makin kena saman dah lah… hahahah… tapi terus terang gua cakap lagu-lagu dari BTS (Korean Group) banyak bantu gua get thru this painful phase… ntah lah… xtau nape… padahal gua banyak into balad song… soothing barangkali…

Gua harap siapa2 yang baik dengan gua ni jangan lah kena apa yang jadi kat gua ni… rasa nak mati sgt… sampai gua berdoa masa solat “Ya Allah… aku mmg dah tak tertahan dan tak termampu untuk terus mengatasi ujian yang kau beri ini Ya Allah… kemampuan aku telah sehabisnya aku gunakan Ya Allah… aku mohon kau kurangkan lah ujian ku Ya Allah… kau bantu lah aku Ya Allah… Kau permudahkan urusanku Ya Allah sesungguhnya aku bukanlah insan yang kuat Ya Allah”… sampai mcm tu sekali gua berdoa dan merayu… sbb gua mmg dah x boleh nak bertahan lg dengan patah hati ni… dengan ayah sakit… gua sakit… kena cerai pulak tu… pada usia sebegini lg…. ingat senang ke nak masuk semula dating game at this age? Ingat ada ke org nak kat gua dah? Otak dah terpikir nak tempah rumah orang tua-tua siap2 sebab nanti dah tua xde sape nak jaga… sadis bukan?

Gua still x pasti berapa lama gua perlukan untuk betul2 bangkit semula dari semua kejatuhan ni… ujian yang datang pada gua bertimpa2… bagai langit hempap gua… jalan mana yang gua amik tetap nampak buntu… serious… x sangka… orang yang gua cinta… orang yang gua balas cinta dia setelah dia usaha dapatkan gua tu buang gua mcm ni je… xde bagi gua peluang terakhir pun… atleast cite “Cinta Teragung” tu Aaron bg gak si Siti Saleha tu masa sebulan untuk hati dia terbuka untuk cintakan balik bini dia… ni gua x dapat apa wei… nak cakap kat fon pon x dapat… msg pon xnak balas… kalau dia balas pun mainly benda yang sama repeat2 sebab dia dah xde modal nak ceraikan… nak cerai sbb curang gua x curang… nusyuz, gua x nusyuz… murtad?, lagi lah x mungkin… so bagi dia menjauhkan diri terus lagi bagus so gua x dapat hidu kecurangan dia… Allah tu Maha Mendengar dan Mengetahui… kalau dia nak tunjuk tu kejap je… nak selindung mcm mana pun akan terbongkar juga…

Ex Pumpkin suruh gua bercuti tenangkan fikiran… tapi gua serious xtau nak kemana wei… sebab ayah x sihat… gua x sampai hati nak tinggalkan dia kat sini semata-mata nak tenangkan diri gua… selfish sgt gua rasa.. xpe lah… mana tau dengan pengorbanan gua ni Allah akan temukan gua dgn org lebih baik kan?... walaupun rs mcm mustahil sikit sbb gua mmg kerjaaaaaaa manjang… x pon balik umah… mmg payah lah nak tgk gua berpeleseran di luar… zaman berpeleseran tu dah lama gua tinggalkan ms gua baru kawen dulu.. haishhhhh…

Gua x harap banyak… gua harap MR dan family dia kena kifarah… what goes around comes around… dia lupa kot dia ada adik beradik perempuan… anak buah perempuan dan one day mayb dia ada anak perempuan juga… gua harap mereka akan kena apa yang diaorg buat dekat gua ni… baru dia tau mcm mana perasaan nak mati kena cerai masa lu sgt memerlukan sokongan seorang suami… mcm mana perasaan kena khianat dengan orang yang lu paling syg.. mcm mana maruah lu di buang dalam tong sampah… macam mana perasaan hina tu… sempitlah rezeki lu aniaya orang mcm ni..


Lu ingat x sedih ke tgk ayah yang x bermaya kena dialysis menangis sebab anak dia kena cerai masa dia sakit? Tak tidur malam orang tua tu… gua xkan lupa apa lu 1 keluarga buat kat gua sekeluarga wei… mcm mana kami tahan malu bila orang Tanya raya kenapa laki gua x balik2… bantai dapat dosa free je tipu cakap lu x balik sebab keje… padahal lu sdp berjalan naik kete gf lu kat sana… kemain jaga kete gf… siap video call gf lagi… bini sendiri lu xnak pulak vid call… bunga pun lu x pernah bagi bini lu ni ha… kesian dia… asyik kena faham yang lu x romantic… asyik bersabar dan pujuk hati… tapi akhirnya ini balasan lu… betina tu boleh plak lu bg bunga masa Valentine… plg bangsat lu bg betina tu bunga fav wife lu yang wife lu dok bg hint dia suka bunga tu… tp sampai kesudah dia x merasa dapat apa-apa bunga dari lu… haishhhhhhhh…. 


Bersambung