Monday, June 7, 2010

Tanda2 anda di dalam relationship yg tidak sihat

Ramai yg cinta membabi buta sehingga x nampak yg dia telah diperbodohkan oleh cinta.. lupakanlah perasaan “dia akan berubah” dalam diri lu orang… kalau dia dah dilahirkan mcm tu, maka mcm tu lah dia… berubah tu mmg boleh tapi jangka hayat perubahan itu mungkin bersifat sementara…

Cinta tidak seharusnya dimiliki oleh satu pihak sahaja… xleh terlalu mem-fokus pada satu pihak juga… kena dua2 pihak rasa cinta… ada yg memberi cinta dan menerima cinta dalam satu pusingan yg sekata…


Maka… jika anda berada dalam salah satu situasi cinta dibawah, bermakna perhubungan korang sgt lah x sihat…

1. bila kekasih anda demand anda sentiasa menggembirakan hatinya.. bila dia x gembira, anda akan menerima tempiasnya… tapi bila anda x gembira, dia buat bangang je..

2. anda dikongkong dan dimanipulasi olehnya.. sentiasa ikut telunjuknya tanpa anda sedari.. sehinggakan anda jadi org yg bukan anda…

3. anda mengabaikan diri anda sendiri sebab terlalu focus dengan kebajikan pasangan anda..

4. anda selalu berada dalam keadaan tertekan kerana perlu berubah seperti mana yg dikehendaki oleh pasangan anda untuk mengembirakan hatinya… (gua x paham nape dia couple dgn lu kalau sah2 lu bukan type dia.. and then susah2 nak tukar lu… trust me byk lagi lelaki or perempuan lain yg suka org mcm lu)

5. anda dipulaukan rakan2 dan keluarga… atau dipaksa oleh pasangan anda untuk menjauhkan diri dari rakan2 dan keluarga… hidup anda hanya terfokus pada dia semata2.. (just imagine if one day pasangan lu ni mati or berpisah dgn lu… pada sape lu nk mengadu??.. kawan2 suma lu dh buang dulu..)

6. anda takut untuk membangkang dgn segala idea dan permintaan pasangan anda… anda ikut je ape yg dia suruh..

7. pasangan anda menyuruh anda melupakan dan berhenti dari aktiviti riadah yg anda gemari walaupon aktiviti itu sihat untuk anda..

8. pasangan anda sentiasa mengutuk dan mengkritik segala benda yg anda lakukan.. segala apa yg anda katakan… dan segala apa yg anda pakai…

9. anda tidak diberikan sebarang kebebasan dan privasi… semua anda kena share dan bgtau dia… termasuklah semua password akaun2 internet anda.. (dan gua yakin bila ini berlaku, lu mesti ada no tepon lain and akaun lain yg lu x bg kan?.. l upon start menyeleweng… betul x?..)

10. anda merasakan hubungan anda kekurangan keadilan dimana semua keputusan dan kehendak ter-fokus pada pasangan anda semata… dan anda hanyalah perhiasan utama hubungan yg tidak memberi ape2 kesan

11. pasangan anda sentiasa memandang rendah pada anda.. menghina anda.. memukul anda… dan memanggil anda dengan nama2 yg tidak sepatutnya.. (well kalau dia x pukul pon, penderitaan dan penderaan mental sudah memadai)..

memulakan hubungan atas dasar takut… kesedihan atau marah bukanlah perhubungan cinta… itu namanya sengal… saje cari nahas.. kita adalah kapten untuk kebahagiaan kita… kite yg kemudi hidup kita dgn jalan yg kita mahukan…

jangan terlalu ikut perasaan… semua orang telah dicipta dgn pasangan masing2… tidak perlu tergesa2 mencari cinta dan menerima segala mala’un yg hadir.. kita juga berhak untuk bahagia… jadi x salah utk menunggu… what if tunggu lama sgt tp org tu x hadir?.. then mungkin maknanya lu tunggu org yg terlalu sempurna… x semua criteria yg kita mahu itu kita akan dapat… tapi x bererti kite perlu terima sesiapa sahaja… nilai dgn otak… bukan dgn hati semata…

3 comments:

BISKUTMARIE(",) said...

kena ingat jugak...
cinta tak datang mcm yg kite harapkan...
pokoknye hati dan jangan menyesal dgn ape yg dah kite buat bersame dgn pasangan...
orang putih kate, follow the flow tpi jgn jadi bodoh...

Ryan Valentine said...

no 4 mmg sesuai utk menembak sy..
exbf nak swuh sy berubah agaknye die masih tak dpt terime diri sy..
now, sy rase better kami jd kwn jek n tak rasa sesal pa pe..

kupu-kupu biasa said...

biskutmarie.. yup... dah buat nyesal x guna dah.. kena move on and jgn repeat balik kesilapan tu..

ryan... ok lah tu.. atleast dh sedar awal... ade certain ppl dah berthn2 pon x sedar2...