Thursday, May 19, 2016

benda yg gua nk komplen pasal drama melayu

Bila lu duduk serumah dgn mak lu... ni perkara yg selalu berlaku... --> lu kena mengadap drama melayu dgn dia... and trust me it's not easy to keep quiet... hahahahha... well atleast gua lah... ada je gua nak komplen...

1. Bila gaduh or nampak lelaki dgn perempuan lain terus blah tinggalkan tempat tu...

realiti - xde makna nak blah... mesti nak confront... atleast gua lah perangai camtu... gua tanya sampai habis... kalau nak gaduh kena tau fakta betul... gaduh sbb serkap jarang ni pathetic sgt bunyinya... hahahaha

2. watak tomboy.. ckp dgn suami or org sekeliling kasar2

realiti - merepek lah... even kawan gua pengkid relaks je ckp mcm biasa.. perwatakan mayb macam lelaki tp x bererti mereka ni semua jenis kurg ajar... malah diaorg ni jenis yg gentleman... sbb tu depa banyak gf cun2... so pls... stop potraying them as kurg ajar

3. asal gaduh je mesti sbb ada org ketiga..

realiti - oh come onnn... kami yg couple ni usually gaduh pasal benda paling bangang dlm dunia... contohnya.. gaduh sbb xnak tgk cite hantu tp husband bukak cite hantu... gaduh sbb laki dudukkan tudung yg br gosok... gaduh sbb xtau nk cat rumah kaler ape... gaduh sbb bf bkn org pertama wish birthday... hahahaha... mcm nokharom perangai...

4. suka berahsia kononnya xnak org tu salah anggap

realiti - lg lu berahsia lagi lu menempah bala... kalau beritahu awalkan ble pikir cara penyelesaiannya..

5. mesti kawen paksa

realiti- mayb ada org kena kawen paksa... but nape asyik potray kawen paksa dgn org kaya?.. try lah kawen paksa dgn pak bilal ke... dengan budak baru lepas grad yg susah dapat keje ke... ni dan2 suma ceo muda... oh come onnnnnn...


6. lepas kawen paksa... mula-mula benci... pastu suka... pastu main... pastu dapat anak

realiti - lu igt dapat anak sesenang tu ke?.. nape x buat cite yg kawen lama susah dapat anak walau dah cuba mcm2 cara?.. biar bukak sikit mata umum ni yg kalau Allah belum nak bg anak maka x dpt anak lah anda... ni tidak... asyik buat cite lepas main dapat anak... stress tau gua tgk... sampai gua igt nk jadi pelakon dah ni..


7. novel

realiti - hidup kita ni bukan mcm novel... so hentikan lah tiru novel dan di dramakan... penulis skrip dah xde idea dah ke?.. x berkembang lah industri mcm ni... cuba buat cerita yg boleh mencetus semangat perpaduan dan kerjasama pelbagai bangsa dan cintakan negara... kang gua bg contoh cite korea lu marah pulak... tapi serious... cerita Decendants of the sun tu banyak tunjuk betapa dia sygkan negara dia... setiap kali lagu negara dia dimainkan dia akan berhenti, berdiri dan tawaduk... hidup kita ni bukan berkisarkan novel dan cinta sesama manusia je... banyak lagi yg boleh diketengahkan.. tu cerita Ola Bola tu contoh terbaik... perpaduan... ajar anak bangsa kita pasal perpaduan... sbb bnyk sgt cite cintan cintun ni lah banyak budak sekolah dah pandai ber -papa- mama and luv till jannah kononnya...


gua rs gua mcm pernah buat entry lebih kurg ni... agaknya lah... ke gua cuma karang dlm otak je ke kan... hahahaha... tp u get my point kan?.. kena ubah lah industri kita... xkan nak tunggu bulan merdeka baru nak kuar cerita pasal sejarah... boleh je kot selit elemen perpaduan dlm drama yg bukan untuk tayangan bulan merdeka... and stop lah sogok cerita cinta yg x masuk akal ni... kawen tido sebilik tp xleh disentuh.. ya right..

Tuesday, March 8, 2016

Kisah sedih 2016

Permulaan tahun 2016 bukan lah suatu permulaan yang hebat bagi keluarga gua...

Mayb gua x pernah cerita... sbb gua xnak org kata gua riak... tp serious ni xde kena mengena dgn riak sbb terus terang gua cakap gua bergolok bergadai and buat pinjaman peribadi untuk membina sebiji rumah 2 tingkat yang bercantum dgn rumah bapak gua... ambil perhatian bahawa reason kenapa gua roboh dan bina semula rumah ni adalah kerana rumah sedia ada merupakan ISTANA TAKESHI bagi anai-anai yang x paham bahasa... yes... klu x renovate buat baru mmg alamat bumbung tu roboh menyembah bumi...

