Thursday, August 1, 2013

percubaan mendapatkan anak

yes ppl... dah nak raya ni mestilah isu anak bernbangkit..

bagi gua, gua baru je kawen... tp bagi org sekeliling gua, gua dah berkahwin selama 365 hari+ 8 bulan lebih... ok fine gua x pandai matematik... td igt nak nampak pandai kalau guna hari tp lupa plak bahawasanya otak gua ni xleh memproses number..

ok back to the topic..

buah zuriat
beberapa bulan yang lepas maklong gua bg mak gua "buah zuriat" dari Makkah.. dia suruh gua letak dalam handbag and bawak kemana2 kecuali tandas... selalu pegang2 buah tu.. (ok fine it sounds weird.. i know)... and makan buah tu (sagat mcm kelapa katanya).. mana buah tu now?.. dalam laci bilik mak gua.. kenapa x guna lg?.. gua xtau camne nk guna.. and buah tu sebiji je... mcm syg plak.. bukan senang nak kirim org..


berubat cara kampung..
yup.. kawan mak gua suggest gua gi jumpa satu nenek ni kat area kota tinggi... x ask.. i x even know rumah dia katne.. ekceli gua agak sentap... apsal mcm suma org beranggapan yang bermasalah tu gua?.. pada gua yg bermasalah adalah jarak... kalau gua hari2 jumpa ble lah main hari2 (bak kata ex-pumpkin.. hahahaha).. tapi memandangkan gua xleh tunjuk yg gua ni reti terasa hati... gua senyum and layankan je... so lps raya ni In Shaa Allah gua akan gi jumpa makcik tu.. gua x pasti dia nak urut atau raba atau nak sembur2.. bak gua kata td... gua layankan je..


EPO+Fish oil Blackmore
ni tips dari adik ipar gua yg dh pregnant tu... (yes akak is stress sbb dia pregnant dulu).. dia ckp kat gua dia aritu ada cyst ke benda tah dalam rahim... tp dia rajin mkn EPO+fish oil ni... cap blackmore ye adik2...baru makan dua bulan dah melekat... gua sengih je... bg gua faktor dia lekat tu sbb dia dududk serumah dgn adik gua... tp xpe... kite cuba je... sbb sebelum ni kawan gua pon ada bgtau yg adik ipar dia amalkan EPO ni terus lekat.. so mari ikhtiar..


Acid Folic
dulu gua ada cuba... tapi pastu kena kencing kotor so gua stop... now bila pk balik, adik ipar gua aritu 4 bulan kena kencing kotor... pastu baby lekat... agaknya dia nak cleanse rahim dulu kot baru lekat?.. ntah lah jgn caya sgt sbb ni cuma teori gua... hahaha... by the way gua dh lama x amik lagi folic ni...


scan dalam rahim
ok fine... utk menolak tuduhan manusia2 yang ber-rumour-san gua yg bermasalah... gua igt gua nk gi scan rahim... no... bukan scan kat perut tu... yg tu gua dah buat... doc kata gua ok xde mslh... ni gua nak scan yang masuk dari bawah tu... yes ppl... ada alat yang akan mencemar duli di area itu... hahahahaha... ok fine x kelakar... ni pon gua igt nak buat lps raya... tp prosedur ni gua rahsiakan dr keluarga gua... gua gi dgn kawan gua je kang... y?.. if keluarga tau nanti diaorg byk cekadak and they will make me feel like shit even more... so better gi sendiri je... even MR pon xkan tau pasal benda ni... unless the result is super positive then gua akan bgtau MR so biar dia plak yang sarat otak igt dia bermasalah... hahahahha... evil kan?.. ekceli gua rs bukan dia juga... ni salah jarak ... and rezeki blom sampai... (nak sedapkan hati)


ok tu je yg berkaitan psl usaha gua... skang nak cite lain plak...

petang ni ada jemputan buka puasa... dept yang berhubung kait gak ah dgn gua... dia jemput gua n MR dtg.. tp gua rasa gua xgi kot... pening kepala lah... and gua ni sebenarnya x berapa awas drive waktu mlm... lainlah kalau ada driver amik... hehehe...

puasa tahun ni gua rs badan gua x memberi respon yg baik.. dh macam budak2 dah... x thn puasa... pening lah... loya lah... lembik lah... sakit pinggang lah.. kejang urat lah... ngade2 sungguh... atau mungkin ini semua tindak balas sbb x jumpa MR lama... hmmmm mungkin juga... mengade kan?..


p/s: tadi ex pumpkin email gua pasal sleeping buddy yg muka mcm ryan gosling... gua senyum je... tp bila gua baca free gift dia if order skang gua terus berdekah.. apa yg free?... "Morning wood attachment".. hahahaha... if xtau apa benda tu sila google... lawak wei... mampus kena pelangkung dgn MR kalau gua beli benda ni...

6 comments:

Mohd Fadli Ali Anui said...

Kalu rezeki tak kemane, ape pun kena usaha. Kalu bole buat sekali check up dgn MR, 2 - 2 check. Bersabar jela...

kupu-kupu biasa said...

kalau MR sanggup buat check up xde hal.. ni dia mcm hesitate.. so gua amik pendekatan utk make sure bukan salah gua.. hehehe...

SYUHADA said...

jarak tu faktor jgk..pengalaman sendiri, husband kje shift, sy kje ofis hour..pyh nk jumpe..kalo jumpe pon masing2 penat..ditakdirkan kitorang de problem, benti keje balik kg..sy xkje, husband kje ofis hour..byk ms kat rumah..alhamdulillah, lps setahun gugur, lekat balik..skrg dh nk msuk 3 bln pregnant..until now, dh setahun 7 bln kawin..jgn riso, kalo rezeki xkemana..usaha & doa byk2 yg penting..;-)
p/s : EPO tu bgus utk regularkan period kalo period xregular

kupu-kupu biasa said...

syuhada... thanks.. congrats.. :)..
if only sy ble benti keje juga... tp klu benti nak suruh dia pindah sini ble x?.. coz i dont want to move there.. hehe... tp kompem kena tonjol kepala klu benti keje.. haisshh.. tu lah dh selamanya jarak jauh susah.. doakan lah dia terbuka hati utk pindah..

yup... period mmg x regular pon.. and mkn epo pon suka hati... kejap mkn kejap x... mengada kan?.. hahaha

Alia said...

Aww I wish you good luck!!

Aku not sure lagi whether I can get pregnant or not. We didn't want any right now, so hari tu Cepat Cepat telan emergency contraceptive.

Rasa mcm bersalah pulak. Ye la, mana tau kot kot la it's hard for me to get pregnant and that time pulak was the only chance I could get!

kupu-kupu biasa said...

alia u r far away from makcik bedah and senah... so lambat dapat anak xpe... ble chill.. ble honeymoon manja2 sampai pengsan.. hahaaha..

aku pernah jawab "kami mmg blom nak anak,mmg buat family planning"... haaaaa gasak sepanjang majlis kawen kazen aku, aku kena dgr tazkirah ok.. lps tu aku amik pendekatan xmau gi kenduri kawen dh.. haha