Thursday, May 18, 2017

Tips yang orang tak bagitahu untuk melancong ke Korea (bagi yg amik agent)

Apabila melancong ke luar negara, kita selalu disajikan dengan tips-tips yang nampak macam mudah astagfirullahalazim mudahnya... tapi bagi gua ia tak lah semudah itu.. banyak research kena buat.. like reallllllllllyyyyy banyak...

Memandangkan gua malas nak berfikir (sejak gua tgk map subway Seoul yang berselirat and 80 kali ganda kompliketot dr subway Hong Kong) gua pun hire agent utk ground package... and nope... gua xkn promote dia kat org sebab gua takut pengalaman gua tu berulang kat lu org... actually agent kat korea ok... agent yg handle dr Malaysia ni yang palat... can u imagine perasaan tak dapat apa-apa confirmation on ur booking walau tarikh fly tu like less than 3 weeks? and worst part a week b4 fly agent bangang tu tukar no fon x bgtau and lu rasa mcm nk kena panic attack sbb lu mmg x buat reseach sgt psl Korea... well atleast gua cuma byr duit booking RM100 so ok lah kan.. cuma klu gi sana tanpa perancangan mmg lah azabulghunnah.. MR sah-sah lepak chill one corner and biar gua settlekan semua... 

1. Pemilihan agent
Gua x dapat bagi tips sangat part ni sbb gua amik yang budget and promosi... but gua cadang lu tanya dulu airport transfer disediakan atau x... mcm kawan gua agent dia x sediakan airport transfer and maka berhayaklah dia dengan beg tarik naik train... not fun... not cute... mind u, subway korea tu like 2 tingkat ke bawah.. no lif.. seldom got esculator.. tangga... and more tangga... gua bernasib baik sbb airport transfer disediakan... so dari epot ke guesthouse duduk diam2 je, ke-kiutan masih boleh dimaintain walau muka sah2 bacin x mandi sejak mlm sebelumnya hahaha... 


2.Tempat yang dilawati
Gua admit, masa gua pilih agent ni, bukan sebab harga dia yang bagi gua berpatutan (x terlalu murah, x juga terlalu mahal... dia yang middle), tapi gua pilih dia sebab tempat yang akan dilawati tu banyak... dan now gua rasa ia satu keputusan yang agak salah... penat tu satu hal... tapi gua sebenarnya celup2 je gi suma tempat tu... contoh Cheonggye Stream tu gua amik pic like 2-3 pastu terus move on tempat lain... x menikmati apa pon... sama gak masa kat Gwanghwamun Square.. masuk museum yg free tu... amik pic 1.. kuar... amik pic kat King Sejong monument tu then move on ke tempat lain... kira pembahagian tempat untuk tempoh singkat gua pergi tu x betul. So kesimpulannya kalau pakej lu menawarkan tempat yang banyak, pastikan lu semak kemana lu pegi... dalam jangka masa 7 jam pegi 5 tempat adalah tidak digalakkan.. cuba discuss dgn agent utk bahagikan tempat tu secara ekonomi.. pergi banyak-banyak tempat dalam masa yang suntuk mmg cipet.. silap2 balik Malaysia lu x igt pon apa ada kat tempat tu... 


3.Namsan Tower waktu malam
To me, it's a bit NO.. NO.... lu x nampak ape pon dari atas tu,... ye lah ada lampu2 kat bandar dia... nampak lampu je lah... amik gambo x lawo... sebab gelap... pki flash plak pic muka lu terang bak bulan...amik pic dari tower kelam sebab gelap...worst part tempat padlock tu x cerah mana... lampu malap2... amik gambo pki flash tp x berapa lawo... owww and masa gua gi tu dah almost habis winter tp masih sejuk... mlm tu -2c.. macam hanat sejuk.. 


4.Shopping day
Ni gua nak bgtau ni... xyah nak kunun-kunun xnak beli apa-apa sangat... nafsu manusia ni jgn diduga.. especially bila ni bkn gi backpack dgn kawan2 tapi gi dgn family or pasangan... soooo make sure semak jadual... klu boleh cakap kat agent xnak shopping day utk 4 tempat Namdaemun, Dongdaemun, Myeongdong and Insadong diletakkan dalam 1 hari... kecuali jika trip lu ni di sediakan bas yang mmg barang dah beli boleh letak dalam bas... trust me... membawa frame gambo pakaian hanbok 1 hari adalah x fun... bahu rasa nak rebeh... ini belum diambil kira brape byk brg kecantikan and sudu2 korea yang gua beli... hahahaha... sampai agent kena tlg bawakkan frame ok... 

oh and yes... guest house gua dkt dgn Insadong so mlm2 drop by bli last minute suvenir... peringatan... beli barang di Insadong hanya utk last minit and mana2 brg yg terlupa sahaja... harga dia mahal... how mahal? Key chain harga beza Rm12.. jadahhhhh...