So setelah menerima beberapa quotation, kami bercadang amik yang paling murah and paling dipercayai (sebab kontraktor ni kawan bapak gua for like 30years... susah senang sama2)..

Dipendekkan cerita.. (sebab gua malas taip and sebab nampak x logik sgt utk buat2 bz sedangkan xde kes baru masuk.. hahaha)... kontraktor gua yg ke-animal-an, kesetanan dan  ketahian itu lari... tak... dia bukan lari berganti2 atau masuk marathon.... dia telah berambos tanpa menyiapkan rumah gua sedangkan 90% duit telah dibayar... mmg tahi lahanat ni...

Yang buat sedih tu sebab sambil semua benda ni jadi, bapak gua sakit teruk akibat stress, terkejut, ditipu dan diperdaya kwn sendiri, habuk yg maha azab di rumah sedia ada yg bercantum dgn bgnan baru dan macam2 lagi... teruk ke sakit?.. yes... we almost lost him twice in 2 days time... mmg cilake kontaktor ni...

at first, gua sedikit pun x mengalirkan air mata... d strongest among all... ke hulu hilir settlekan hospital like nobody business... dgn laki jauh lg... nasib out of no where adik gua bantu and for once dia amik alih tugas seorg lelaki utama di rumah... for once...

but mlm ayah sakit tu, gua dah mcm org sasau... menangis sambil panggil "ayahhhh.... ayahhhhh"... non stop.. terduduk seketika... dugaan terkuat yang Allah pernah beri... adik gua suruh gua redha apa yg jadi and terima kenyataan if dah mmg tersurat gua akan kehilangan ayah... tgh makan, tgh cakap atau tgh buat apa pon air mata automatik mengalir sendiri.... tak ... gua x menangis... tapi mata gua yg menangis... gua boleh gelak2 tapi air mata tu tetap keluar.... tgh solat... tgh baca msg atau apa pon yang gua tgh buat air mata tu ttp mengalir... gua x makan apa pon.. infact mkn beberapa suap je utk beberapa hari tu (tapi x kurus... not even 1gram)...

Tapi Allah tu sebaik2 perancang... ayah beransur pulih... rumah masih terbengkalai, but somehow we manage to cr kontraktor lain yg boleh sambung keje dgn harga yg jauh lebih murah and dlm lingkungan baki akhir yg ada dlm simpanan gua..

And for once.... adik gua step in jadi anak lelaki yg boleh diharap and bukan anak lelaki yg menyemakkan otak mak bapak... boleh rupanya dia ni galas tanggungjawab... mayb sbb xde ruang utk dia tunjuk bakat tu kot... so ok lah atleast dia sempat berbakti kepada mak bapak and kakak dia and stop being a spoiled brat... hahahahha...

Gua berharap baki tahun 2016 ni akan bertambah baik... dikurniakan rezeki anak pon ok juga... ye lah skang rumah dah ada... sebelum ni menumpang aje.. huhuhu.. kot lah baby ni demand nak ada rumah sendiri dulu kan...

But seriously... perasaan yg paling tahi adalah bila org yg lu paling syg tu almost tinggalkan lu forever and benda tu berlaku dpn mata... tahi sgt perasaan tu... xleh nak gambar..


Thursday, February 11, 2016

Kenapa jangan berurusniaga dengan sedara mara dan sahabat handai

Haaa amik kau... gua rasa tajuk dah mengambarkan segalanya..


Gua x kata family members and sahabat taulan bagai tu cheapskate... tp boleh tahan lah...


jangan percaya bila mereka kata "ha Mily nanti tolong-tolong buatkan hantaran ye"


Tolong-tolong????... iye lah... nanti bila dah siap dia kata "alaaa sponsor je lah.. kita kan sedara"..


brengset...



abis lu ingat fresh flower tu semua gua kutip blakang rumah ke?..


ribbon tu gua tenun satu2 kat balkoni sambil ditemani burung2 berkicauan?


pin2 yang gua guna tu gua kimpal kat garage kete bapak gua ke?


span2 basah tu gua terap satu2 kat dapur mak gua ke?... eh geram plak kita..



