Friday, June 11, 2010

Long distance relationship (part 1)

sedang gua bz bercucuk tanam dan memerah susu kambing2 gua di farmville.. tetibe gua dapat msg kat fesbuk.. gua rase dah sejam lebih org tu hantar... hehehe.. maklumlah gua part jadi petani dan penternak ni gua mmg fokus habis.. gua click inbox.. hmm... gua tenung soalan tu...

"girl... camne nak maintain long distance rship ah?.. aku baru beberapa hari jauh pon rasa nak mati.. any idea?"

haishhh... demi menyelamatkan imej penasihat peribadi gua... gua buat research... and gua apply lah ape2 pengalaman berkaitan yg gua ada...

long distance relationship (LDR).. bukan sesuatu yg mudah namun ia bukan sesuatu yg mustahil juga.. lg2 zaman teknologi canggih gini.. dulu lain lah nak kena hantar surat bagai.. skang ni 3g ble.. web cam ble.. ahhhh sudah mudah... namun kekentalan hati mmg perlu ade.. especially part nak gi kenduri kawen.. or tgk movie.. or tgh bosan sbb kawan2 gi dating... or lu ade prob and perlukan teman berbicara... perghhh.. agak azab.. so time2 camni ah selalu nya tercetus perbalahan bodoh2 yg terletus sbb lu perlukan perhatian.. mase ni start ah ungkit cerite bodoh dan mula bayangkan benda bukan2...

so disini gua cuba bentangkan 4 tips utama untuk membuatkan LDR berjaya..

1. hentikan cemburu

cemburu adalah ibarat garam dalam makanan... kalau xde langsung then tawarlah makanan itu.. kalau terlebih maka masin dan rosak lah makanan itu... so kena ade tapi berpada2..

method gua senang.. kalau lu x percayakan pasangan lu, then jgn couple.. buang mase lu.. and membazirkan perasaan lu je.. lu akan paranoid tanpa sebab.. and akan start pikir bukan2..

trust adalah sgt penting dalam relationship.. terlalu penting ye kengkawan... so bila lu dh percaya kat pasangan lu then isu cemburu ni xkan timbul.. hidup lu pon rase tenang..


2.menjaga hubungan baik lu dgn kawan lu..

kawan2 adalah penting... lu kena ada satu kumpulan sokongan lu sendiri.. xkan lu nak tunggu tepi tepon je setiap mase tunggu dia.. jgn jadi dungu okayyyy.. nanti klu dia x call sepertimana lu harapkan, sure lu berasap dan mula lah gaduh.. anggaplah time jauh ni adalah time lu habiskan bersama kawan2 lu.. ye.. gua paham lu rindu dia.. tp hidup ni cuma sekali... nape nk bazir mase taksub menunggu gitu.. lakukan aktiviti lu seperti biasa... buktikan pada dia yg lu tetap hepi dan mampu jaga diri lu sepanjang dia jauh... dia x risau and lu pon hepi...


3.Jujur

Jujur dgn diri sendiri and jujur dgn pasangan... klu lu xnak pasangan lu curang... then lu sendiri pon jangan ah menyeleweng kat sini... apa yg lu xnk pasangan lu buat kat lu, lu sendiri kena avoid daripada buat...


4.kesabaran

sabar... extra sabar... mmg mencabar bila jauh... benda remeh pon ble jadi isu besar... seelok2nya berdiam diri dr terus berkata2 kerana dikhuatiri perkataan2 x elok terkeluar.. sabar.. amik air sembahyang ke.. solat ke.. lepak2 tgk youtube benda yg kelakar ke.. x worth it nak putus hubungan dgn alasan jauh semata... skang ni bukan zaman batu... ble saje dating jarak jauh... bukan kah dia sentiasa di hati lu?.. alaaa gi mkn jarak jauh pki 3g kan ble.. jgn jadikan alasan jauh tu untuk melepaskan diri dr satu perhubungan... cuba sedaya mungkin dulu...


kesimpulannya..

lu igt lu sorg je ke sedih dia jauh?.. dia pon sedih juga lu jauh dr dia... cuma dia x dpt nk luahkan... lu kan bercinta dgn dia... xkan lu x dapat rase perubahan diri dia bila dh jauh.. cara dia excited dgr suara lu.. cara dia excited dpt msg daripada lu... cara dia tetibe msg ckp dia rindu (which gua yakin lu gelak bila dia msg gitu)... cara dia bgtau lu semua ektiviti dia eventhough lu x tanya... dia nak lu tau dia rindu tapi bukan dgn kata2.. dgn perbuatan... lu x nampak sbb lu harap dia luahkan dgn kata2 puitis yg syahdu bahawa dia rindu... mmg x dapat ah jack... lambat sikit ye.. and gua rase lu patut bangga coz bukan suma org yg ade bf or gf still ble kuar lepak with kawan2 dia... so lu patut rase bertuah sbb ble ade bf/gf and kawan2 pada masa yg sama... coz usually time lepak dgn kawan2 and dating dgn pasangan selalu clash.. now tidak lagi... lu cuma perlu bawa dia dlm hati lu je.. insya-Allah... segalanya akan berjalan lancar... lu adalah Kapten dalam menentukan kegembiraan lu...

5 comments:

Boy said...

dah try LDR..
tak tahan lama..
tp ade membe LDR lama gak..
depends lah kot

BISKUTMARIE(",) said...

dato fadzillah kamsah pencen lu take over job die..
gua sokong lu dari belakang...

Ryan Valentine said...

i pun ade hubungan long distance..
takat ni dah lebih setahun..
=)

kupu-kupu biasa said...

boy.. yup.. bergantung pd individu..

biskutmarie.. dan2 je lu kan.. gua x cukup ilmu lg beb nak ganti dia.. dia otai maaa..

ryan.. good on u.. =) best.. best.. dia ade abg x?.. tetibe.. hahahahaha

donnibrasco said...

kalau rindu kan.. tuka2 la baju or sweater untuk BF/GF tersebut lepas rindu...

ini jer yg bole di share buat masa nih.. pasal baru lagu start LDR..

LoL~