5.Service Mani ju-seyo
Ayat ni kawan gua yang ajar.. Amalkan perkataan ni kalau nak free gift masa beli barangan kecantikan kat Myeongdong tu... hahaha... tapi kengkadang gua segan so gua cakap "free gift" sambil senyum kambing.


6.Passport
Kalau beli kat butik or kedai or barang kecantikan tu kengkadang dia nak mintak passport sebab nak terus deduct tax refund lu... ada kedai dia tolakkan terus... ada pulak yang kena tolak kat epot... gua dapat balik tax refund kat epot dalam KRW2000... hahaha... lebih kurang lapan henggettt... jadilah labuuuu...


7.Pemilihan product kecantikan
Yes... Korea ni, especially kat Myeongdong tu... mmg lah rasa nak menangis dia punya banyak kedai kecantikan... suma plak tu bantai offer mcm-mcm free gift... hei sape x suka brg percuma kan?... walaupun sesungguhnya dia cuma bagi lu mucus siput babi utk diratakan dimuka dalam bentuk mask... hahahha,,. cakap pasal mask ni, tlg lah jangan over excited sampai x baca ingredient asas... yes betul tulisan blakang dia suma pakai tulisan Korea semata... but x salah minta agent lu bacakan... if not pon selalu apa main ingredient terpampang kat atas product... Ada 1 brand famous gak lah x sure which one... Tony Molly, Holika Holika, Saem x silap gua yang ada jual mask Kolagen babi and product kulit guna kolagen babi... hahaha... siap mask tu kaler pink and pattern muka babi.., so obvious kan? Most of the time kalau pakai kolagen babi mmg dia tulis and pic on product pon sgt obvious... kolagen ni dr macam2 sumber boleh... haiwan atau tumbuhan... but.. sana byk haiwan... Nature Republic pakai marine kolagen... so i guess itu much safer kot... ala senang lu avoid je kolagen bagai ni... lu amik je yang tumbuhan base... 


8.Kenderaan untuk bergerak (especially kenderaan awam)
Mana-mana yang pakai agent mahal atau gi secara berjemaah ramai-ramai xde masalah sebab usually dia ada kenderaan sendiri like van ke bas ke untuk bawak lu... tapi mana yang small pack ni usually agent akan pakai subway and bus... gua dah rasa dah naik train subway and bas... gua prefer bas... sbb xyah turun naik tangga yang banyak  cam nokharommm... so terpulang lu org lah prefer yang mana... oh ya... masa naik namsan tower, gua tgk kawan2 gua punya guide banyak bawak diorg naik kaki je dari bawah tu or dari setengah bukit tu... hoiiii gigih gila... ketar lutut siak macam tu... gua punya guide bawak naik bas sampai kaki bangunan namsan tu... so adalah jalan 5 minit gitu... x penat pon.. ok tipu... sejak bila gua berjalan x penat kan? hahaha.... 


9. Barang hand carry
ini penting... di cadangkan secara paksa bahawa segala barangan kecantikan yang lu beli tu, mask ke hape ke.. lepatak dalam luggage... di ulangi... luggage... pernah sekali tu ada pelancong dari China bawak brg-brg like mask lah cream muka whatever not tu dalam handcarry kena rampas dengan security yg check bag tu and dia terus buang tanpa banyak bunyi ye... sbb cecair dalam mask tu kalau lu campur2 suma rasanya ble penuh 1 baldi.. hahahahha... yes dia bukan kira 1 benda x melebihi limit liquid... tetapi dia campur semua yang lu letak dalam handcarry tu... kawan gua dah warning gua awal2 so xde lah barang2 gua kena buang ke ape kan... hoiiii beli bukan singgit... klu kena buang nangis buju x-ray machine nokkkk... 


10. Toilet xde air
Ala rasa xyah bgtau pun lu org dh tau kan?.. toilet sana xde air paip getah bagai... sila bawak wet tisu... mana-mana yang lubuk noob kekampungan mcm gua yang x reti selet pakai tisu ni sila bawak botol mineral kosong... so far gua mmg bawak botol mineral kosong dari Malaysia... sbb sini botol dia panjang sikit... banyak sikit ble bubuh air kan... sangat berguna ok... x wori x kena tahan kat security epot... just pastikan botol tu kosong.. 


