Sunday, February 10, 2013

perasaan orang yg baru pki tudung

ya..

gua baru pki tudung full time... errr xde ah baru sgt.. like sethn kot..

gua slalu dgr org ckp, and akan ckp "pki tudung tu kan wajib nape nak tunggu seru"..


you see, susah nak explain dkt org yg lahir2 dah pki tudung ni... diaorg susah nak terima hakikat bahawa org yg blom pki tudung ni ada satu perasaan yg blom bersedia.. dia tau x pki tudung tu dosa tp dia ttp rasa blom bersedia... otak sentiasa fikir "what if pki tudung nampak buruk?".. (therefore sokongan dr org sekeliling tu penting... sokongan ye... bukan paksaan... x sama maksudnya tu)


Bg gua... if lu bg sokongan and dorongan secara baik like belikan tudung cantik2, branded plak tu (branded utk those yg pentingkan jenama lah... klu stakat yg sempoi mcm gua ni bg yg cantik2 pon dh cukup)... in sha Allah dia akan cuba bertudung... mungkin memula masa ada event je... tp nanti lama2 fulll time sbb dia nak gayakan suma tudung yg lu bg.. jangan paksa... coz even if klu dia ikut kata and pakai tudung dlm keadaan terpaksa, perasaan memberontak dalam diri dia akan lebih kuat and lebih mudahlah dia utk togel semula suatu hari nanti... astagfirullah.


gua admit, masa gua baru2 pki tudung... (infact skang pon kengkadang terasa) yang gua nak bukak tudung kejap for a day maybe just bcoz gua rasa gua nampak tua pki tudung and gua rasa gua nampak selekeh and serebeh serta nampak sgt x hip and sgt x avril... barbie lglah jauh kan perasaannya tu... hahahaha... tapi Alhamdulillah gua mampu tahan perasaan tu... tu pon berkat sokongan MR... :) owwww by the way, MR x blikan tudung sbb dia x pandai pilih apa gua suka, so dia bwk gi kedai and bayar je apa gua nak.. hehehehehe...


neway... again gua katakan, bukan mudah untuk tetibe berhijrah kepada bertudung (sekali lagi gua panggil tudung ye anak2 bukan hijab2 bagai)... tapi utk org yg dari kecik pakai tudung diaorg mmg xkan paham and rasa meluat and mungkin rasa gua and kita2 ni mengada2 and sengaja cari alasan xnak pki tudung... (pergi jahanam dgn pendapat diaorg)...


gua bg contoh mudah utk org yg dah lama bertudung ni ye... lu dah biasa pakai tudung dgn baby-t and sarung cardigan tetibe org suruh lu pki baju longgar and labuh tutup punggung... pastu seluar xleh pki jeans yang ngam2 ikut kaki and kena pakai seluar jeans longgar or slack longgar... apa lu rasa?.. rasa x hip kan?.. rasa x ikut peredaran masa kan?... haaaaaa camtu lah lebih kurang perasaan org yg x pakai tudung bila lu paksa2 dia pakai tudung...


sama juga bg those yg dah biasa pakai baju kurung and tudung tetibe disuruh pki seluar atau apa2 yg lu x biasa... walaupun cantik lu ttp rasa x selesa bukan?.. lebih kurg gitu lh rasa dia..


igt mudah ke masa gua mula2 nak pki tudung full time?... (ok fine gua gua perkataan full time sbb gua dulu pki tudung gi keje je.. lps waktu keje x pki dh... infact kengkadang dlm keta kat parking lot opis gua dh tarik tudung)..


susah wei nak adjustkan diri utk terusan pakai tudung masa mula2 dulu... b4 gua pki secara full, gua dh bli baju muslimah siap2... gua xnak pki tudung utk berfesyen je sdgkan baju and seluar ketat sendat and transparent.. NO... tu bukan imej bertudung yg gua kejar... gua nak nampak sweet.. baju longgar tutup sikit bontot, seluar x ketat sgt and tudung ada byk serta mcm2 kaler nak match dgn baju..so now rasa seronok bli tudung utk match dgn baju... and macam2 jenis cara pakai tudung gua tau (yg x belit2 or pelik2 sgt ye... yg normal)...


so skang bila gua dgr budak2 hijabster dok komen2 budak2 yg x bertudung ni gua cuma senyum sinis... lu siapa nak judge and hukum orang?.. lu x tau apa perasaan yang berkonflik dalam jiwa org yang masih x bertudung tu.. patut lu doakan dia agar terbuka hatinya nak berubah... bukan kondem.. lu pon pki tudung x perfect mana... baju pon x sesuai dgn imej bertudung lu tu..


p/s: dulu masa gua keje kat kementerian, makcik2 gomen suka jeling2 gua, bisik2 belakang gua sbb gua gi keje x pki tudung... awat?.. gua ada susahkan lu ke?.. apa salah lu baik2 dgn gua... mana lah tau tetibe masa tmn lu shopping tudung gua terikut skali ke kan?.. ni tidak... dijelingnya gua adalah... mampos x layan..



**org x pakai tudung tetibe berubah pki tudung bg gua tu xde lah pelik sgt... ppl ble terbuka hati anytime.. but those yang pki tudung tp tetibe buka tudung sbb cinta ke hape ke tu mmg pelik and merepek... patut dihanyutkan disungai berdekatan.. hahahahaha... padan muka... (including adik ipar gua blah MR... gua pernah nmpk pic dia x pki tudung lepak dgn bf dia sedangkan sepanjang gua kenal dia, dia mmg bertudung full time... weirdooo)


Ini semua sekadar pandangan gua... sbb gua dh hampir 28 tahun x bertudung... so gua faham apa yang org x bertudung lalui... sokongan, galakkan, dorongan dan doa dari org terdekat adalah yang terbaik...

3 comments:

Udez said...

wpun sy pki tudung sejak kecik tp sy phm perasaan akak ni. org yg mmg sedia pakai tdg slalu ingt diri baik dari org yg xpki. pdhl blum tntu akhir2 nak mati nnt kita akan maintain baik.mn tau nnt tetiba Allah tarik hidayah sebab kita riak,sombong etc. dont judge others senang cite.

kupu-kupu biasa said...

thanks... kan?.. mayb mentality org kita kot... asal x pki tudung je di label jahat..

husna said...

Suke baca blog awkk.haha...sempoii