Sunday, April 17, 2011

duda ku pergi jua... (ini cerita sedih)

hari jumaat adalah hari gembira buat gua sbb esoknya hari sabtu xyah keje... ble bgn lambat nauzubillah... hehehehe

channel utama yg family gua pilih utk bersantai bersama menonton ialah Maharajalawak (which serious si amir tu x lawak gila babi setan... gua yakin bukan gua sorg yg x phm lawak dia)..

sedang depress tgk persembahan seko2 x lawak (kecuali nabil, sepah n balas).. tetibe tepon rumah bunyi... sgt rare tahap suma buat bodoh..

dah dekat 5 minit phone bunyi baru mak gua angkat.. tetibe dgr mak gua cakap:

"APA???!!".. tennn tennn tennnnnnn... (ok fine, bunyi latar tu gua yg tambah... hehehe)

dipendekkan cerita, kazen gua yg umurnya tua beberapa thn je dr gua, meninggal dunia..

pukul 5pm jumaat lepas dia dimasukkan ke hospital gomen sbb sakit perut.. doktor kata gastrik and terus masukkan drip suma... then later that nite around 10.45pm dia di sahkan meninggal... postmortem menunjukkan dia ada batu dalam hempedu... (masa ni gua rasa nak sepak2 doktor gomen yg memandai2 buat andaian gastrik tanpa check terperinci... vavi pundek)

dan masa jenazah diusung masuk van mayat... gua menitis air mata tanpa henti walaupon gua cuba sekat dan berfikir pasal benda2 gembira...

gua, adik gua dan beberapa kazen gua yg lain terdiam... otak mula flash back balik semua memori indah bersama.. arwah merupakan rakan sepermainan kiteorg... dan dia x ubah macam abang pertama gua (dah meninggal masa kecik)... reason?... sbb dia seumur dgn abang long gua.. now, gua dah xde sape yg ble gua anggap mcm abang long... (abang ngah gua ikut musim.. klu dia ok, ok lah dgn gua... hahaha)..

arwah merupakan hot pick utk jadi pengantin lelaki gua masa main kawen2 dulu...

kalau org buli gua ms gua kecik dulu, dialah yg slalu back up gua..

masa dia sunat dulu, gua dgn adik gua rajin melawat dia main bola jentik..

masa gua kecik..xde sape nk kawan dgn gua, dialah yg beria2 nak ajak gua main belon acar.. dia jadikan gua team dia..

bila raya... dialah org pertama dtg umah gua nk beraya..

and arwah lah org yg bertanggungjawab memberi semangat pada kazen gua lagi sorg utk tackle gua... (ape kejadahnya?.. hahahaha)

walau org kutuk hina dia mcm mana skali pon, dia tetap childhood fren and kazen gua sampai bila2...

ayat terakhir dia?... according to his mum, ms kat hospital he said... "Mak.. senyum lah mak.. jgn masam aje.. aku nak tengok mak senyum.. aku dh ok dh ni.. dh x sakit.. mak senyum lah mak"..

gua masa mak dia cerita gua pandang atas je... dgn harapan air mata x menitik... x membantu.. mengalir deras lg adalah.. gua igt gua sorg... rupanya kazen gua yg lelaki yg seumur dgn gua ni pon meleleh air mata..


kesimpulannya.. doktor2 gomen patut amik iktibar.... nak buat diagnos tu jgn main teka2... check betul2.. nyawa org kat tgn lu.. just bcoz lu rasa terpaksa keje gomen sekalipon, keje sila jgn macam haram.. gua yakin, ini bukan kali pertama lu menyebabkan diagnos lu yg salah tu membunuh org yg x bersalah... org yg harap lu dpt bantu... org yg beri kepercayaan pada lu...

Al-Fatihah..

2 comments:

BISKUTMARIE(",) said...

al fatihah

nurfazilah said...

al fatihah ..
semoga beliau ditempatkan dikalangan org2x yang beriman ..
amin ..