11.Cultural village
Since gua x pernah gi Korea dulu gua assume dia cuma ada 1 je cultural village... ternyata gua silap... if lu nak gi tempat yang rumah2 lama tp ble amik gambo luar pintu je mcm cite Shhhh... I love u (drama tv3 kol 7pm) tu lu better request gi Bukchon cultural village... Kat Buchon ni rumah-rumah lama tu masih berpenghuni so lu xleh masuk dalam rumah dia lah.... amik pic kat luar and xleh buat bising sbb tu dikira perumahan org tu... agak berbukit actually so kena mendaki..  Gua difahamkan kalau naik tinggi2 bukit tu lawo sebab ble nampak kontra rumah traditional and bandar sebelah2 je... 

Gua masa tu gi Namsan Hanok Village... yang gua gi ni ala2 museum rumah-rumah lama dia dimana lu ble masuk tgk apa ada dalam rumah korea dulu-dulu kala.. but xde ape lah... gua gi rumah part depan je... hari dh makin sejuk masa tu and gua pon mcm dh grouchy sikit sbb dh penat... hahahaha.... rasanya kalau x penat jalan sampai dalam tu macam best sbb ala-ala masuk kampung korea zaman dulu kala... x silap kadang macam ada show kan?.. 


12.Berborak di kedai makan
Ini bukan culture Korea... depa jenis makan2 dan blah... nak lepak chill ngobrol suma sila ke kedai kopi atau cafe yang bersepah si setiap penjuru simpang dan celah-celah segala bangunan.. so bila makan kat kedai tu jangan buat macam lu tgh duduk lepak kedai mamak ye,, diaorg sentiasa tunggu customer baru masuk... klu lu lepak lama maksudnya lu dah kurangkan customer kedai tu untuk hari tu.. ini apa yang agent gua ckp... gua iyakan aje..


13.Urut kaki
So far gua rasa Korea negara paling susah nak cari kedai urut kaki...klu ada pon kat itaewon kot... pon x perasan masa tu... so bawak banyak minyak panas or cream panas untuk urut kaki sendiri especially b4 tido.. Orang sana mmg jenis suka jalan jauh-jauh laju-laju dan Seoul bukanlah tanah rata... berbukit siakkkk... nak naik Masjid dia kat Itaewon tu xtau brape kali gua rasa nak mati... MR tarik tgn gua sepanjang jalan... hahahaha... 


14. Makanan halal
owww ya kalau nak makanan halal belambak kat Itaewon... beli lah tapau bawak balik walaupun agent bawak makan... kengkadang blk bilik tu lapo... kebab Ankara beli lebih especially lamb kebab (kebab paling sedap gua pernah makan sepanjang hidup ni)... nanti balik nyesal.. kat tempat lain pon ada gak kedai halal tp like mayb 1 (contoh kat Insadong ada little india.. tp katanya harga sedikit mahal or kat nami island ada Asian Cuisine pn halal)... or kedai base seafood... or klu xde suruh agent orderkan makanan yang seafood semata2 xde bahan2 terlarang (contoh kat Myeongdong makan kat Yoogane, agent pilih seafood semata)... kat negara org ni jangan nk mengada sgt cari kedai yang hanya ada halal Jakim.. sampai kesudah lu xkan jumpa... klu jenis yang sgt2 cerewet, bawaklah makanan sendiri... depa x tahan kat epot... jangan bawak dadah or haiwan hidup atau daging mentah dah.. hahahah... kat epot ada kedai halal... gua ada nampak.. tapi xtau camne nk gi kedai tu... tangga dia gua x jumpa.. hahahaha.. so bertabah minum hot choco or ice choco sampai kesudah...


Ok lah gua rasa ini je tips for now... gua kena sambung blk keje ni... hahahaha.... 

Thursday, January 26, 2017

im a daddy's girl

Ex Pumpkin telah memforwardkan satu bahan bacaan pasal bapa  ke dalam wassap gua... eh sedih... it is something yang hanya seorang bapa boleh buat untuk anak perempuan dia tapi suami x mampu buat..


 read here... http://www.dianaishak.com/2016/11/love-papa.html   ...entry dia ni d best so far yang ble di relate oleh semua anak perempuan... well mayb x semua lah sbb ada bapak yg merepek juga kat dunia ni kan... huhu... 

gua baca siap nangis2... kebetulan plak bapak gua tgh sakit so lagi lah touching.. semua apa yang bapak gua buat terus bermain kat kepala.. and terfikir if one day nanti dia xde dah, apa nak jadi dengan gua,. mana hala tuju semua... yes mmg dah gua dah kawen... tapi kan jarak jauh... so mcm single lah... mesti terkapai2... 