pastu ada hati nak comparekan dgn design lain... kenapa tak segah yang lg 1... nape bunga dia rimbun and yang anak dia punya biasa2... gua jawab senang je.. "siapa yg beli bunga2 tu?"... then dia terdiam... sbb dia yg beli bunga2 tu.. bunga budget... gua anggar 8 kuntum ros, betul2 dia beli 8 kuntum ros... pastu bunga2 lain yang dia beli tu, adoiiiiiii... huduh.... nak murah punya pasal sanggup beli bunga sendiri sbb takut gua charge harga bunga.. beli bunga pon ngam2... padahal dah pinjam magazine pengantin gua dekat sedozen... takkan xleh gambarkan lg brape banyak bunga lu perlukan... pastu pilih bunga murah2 tapi nak hasil mcm pakai bunga import... bukan nak kecam... klu lu budget x banyak, lu beli lah bunga yg slalu org pakai kat kubur tu.. kekwa kecik2 tu... murah tp lu ble beli banyak so nampak lah rimbun... siapa cakap bunga mcm tu x cantik? if pandai match kaler cantik juga.. gua slalu je guna sebagai alternatif untuk rimbunkan hantaran... sbb kaler kekwa kecik2 tu pelbagai and comel2..


neway, yang dia compare tu dengan design yang pakai eustoma, roses, baby breath and chrysanthemum/ kekwa / bunga kubur kecik2 kaler hijau... ooo by the way design yg dia compare ni pun bukan berbayar ye... ni pon kes "tolong-tolong"... yg ni mak gua yg pujuk tolong buatkan... tapi last2 org tu x bayar balik, jadi ala2 mak gua sponsor benda tu plak...


bukan nak berkira... tapi kalau semua sedara mara sahabat taulan perangai macam ni dah tak seronok dah nak teruskan bisnes buat hantaran ni... x pulang modal... nanti bila dia dah sedap dapat free, from tunang sampai ke sanding lu kena "tolong-tolong" and dari abg sulung no 1 sampai lah adik bungsu dia no 19 lu kena buatkan juga dengan kaedah "tolong-tolong"


buat hantaran mmg hobi yg boleh mendatangkan hasil, tapi bila kena customer yang x mendatangkan hasil macam ni lah yg buat lu tawar hati... baik weekend gua tido bangun lambat dari duduk berejam dr pagi buat hantaran... sama je hasilnya.. yg lu dapat pon cuma "terima kasih"... tu pun kalau dia ucap terima kasih lah... ada yg terus senyap sepi... ada yg bg alasan sbb gua ada keje tetap apa salahnya gua sponsor je.. oiiii... agak2lah wei... adik gua masa tunang and kawen tu pun dia bg gua duit utk beli material suma ok... cuma tenaga je gua x charge... tapi tu lain... tu adik gua..



u see.. kengkadang mmg gua baik nak tolong-tolong... tapi jarang lah.. even if tolong2 pon, gua prefer lu dh beli suma barang tu and gua cuma tolong satukan semua jadi gubahan impian lu... gua gaji bukan 50k sebulan sampai mampu nak sponsor all d time... gua pun gaji mmg ngam2 tiap bulan.. ada baki sikit2 utk beli lipstick n tudung online je... kasut pon gua pakai brand BATA... so give and take sikit lah..


So kesimpulannya, gejala "tolong-tolong" ni perlu di banteras untuk kesejahteraan sejagat... sekian undilah saya... bahahahahahha...


entry ni sama macam entry gua dalam blog hantaran gua.. sebab apa?.. sebab gua xde idea... hahahahha... neway gua ada tempahan untuk bulan 9 kang... tp gua tolak... mak gua punya alasan kat sorg makcik gua lg best... "Mily bulan 9 tu dah pregnant so dia x larat buat"... hahahaha... hoiii kena berusaha skang ni untuk target bulan 9 kang dah pregnant... usaha tangga kejayaan... ayuh.... ayuhlah berusaha.... tralalalalala... 

Sunday, February 7, 2016

i hope she's d one..

sebagai isteri yg mithali dan mendengar kata,  gua pon menilik akaun fb MR.. dia suruh tgk friend day video jadah tah kat fb dia... but gua x jumpa video tu... ye lh mcm mana nk jumpa.... mamat bijak pandai ni x share kat public... adooiilahhh...

so masa tgh godeh2 gua nampak note... note yg dia tulis kat fb... about diri dia... feb 2009... ada a bunch of questions.. tapi mata gua terpandang soalan no 17

#17.Do you have a crush on someone? →Yes..i hope she is d ONE....

Tersedak akak baca dik non... pastu gua baca komen... gua tgk gua ada tanya siapa no 17 tu... (masa ni gua kawan2 je dgn dia blom couple ye kengkawan)... dia jawab "wait n c"...

