Tuesday, July 13, 2010

nasihat cinta (part...entah...)

ada org mintak nasihat gua..

dia minat satu girl ni.. which girl ni kawan gua... kebetulan bday girl ni nak dekat dah so kengkonon nak kasi prezen lah.... then gua tanya

"budget lu berapa?"

dia diam dan kemudian menjawab

"xtau... lu kasi tau dulu lah ape gua patut belikan"

gua tenang je dgr jawapan dia... then gua memandang ke langit... memikirkan girl yg dia minat tu... hhmmmm... mengikut pemerhatian gua, girl ni minat gadget... atau dalam bahasa simplenya, barang2 komputer or elektronik... so gua suggest modem broadband since dia punya dah rosak... rasa dalam seratus gitu... then dak laki ni jawab:

"hmmm... xkan lah hadiah pertama gua kat dia nak kasi mahal2.. yg murah sudah lah"

dan kali ini gua relaks lagi.. merenung lantai pula memikirkan apa lagi yg girl tu minat... (which gua rasa sebagai org yg meminati girl tu, mamat dpn gua ni patutnya tau girl tu lebih memerlukan ape... tapi sah hampehhh)

"hmmm ooww.. modem mahal eh?..(dgn sarkastik-nya nada gua)... hmmm lu bg ah eksesori.. bracelet ke ape ke... yg dia ble igt kat lu bila pki... "..

dia termenung jap dan berkata lagi:

"ishhh...xnak lah... segan lah klu org tau.."

and.... masa ni gua dah x releks... gua mmg hangennn gila.. gua x cakap banyak... gua terus blah.. malas nak layan... dalam hati gua jelas berkata [patut lah lu x dapat girl tu lg sampai skang]


nasihat gua pada mamat2 diluar sana yg masih boleh dibentuk dan di didik..

1. kalau lu ada minat mane2 minah... sila jgn kedekut utk invest.. ala setakat kuar duit serat-dua apelah sgt... jangka masa panjang tu wei... sebab, lepas couple kang.. lu xyah invest lg dah (mmg lelaki jrg invest pon lepas couple.. mase ni dia serah rship bulat2 kat girl... so gua rs xde hal klu lu org patut invest mase mula2)

2. buangkan sifat malu dan ego lu tu utk seketika... lu nak awek tu ke x?.. asyik pikir ape org lain pikir je susah lah... kalau lu kesunyian, kawan lu tu nak spend time 24jam dgn lu ke nanti?..

3. bagi cekelat masa birthday adalah sgt x cool... lu igt valentines day ke?.. lu igt mothers day ke?.. girl ni selalu buat2 x gemar dpt prezen mase bday dia tp sesungguhnya dalam hati ade gak perasaan teringin dapat bday gift best2... lu bg cekelat?.. alahaiii.... mmg kengkawan dia lah yg tukang abiskan cekelat tu...

4. lu bg teddy bear jauh lebih baik dr lu bg bunga beb... unless lu nak bg bunga beserta teddy bear.... bunga semata2 tidak mendapat perhatian perasaannya ye... sekuntum bunga dan satu teddy bear jauh lebih besar impaknya dari sejambak bunga... coz somehow bunga layu... and xde kenangan utk disimpan.. and kalau girl tu jenis x minat bunga then padan muka lu...

**jika girl tu nak gi kursus or vacation jauh... sila bg teddy dan sisipkan notes "This teddy will be ur bodyguard since im x there to look after u"... sweet x gua?.. hehe

5. adalah sgt menjengkelkan bila suma org dh tau lu suka girl tu.. and girl tu pon tau lu suka dia... tapi lu masih berkias2 diatas angin... bgtau sudah lah... straight to the point... xyah koner2... bosan dowhhhh... jgn sampai org potong line lu... lu igt girl suka ke hubungan hanging?.. nampak mcm lu suka tapi mcm x... girl cepat bosan berteka-teki... sbb bila lu buat perenagai gini, ia menunjukkan lu mcm x berminat nak ada rship dgn dia...

6. sila jgn kuarkan statement "aku berjimat ni suma utk bakal isteri aku so aku xleh nak invest ape2 utk setakat girl yg aku minat/gf aku /yg sewaktu dgnnya" ini adalah statement membunuh peluang diri sendiri... coz as if girl tu bkn calon isteri lu... klu lu xleh nampak future lu dgn girl ni, then nape lu nak kejar??.. klu setakat nak yg utk suka2 then buat ape nak minat beria since mereka2 yg khas utk suka2 ni mmg selalunya menyerah diri mendampingi lu tanpa perlu invest ape2.. klu lu nak girl yg lu minat ni jadi suri hidup lu, then lu kena treat dia as one...


**terpulang pada method masing2 lah nak tackle camne... tp sebagai penasihat bebas... gua cuma share pendapat gua melalui pengalaman gua sendiri... yg penting, perasaan hormat pada girl tu perlu ade... klu lu xnak adik or kakak lu kena tackle cara gitu then lu jgn buat... hormat dia sebagai seorang perempuan yg ade perasaan dan bukan sebagai satu trofi kemenangan...

5 comments:

BISKUTMARIE(",) said...

fuh...
ayat penamat tu yang paling dasat..
dasat beb, memang dasat...
(sambil semua orang berdiri & tepuk tangan)

Redbloodx said...

terbaik lah lu punya advice..haha... sorry bukan gua xnak ngorat lu. klu gua ngn lu kapel. kita mungkin jd pasangan bahagia. but i have promise to myself to be loyalty. Gua sayang gila ngn awek gua. Wlupn kdg2 dia buat gua xtahan dgn perangai dia. huhu~

kupu-kupu biasa said...

biskutmarie... dan2 je lu..


redbloodx.. statement lu lawak.. hahahahaha... gua pon xde perasaan nak kapel dgn sape2 skang ni... hahahaha...

Redbloodx said...

gua punya state mmg hangat.. semua org tau. lu dah terkena dgn statement panas gua. harap lu ble terima seadanya dgn gurauan kasar gua. hehe

kupu-kupu biasa said...

xde hal.. sbb stmnt tu xde berape kena mengena sgt dgn gua...