ok mari flash back

1. gua masa kecik sampai lah sekarang, sgt lah cuai... clumsy... luka2 is my middle name barangkali sampai tahap dalam handbag mesti ada spare plaster.. nak jadikan cerita pakcik gua ada pecahkan gelas kat meja makan umah atuk gua tp dia x bersihkan betul2... so masa gua dok kat meja tu utk makan malam, gua tarik polisterin burger dkt dgn gua and x semena2 cebisan kaca atas meja tu jatuh ke atas kaki gua dan darah memancut2 keluar.. x sangka pandai dia aim jatuh kat urat tepat2... semua org panik tapi buat bodoh je just cakap "ala sikit aje tu.. " and berlalu pegi.... ayah masa tu baru nak berehat... dalam kegelapan malam tu (yes area rumah xde lampu masa tu) dia jalan kaki gi kedai india tepi jalan sana utk beli plaster.... malam2 kengkawan.... gelap2... redah gak beli plaster... and terbongkok2 dia plasterkan... semua org takut sbb byk sgt darah... ayah sebenarnya takut darah tp dia gagahkan juga bersihkan kaki gua n tampal plaster... infact semua family gua takut tgk darah... gua je relaks (gua saspek gua anak angkat hahaha)..

skang klu luka... ckp kat laki... dia cuma cakap " pegi lah klinik"... luka... drive sendiri??? whadehel... dan keesokkan harinya bukan nak tanya kita ok ke x... dia cuma tanya "semlm dh gi klinik?"


2.masa kecik2 kami susah... kamera pon xde... asyik pinjam org... last2 ayah keluar duit simpanan yg x seberapa tu untuk beli juga kamera kodak kesek-kesek aka manual abis yg murah untuk amik gambar gua yg suka bergambar ni... kesian.. 

Skang lotion abis... ckp kat laki jawapan dia "pegi lah beli"... huh? itu je respon?.. kita bg contoh lotion je... sebab kalau mintak camera mmg confirm xkan dapat... dont let me start on benda lain... lagi sentap... 



3. masa mula dapat kete.. dia sanggup drive follow blakang kete sampai lah kat kampus sebab risau kalau apa2 jadi dalam perjalanan... dan ada kalanya mak teman naik kete and dari kampus mak amik bas transnational balik JB semula... ye... Selangor dan JB bukan dekat kawan-kawan. Kadang diaorg hantar ni x tido pon... balik hari... subuh2 hantar... lps sampai kampus, salam2 semua diaorg terus balik JB balik... 

skang wit laki "im in KL now ada kursus.. can u come here? xde kenderaan lah"... ni namanya mmg minta carutan kawan2... tp beta ttp bersabar dan jawab "nope.. too far.. penat"..... yes... pompuan ni mmg xde perasaan... hahahhaa...


4. Sampai sekarang kalau gua puasa sunat or puasa ganti, ayah selalu dah siapkan makanan untuk berbuka,,, gua blk keje tahap dah merangkak masuk umah... puasa lah katakan... hahaha... kadang dia pon x sihat sgt tp tetap masakkan untuk buka walaupun gua insist nak drive thru mcd je... dah drive thru pun dia tetap akan goreng cekodok ke ape ke janji ada lah dia buatkan sedikit makanan untuk berbuka,,,


Bila cakap kat laki kita penat sgt x larat nak masak buka usually dia akan jawab... "masak lah apa2..".... "sayang tu keje opis apa je yang penat?"...."kan puasa dalam ekon"...  haaa nampak x? dia saje nak buat gua jadi d hulk??.. ada gak batal puasa sebab gua kokak kepala dia... hahahaha... 


5. Gua ni seorg yg penakut sebenarnya walaupun nampak berani... gua sukar tido waktu malam sebab telinga gua ni nakal sikit... dia ble dgr macam2... so mak and ayah gua akan tido umah gua during weekend untuk teman gua and untuk buat bilik2 di rumah gua rasa berpenghuni kesemuanya... ye lh klu bilik xde penghuni nanti benda lain huni kan... padahal bukan mudah untuk org tua macam mereka nak turun naik tangga... 

cakap kat MR gua sunyi and ketakutan... dia just mampu ckp "bacalah Yassin".... ok insap kejap... *bertakafur sejenak* ...insert lagu nasyid...



hahahaha... bukan nak cakap laki x bagus... kdg2 ada bagusnya tapi dia x boleh korbankan masa, tenaga dan perasaan dia untuk isteri macam mana seorang bapa mampu buat...  seorang ayah/bapa ni penat macam mana pon anak perempuan dia tetap priority... walau anak dia dah kawen pon, anak dia tetap dihati.. gua ni sampai sekarang kalau teringin makan apa2 x pernah buang masa bagi tahu MR... gua terus bagi tahu bapak gua... kompem dapat beb... kalau tunggu MR mmg sampai dah lupa benda tu and mengidam benda lain pon belum tentu dapat... 


nampak macam pengorbanan dia x seberapa... tapi sebenarnya benda ni yang kita akan ingat sampai bila2... banyak lagi sebenarnya tp nanti gua nangis plak kat sini... 