Setan tau mamat ni... and this note was like 7 years ago...

so haritu gua tanya dia... siapa crush dia tu?...

dia jawab "adalah"..... (xde ape yg pelik... dia mmg suka jwb pendek2..)

so gua mls nak gaduh gua diam je lah... cerita lama kan... mcm lah gua xde crush kat siapa2 masa muda mudi dulu... so gua pon sambung tgk tv  dengan tanpa syak wasangka... pastu gua dapat msg...

"It's u"

maka hati akak pon berbunga2... xtau lah dia tipu ke x kan... tp mmg masa tarikh tu dia tgh beli jiwa gua... hahahhaa... ni tahap masa ni msg gua setiap minit... call... video call... skype... ym... email... hahahah.... poyo...

haishhh y lah u husband lepas kawen berubah dah... go buy my jiwa again lah wei... i iz sukaaa..

tp one thing pelik pasal MR dia x pernah belikan gua bunga... sweet2 bg sekuntum bunga pon x pernah... hand bouquet masa kawen je lh dia beli... tu pon sbb gua bising xde bunga ms kawen kat belah dia... tp dia slalu belikan gua makanan.. choc... makanan... ok so akak amponkan... hahahah... dasar pelahap..

neway.... sori gua dah lama x update blog... gua xtau nk ckp pasal apa... sbb kang kalau gua buat tajuk yg pelik sikit kang org igt gua dh bercerai pulak... hahahhaa.... haritu gua tulis kat twitter pasal mahkamah syariah pon ramai dh msg igt gua cerai... hoii... choiiii... gua tulis melalui pemerhatian gua je.. x perlulah igt semua pasal gua ye... ok... gua nk tulis borang halfday ni... hahahha... 

Tuesday, January 5, 2016

merancang cuti tahunan


thn 2016..

hahahahahahaha... jgn risau.. sama mcm thn2 sudah... suka naawww buat keputusan last minit walaupun dah tau cuti umum untuk setahun..

cuma tahun ni gua kalau ble nak vacay luar Malaysia... x termasuk Spore or Brunei plis... sebab tu mmg almost tiap2 tahun gi... hehehe..

2 tahun lepas.. 2014.. gua berjaya ke Hong Kong... dengan berbekalkan duit yang sgt ciput.. yes ppl... sgt ciput... infact duit belanja dlm Rm1000 je... x termasuk duit flite n hotel lah....duit flite pon sbb gua transit kat KK... Mr pon sama transit KK... kalau lu org KL or KK murah lah sbb xyah transit... ada direct flite kan...  lagipun flite and hotel dah booked awal kat online.. naik airasia je... hotel plak hotel cikai2... tp hotel tu betul2 kat town tsim sha tsui... jgn lah igt hotel mcm kat Msia... hotel dia kecik... bilik besar size katil Queen size je... serious kecik... semlm baru RM92.. hahaha... kata destinasi budget kan?

duit blanja gua RM1000.... Duit belanja MR pon RM1000... duit makan, duit disney, duit Octopus Card (MTR yg ala2 LRT) gua dah siapkan awal2 RM1000 gak (Duit Bersama).... bila gua kira-kira balik semua... we spend like RM3000++ utk dua org... termasuk flite, hotel, makan, jalan2(gi madamme tussaud lah cable car lah ape lah), disney and beli suvenir... (x termasuk penginapan kat KK).. kira ok lah kot kan?... duit hong kong gua pun masih berbaki lagi RM807... Duit bersama ada lagi RM565... Duit MR baki brape gua x pasti sebab dia beli kasut Nike and baju Hard Rock kat sana... Oww and dia blanja gua foot massage 45minit... Gua x beli apa sgt.. gua bli fridge magnet kat pasar malam Mongkok je... hahaha...

So tahun ni konon2 nak destinasi budget gak since tahun lepas x dpt kemana2... gua ikutkan hati nak gi Korea.. tapi kalau nk murah kena pegi berempat... sbb ground package sana 4pax murah sikit... 2 pax takut dia xnak sbb macma bazir kot bawak 2 org je jalan2.. hahaha...

ok lah mayb shld ke langkawi dulu... kesian MR x pernah pegi.. gua plak trip opis je dah dua kali kesana...

ada cadangan x destinasi budget kemana yg ok?

