Saturday, March 5, 2011

se-malam bersama kazen gua...

benda ni berlaku masa Darjah 3...


rumah gua and rumah atuk sedara gua x jauh mana... jalan kaki je... tapi on the way dr umah gua ke umah dia kena lalu satu pokok pelam yg rendang... yg x berapa berani lah nak lalu sensorg kat situ...


satu mlm yg indah.. gua dan kazen gua gi kenduri doa selamat kat umah atuk sedara gua tu... Che Din kiteorg panggil.. and maklumlah, bila dah kenduri tu sure sedara mara reramai dtg mkn... so ble ah sembang2...


tapi gua, adik gua and kazen gua Daus dah tersengguk2 ngantuk... so kiteorg cadang nak balik umah dulu... tunggu mak bapak kiteorg kat umah gua je... nak tunggu diaorg habis gosip ntah kol bape gua kena stay umah Che Din ni... lagi pon abang gua ada umah...


dengan berani kami jalan kaki bertiga...


bila lalu bawah pokok pelam... hati jadi resah... gundah gulana.. adik gua tarik belakang baju gua... yg kazen gua lak peluk lengan gua... dammnnnn... susah gua nak gerak...


actually gua panik gak... sebab gua yakin diaorg pon dengar ape yg gua dengar... jantung kencang x hengat.... so gua memberanikan diri bersuara...


"Dik.. Daus... baca doa apa yg patut.. apa yg korg tau..".. sambil jalan... gua paut bahu budak dua ekor ni erat... cuak.. dah sampai gate umah.. ble plak salah masuk kunci.. geletar tgn gua.. sampai kunci jatuh.. Daus makin panik...

"kak Daus takut".. suara dh lain... dh nak nangis....


"ishhh Daus ni... xde ape2 lah... baca doa... baca je ape2 yg Daus tau... Daus ngaji kan?"..


Daus angguk.. gua teruskan usaha buka mangga pagar... dah masuk pagar.. pintu plak susah nak bukak... dammittt... Daus makin panik..


Tetibe pintu terbuka... kerana terlalu terkejut.. Daus menjerit doa yg sedang dikumat kamitkannya...


"Alip atas Aaaa... Alip bawah Eeee... Alip depan Uuuuu.... AAaaaa Eeeeee Uuuuu.."...


gua gelak separuh mati.. abang gua yg buka pintu dari dalam pon gelak... hahahahaha... adik gua je diam sambil muka kerut2..

patutlah gugup hati kazen gua x surut2.. rupanya yg dari tadi dia terkumat kamit tu Alip Ba Ta bukan ayat suci... huruf semata je... hahahahaha.. sampai skang kami meng-anjing-kan benda yg sama bila lepak time kenduri.... Alip atas Aaaaaa.... hahahahahaha


**bunyi yg kami dengar tu xde ape pon sebenarnya... lu org perasan x adik gua diam je walaupon dia yg paling muda?... haaa sbb dia yg buat bunyi tu.. dia terkentut.... hahahaha.. dia tarik baju gua sbb nak ckp dia kentut... dia nk terberak sebenarnya... hahahaha

1 comment:

miss cendawan said...

alif ba ta ..
alif mata buta .. haha ..