Sebab tu kalau orang baru kehilangan bapa dont u ever dare cakap "xpe lah sekurang-kurangnya kau ada laki"... weiiiiiiiiii x sama wei... se-sweeeet mana pon laki lu dia xleh tanding dengan apa yang bapak lu buat.. 


Neway anak perempuan selalu bercita2 nak cari husband yang se-caring bapanya... tapi ketahui lah... mak2 anda akan berkata "tolong lah jangan cari laki perangai macam bapak kau ni!".. sebab diaorg je yg tahu perangai bapa luorg camne... contoh terbaik tgk lah respon laki masing2 when u tell them something... hahahaha.. and yes... nanti dah ada anak, gua pon nak cakap kat anak gua benda yang sama... tolonglah jgn ikut perangai bapak kau ni... 1 MR dah lebih dr cukup... jgn nak byk sgt doppelganger..  bahahaha... i iz jujur.. 


Neway I love u Dad... mom... Love u guys soooooo much (eventhough i know u x love me sgt mak.. u love adik more)... moga mak and ayah diberi kesihatan dipanjangkan usia dan semoga mak dan ayah berpeluang ke tanah suci Makkah... kakak doakan ayah dgn mak dulu.... doa2 untuk diri kakak kemudian2 pun xpe.. sebab selama ni mak and ayah yang banyak doakan kakak... walaupun ayah and mak x doa kuat2 macam drama melayu selalu buat tapi kakak yakin mak n ayah selalu doakan kakak... amin...

Tuesday, December 27, 2016

helloooo izit me u luking por?

hello ppl... (walaupun gua x pasti berapa lg ppl yg ada dlm ni... hahaa)

maaf lah sebab dah lama x hapdet... ok ok nanti gua update topik yg menarik... for now sila benarkan gua berkata hello dulu..

lately ni gua sibuk sikit... pastu dgn daddy gua x sihat lg... so hidup sedikit huru hara... but now rasanya dah ok sikit kot huru haranya... mayb sbb dh akhir thn...

gua masih sama... menjalankan hidup perkahwinan jarak jauh thn kelima... yeeaabbaaaa... nope... masih xde nampak bayang2 akan duduk serumah.. so marilah redhoooo..

ok nanti bila gua dh bersedia gua akan pos entry yg mantap ok.. skang nak sambung gaduh message dgn MR pasal nak tukar line jadi WEBE or UMOBILE or stay CELCOM... besar kan isu perbincangan gua ni? hahaha

Thursday, May 19, 2016

benda yg gua nk komplen pasal drama melayu

Bila lu duduk serumah dgn mak lu... ni perkara yg selalu berlaku... --> lu kena mengadap drama melayu dgn dia... and trust me it's not easy to keep quiet... hahahahha... well atleast gua lah... ada je gua nak komplen...

1. Bila gaduh or nampak lelaki dgn perempuan lain terus blah tinggalkan tempat tu...

realiti - xde makna nak blah... mesti nak confront... atleast gua lah perangai camtu... gua tanya sampai habis... kalau nak gaduh kena tau fakta betul... gaduh sbb serkap jarang ni pathetic sgt bunyinya... hahahaha

2. watak tomboy.. ckp dgn suami or org sekeliling kasar2

realiti - merepek lah... even kawan gua pengkid relaks je ckp mcm biasa.. perwatakan mayb macam lelaki tp x bererti mereka ni semua jenis kurg ajar... malah diaorg ni jenis yg gentleman... sbb tu depa banyak gf cun2... so pls... stop potraying them as kurg ajar

3. asal gaduh je mesti sbb ada org ketiga..

realiti - oh come onnn... kami yg couple ni usually gaduh pasal benda paling bangang dlm dunia... contohnya.. gaduh sbb xnak tgk cite hantu tp husband bukak cite hantu... gaduh sbb laki dudukkan tudung yg br gosok... gaduh sbb xtau nk cat rumah kaler ape... gaduh sbb bf bkn org pertama wish birthday... hahahaha... mcm nokharom perangai...