Sunday, January 3, 2016

Gua pernah kurus..

fb bg notification... pic trobek dulu2... gua post pic tu 7 years ago... pic tu diambil 3-4 thn sebelum tu lg.. gua sengih..

kurus siak... i still remember my weight that time... 69kg... whc ideal weight untuk gua adalah 64 kg sbb bdn gua berat tulang n mmg bdn atlit... bahahahahaha... lu ble muntah berirama skang... but seriously... gua mmg gi klinik buat check up utk check lah kandungan lemak n muscle dlm badan ni... nk pastikan bdn gua ideal... so doktor yg kata utk ketingian and rangka badan gua, berat ideal adalah 64kg.. weird kan? our society slalu rasa 45kg tu ideal weight untuk semua perempuan... 45kg tu mcm berat peha gua je...

rupa fizikal gua ms tu mmg mcm org sakit... muka cengkung.. u can see my jawline.. leher panjang... tulang dada (collar bone) mmg obvious... but bdn gua x fit lah stilll ada sikit abdominal fat.. flabby here and there sbb baby fat x abis ilang lagi... i can fit to normal girl tshirt... baby-T... baju size M je.. sbb klu S nanti mmg org tgk dada gua je.. hahahahaha... ahkak iz pamela anderson dik...

but seriously masa ni gua x perasan langsung yg gua dh kurus... gua masih rs gua gemuk... so gua kecewa,... so gua makan banyak2 sbb rs jaga makan pon x guna sebab gemuk... (padahal overweight sikit je..drama lebih).. so... pufffffff... gua pon jadi gemuk... like really gemuk... like badak.. like gloria... eh gloria cute... so whatever...

now terpikir... mcm mana nk jd kurus mcm dulu... jd kurus mcm sebelum gua kenal MR lg..

oh ya... gua tunjuk MR pic tu... terkejut dia... sbb dia x pernah nmpk gua sekurus tu... hahahahha... yes masa kenal dia gua mmg dh gemuk.. dia mmg cintakan gua walaupun gemuk.. walaupun pada mulanya dia risau kawan2 dia akan membahan gua sbb gua gemuk... gf kawan dia suma kurus2... tp demi cinta yg mendalam dia telah berjaya abaikan tu semua... dia telah ajak gak gua couple walaupun gua selekeh.. dh lah gemuk... selekeh plak tu... combo yg ramai lelaki xnk..  eh off topik plak... hahahaha..

*ketika menaip entry ini gua sedang minum coke dgn nikmatnya tanpa rasa bersalah walaupun br beberapa paragraph yg lalu gua kata nak kurus*

Monday, November 30, 2015

birthday shout out

gua dah ada blog ni dh lama.. well utk org pemalas gua consider ni lama... dari xde follower... sampai lah ada 300 lebih follower... (terima kasih kerana follow perempuan mereng ni... bukan xnak follow back ke ape tapi gua mmg buta IT)...

neway... antara pembaca or perhaps pengkomen awalan gua adalah manusia bernama zetty (bukan nama sebenar)... dia lelaki... hahahaha.. so far dia agak sweet orgnya.. gua x pasti blog dia wujud lg atau x sbb dh x appear kat mana2 dah... dia ni rajin dengar benda merepek yg gua cerita.. dia layan gak emosi gua yg x stabil nangis2 sebab kucing hilang... tu x termasuk nangis2 depresi nak mati bagai sbb benda remeh temeh... yes yes... im weird like that...

zetty ni banyak lah gak ajar camne nk upgrade skit blog gua ni... ada chat lah apa lah (dah disable sbb x pandai guna)... dia slalu rasa gua kelakar sbb dia ketawa tgh2 mlm buta atas apa yg gua cerita kat dia... malangnya gua x rasa gua kelakar... so perhubungan ini adalah kelakar... ok fine now dah x kelakar bila tulis mcm ni...

dulu kita x main ah bg no fon ni... kita pakai email.. pakai ym (gosh nama memasing kat ym kemain lg.. haha) ... msg kat blog... haaaa baru standard abang2... lps dah lama gila kawan and confirm xde feeling, kita pon tukar no fon... tp xde beza... bkn msg sgt pon... cukup lah dia tau gua hidup and gua tau dia hidup... hahahahaa

so... untuk manusia sweet bernama zetty (bukan nama sebenar) ini... yang mcm adik sendiri tapi xde kaitan... yang slalu pening nak paham peribahasa dwibahasa gua yg merepek, yang slalu jadi pendengar setia pompuan dramatik ni... gua ucapkan selamat hari lahir... semoga success dlm hidup... ni first time gua buat bday shout out kat blog... even laki gua pon x dpt benda gini (no point pon klu buat sbb dia xtau gua ada blog... ke dah tau tp x peduli?.. hahaha)

sori gua x sesweet lu masa lu buat entry pasal gua dulu... sampai bila2 gua igt... dgn ucapan ringkas

"if got well at field, i can ride bathing, if got age long, we meet again"... hahahahahahaha...