4. suka berahsia kononnya xnak org tu salah anggap

realiti - lg lu berahsia lagi lu menempah bala... kalau beritahu awalkan ble pikir cara penyelesaiannya..

5. mesti kawen paksa

realiti- mayb ada org kena kawen paksa... but nape asyik potray kawen paksa dgn org kaya?.. try lah kawen paksa dgn pak bilal ke... dengan budak baru lepas grad yg susah dapat keje ke... ni dan2 suma ceo muda... oh come onnnnnn...


6. lepas kawen paksa... mula-mula benci... pastu suka... pastu main... pastu dapat anak

realiti - lu igt dapat anak sesenang tu ke?.. nape x buat cite yg kawen lama susah dapat anak walau dah cuba mcm2 cara?.. biar bukak sikit mata umum ni yg kalau Allah belum nak bg anak maka x dpt anak lah anda... ni tidak... asyik buat cite lepas main dapat anak... stress tau gua tgk... sampai gua igt nk jadi pelakon dah ni..


7. novel

realiti - hidup kita ni bukan mcm novel... so hentikan lah tiru novel dan di dramakan... penulis skrip dah xde idea dah ke?.. x berkembang lah industri mcm ni... cuba buat cerita yg boleh mencetus semangat perpaduan dan kerjasama pelbagai bangsa dan cintakan negara... kang gua bg contoh cite korea lu marah pulak... tapi serious... cerita Decendants of the sun tu banyak tunjuk betapa dia sygkan negara dia... setiap kali lagu negara dia dimainkan dia akan berhenti, berdiri dan tawaduk... hidup kita ni bukan berkisarkan novel dan cinta sesama manusia je... banyak lagi yg boleh diketengahkan.. tu cerita Ola Bola tu contoh terbaik... perpaduan... ajar anak bangsa kita pasal perpaduan... sbb bnyk sgt cite cintan cintun ni lah banyak budak sekolah dah pandai ber -papa- mama and luv till jannah kononnya...


gua rs gua mcm pernah buat entry lebih kurg ni... agaknya lah... ke gua cuma karang dlm otak je ke kan... hahahaha... tp u get my point kan?.. kena ubah lah industri kita... xkan nak tunggu bulan merdeka baru nak kuar cerita pasal sejarah... boleh je kot selit elemen perpaduan dlm drama yg bukan untuk tayangan bulan merdeka... and stop lah sogok cerita cinta yg x masuk akal ni... kawen tido sebilik tp xleh disentuh.. ya right..

Tuesday, March 8, 2016

Kisah sedih 2016

Permulaan tahun 2016 bukan lah suatu permulaan yang hebat bagi keluarga gua...

Mayb gua x pernah cerita... sbb gua xnak org kata gua riak... tp serious ni xde kena mengena dgn riak sbb terus terang gua cakap gua bergolok bergadai and buat pinjaman peribadi untuk membina sebiji rumah 2 tingkat yang bercantum dgn rumah bapak gua... ambil perhatian bahawa reason kenapa gua roboh dan bina semula rumah ni adalah kerana rumah sedia ada merupakan ISTANA TAKESHI bagi anai-anai yang x paham bahasa... yes... klu x renovate buat baru mmg alamat bumbung tu roboh menyembah bumi...

So setelah menerima beberapa quotation, kami bercadang amik yang paling murah and paling dipercayai (sebab kontraktor ni kawan bapak gua for like 30years... susah senang sama2)..

Dipendekkan cerita.. (sebab gua malas taip and sebab nampak x logik sgt utk buat2 bz sedangkan xde kes baru masuk.. hahaha)... kontraktor gua yg ke-animal-an, kesetanan dan  ketahian itu lari... tak... dia bukan lari berganti2 atau masuk marathon.... dia telah berambos tanpa menyiapkan rumah gua sedangkan 90% duit telah dibayar... mmg tahi lahanat ni...

Yang buat sedih tu sebab sambil semua benda ni jadi, bapak gua sakit teruk akibat stress, terkejut, ditipu dan diperdaya kwn sendiri, habuk yg maha azab di rumah sedia ada yg bercantum dgn bgnan baru dan macam2 lagi... teruk ke sakit?.. yes... we almost lost him twice in 2 days time... mmg cilake kontaktor ni...

at first, gua sedikit pun x mengalirkan air mata... d strongest among all... ke hulu hilir settlekan hospital like nobody business... dgn laki jauh lg... nasib out of no where adik gua bantu and for once dia amik alih tugas seorg lelaki utama di rumah... for once...

but mlm ayah sakit tu, gua dah mcm org sasau... menangis sambil panggil "ayahhhh.... ayahhhhh"... non stop.. terduduk seketika... dugaan terkuat yang Allah pernah beri... adik gua suruh gua redha apa yg jadi and terima kenyataan if dah mmg tersurat gua akan kehilangan ayah... tgh makan, tgh cakap atau tgh buat apa pon air mata automatik mengalir sendiri.... tak ... gua x menangis... tapi mata gua yg menangis... gua boleh gelak2 tapi air mata tu tetap keluar.... tgh solat... tgh baca msg atau apa pon yang gua tgh buat air mata tu ttp mengalir... gua x makan apa pon.. infact mkn beberapa suap je utk beberapa hari tu (tapi x kurus... not even 1gram)...

Tapi Allah tu sebaik2 perancang... ayah beransur pulih... rumah masih terbengkalai, but somehow we manage to cr kontraktor lain yg boleh sambung keje dgn harga yg jauh lebih murah and dlm lingkungan baki akhir yg ada dlm simpanan gua..

And for once.... adik gua step in jadi anak lelaki yg boleh diharap and bukan anak lelaki yg menyemakkan otak mak bapak... boleh rupanya dia ni galas tanggungjawab... mayb sbb xde ruang utk dia tunjuk bakat tu kot... so ok lah atleast dia sempat berbakti kepada mak bapak and kakak dia and stop being a spoiled brat... hahahahha...

Gua berharap baki tahun 2016 ni akan bertambah baik... dikurniakan rezeki anak pon ok juga... ye lah skang rumah dah ada... sebelum ni menumpang aje.. huhuhu.. kot lah baby ni demand nak ada rumah sendiri dulu kan...

But seriously... perasaan yg paling tahi adalah bila org yg lu paling syg tu almost tinggalkan lu forever and benda tu berlaku dpn mata... tahi sgt perasaan tu... xleh nak gambar..


Thursday, February 11, 2016

Kenapa jangan berurusniaga dengan sedara mara dan sahabat handai

Haaa amik kau... gua rasa tajuk dah mengambarkan segalanya..


Gua x kata family members and sahabat taulan bagai tu cheapskate... tp boleh tahan lah...


jangan percaya bila mereka kata "ha Mily nanti tolong-tolong buatkan hantaran ye"


Tolong-tolong????... iye lah... nanti bila dah siap dia kata "alaaa sponsor je lah.. kita kan sedara"..


brengset...



abis lu ingat fresh flower tu semua gua kutip blakang rumah ke?..


ribbon tu gua tenun satu2 kat balkoni sambil ditemani burung2 berkicauan?


pin2 yang gua guna tu gua kimpal kat garage kete bapak gua ke?


span2 basah tu gua terap satu2 kat dapur mak gua ke?... eh geram plak kita..



pastu ada hati nak comparekan dgn design lain... kenapa tak segah yang lg 1... nape bunga dia rimbun and yang anak dia punya biasa2... gua jawab senang je.. "siapa yg beli bunga2 tu?"... then dia terdiam... sbb dia yg beli bunga2 tu.. bunga budget... gua anggar 8 kuntum ros, betul2 dia beli 8 kuntum ros... pastu bunga2 lain yang dia beli tu, adoiiiiiii... huduh.... nak murah punya pasal sanggup beli bunga sendiri sbb takut gua charge harga bunga.. beli bunga pon ngam2... padahal dah pinjam magazine pengantin gua dekat sedozen... takkan xleh gambarkan lg brape banyak bunga lu perlukan... pastu pilih bunga murah2 tapi nak hasil mcm pakai bunga import... bukan nak kecam... klu lu budget x banyak, lu beli lah bunga yg slalu org pakai kat kubur tu.. kekwa kecik2 tu... murah tp lu ble beli banyak so nampak lah rimbun... siapa cakap bunga mcm tu x cantik? if pandai match kaler cantik juga.. gua slalu je guna sebagai alternatif untuk rimbunkan hantaran... sbb kaler kekwa kecik2 tu pelbagai and comel2..


neway, yang dia compare tu dengan design yang pakai eustoma, roses, baby breath and chrysanthemum/ kekwa / bunga kubur kecik2 kaler hijau... ooo by the way design yg dia compare ni pun bukan berbayar ye... ni pon kes "tolong-tolong"... yg ni mak gua yg pujuk tolong buatkan... tapi last2 org tu x bayar balik, jadi ala2 mak gua sponsor benda tu plak...


bukan nak berkira... tapi kalau semua sedara mara sahabat taulan perangai macam ni dah tak seronok dah nak teruskan bisnes buat hantaran ni... x pulang modal... nanti bila dia dah sedap dapat free, from tunang sampai ke sanding lu kena "tolong-tolong" and dari abg sulung no 1 sampai lah adik bungsu dia no 19 lu kena buatkan juga dengan kaedah "tolong-tolong"


buat hantaran mmg hobi yg boleh mendatangkan hasil, tapi bila kena customer yang x mendatangkan hasil macam ni lah yg buat lu tawar hati... baik weekend gua tido bangun lambat dari duduk berejam dr pagi buat hantaran... sama je hasilnya.. yg lu dapat pon cuma "terima kasih"... tu pun kalau dia ucap terima kasih lah... ada yg terus senyap sepi... ada yg bg alasan sbb gua ada keje tetap apa salahnya gua sponsor je.. oiiii... agak2lah wei... adik gua masa tunang and kawen tu pun dia bg gua duit utk beli material suma ok... cuma tenaga je gua x charge... tapi tu lain... tu adik gua..



u see.. kengkadang mmg gua baik nak tolong-tolong... tapi jarang lah.. even if tolong2 pon, gua prefer lu dh beli suma barang tu and gua cuma tolong satukan semua jadi gubahan impian lu... gua gaji bukan 50k sebulan sampai mampu nak sponsor all d time... gua pun gaji mmg ngam2 tiap bulan.. ada baki sikit2 utk beli lipstick n tudung online je... kasut pon gua pakai brand BATA... so give and take sikit lah..


So kesimpulannya, gejala "tolong-tolong" ni perlu di banteras untuk kesejahteraan sejagat... sekian undilah saya... bahahahahahha...


entry ni sama macam entry gua dalam blog hantaran gua.. sebab apa?.. sebab gua xde idea... hahahahha... neway gua ada tempahan untuk bulan 9 kang... tp gua tolak... mak gua punya alasan kat sorg makcik gua lg best... "Mily bulan 9 tu dah pregnant so dia x larat buat"... hahahaha... hoiii kena berusaha skang ni untuk target bulan 9 kang dah pregnant... usaha tangga kejayaan... ayuh.... ayuhlah berusaha.... tralalalalala... 

Sunday, February 7, 2016

i hope she's d one..

sebagai isteri yg mithali dan mendengar kata,  gua pon menilik akaun fb MR.. dia suruh tgk friend day video jadah tah kat fb dia... but gua x jumpa video tu... ye lh mcm mana nk jumpa.... mamat bijak pandai ni x share kat public... adooiilahhh...

so masa tgh godeh2 gua nampak note... note yg dia tulis kat fb... about diri dia... feb 2009... ada a bunch of questions.. tapi mata gua terpandang soalan no 17

#17.Do you have a crush on someone? →Yes..i hope she is d ONE....

Tersedak akak baca dik non... pastu gua baca komen... gua tgk gua ada tanya siapa no 17 tu... (masa ni gua kawan2 je dgn dia blom couple ye kengkawan)... dia jawab "wait n c"...

Setan tau mamat ni... and this note was like 7 years ago...

so haritu gua tanya dia... siapa crush dia tu?...

dia jawab "adalah"..... (xde ape yg pelik... dia mmg suka jwb pendek2..)

so gua mls nak gaduh gua diam je lah... cerita lama kan... mcm lah gua xde crush kat siapa2 masa muda mudi dulu... so gua pon sambung tgk tv  dengan tanpa syak wasangka... pastu gua dapat msg...

"It's u"

maka hati akak pon berbunga2... xtau lah dia tipu ke x kan... tp mmg masa tarikh tu dia tgh beli jiwa gua... hahahhaa... ni tahap masa ni msg gua setiap minit... call... video call... skype... ym... email... hahahah.... poyo...

haishhh y lah u husband lepas kawen berubah dah... go buy my jiwa again lah wei... i iz sukaaa..

tp one thing pelik pasal MR dia x pernah belikan gua bunga... sweet2 bg sekuntum bunga pon x pernah... hand bouquet masa kawen je lh dia beli... tu pon sbb gua bising xde bunga ms kawen kat belah dia... tp dia slalu belikan gua makanan.. choc... makanan... ok so akak amponkan... hahahah... dasar pelahap..

neway.... sori gua dah lama x update blog... gua xtau nk ckp pasal apa... sbb kang kalau gua buat tajuk yg pelik sikit kang org igt gua dh bercerai pulak... hahahhaa.... haritu gua tulis kat twitter pasal mahkamah syariah pon ramai dh msg igt gua cerai... hoii... choiiii... gua tulis melalui pemerhatian gua je.. x perlulah igt semua pasal gua ye... ok... gua nk tulis borang halfday ni... hahahha...