Saturday, February 13, 2010

Sebab kenapa gua benci valentine..

Bunga berbakul2 dah gua terima.. Teddy Bear berkotak2.. Kad2 cinta xyah cakap ah... bersepah2 dah gua campak.. Tapi perasaan nak suka valentine tu still xde... bukan sebab gua religious sgt or dah join tabliq or whatever tapi....

Segalanya bermula pada tahun 2002..

Gua meleraikan ikatan kain batik yg tersemat baik kat getah seluar pendek gua... ahhhh... life unibesiti mmg gini.. kalau dok kolej kediaman xleh nak pakai seluar pendek.. nak x nak gua sarung kain batik klu nk ronda2 level gua.. kire gua pecah tradisi ah pki kain batik ikat kat getah seluar... hehehe.. klu x mmg free show ah.. tapi klu free show pon gua anggap je tu rezeki diaorg... hahaha

Tepon bimbit gua menjerit2 mintak diangkat.. dah ah ringing tone dia monotone.. x feel betul gua nak tunggu bunyi lama2... so gua angkat dgn pantas..

"Hi sayang.. Hepi valentines day"

gua melirik manja kearah jam dinding yg gua sandarkan kat meja study.. kol 12am... oww patut ah... gua senyum gedik

"Thanks nyet.. tot u xnak wish me" (sumpah intonasi gua gedik mase ni..)

Dia gelak control macho... skang klu dgr dia gelak camtu sure rase jijik... time dulu je gua rase teruja... yuckksss

"eh mestilah wish.. u kan gf i... hmmm ok lah "B", i nak tido dah.. nite2 sleep tite... bye"

Gua senyum lagi... "oww okie... bye"

Panggilan termati disitu... gua x habis2 senyum lagi walaupon dah dekat 10minit gua letak tepon... ishhhhhh... malu je perangai gitu...

Keesokan harinya ketika suasana masih hening diperkarangan kampus... gua dgn santai memanjat meja study dan mencangkung ngam2 tepi tingkap, maklumlah, kat situ je coverage yg paling clear... cam gampang je ade port2 tertentu je yg ade line kat bilik gua ni... gua pon menelepon si Nyet ni tadi... ntah nape jantung gua berdegup kencang..

"Hello".. si penerima panggilan bersuara..

gua terkedu seketika... gua check balik screen phone gua kot2 gua salah dial.. SAH.. memang gua TAK SILAP.. tapi kenapa lain benar suara dia?..

"Err, hello... ermmm... Nyet ada?.."

kedengaran si penerima panggilan menguap kecil.. "Sayang, ur phone bunyi ni bangun lah".. sungguh manja dan gemalai suaranya dihujung talian... sedikit sebanyak suara itu bagai menikam jantung gua.. pedih x terkata.. tapi gua kontrol amarah gua... gua xnak serkap jarang terus... gua nak penjelasan..

"Hello.. sape ni?" suara garau itu bagai menuang cuka kedalam luka hati gua tat kala itu... suara bf gua... ye... gua yakin..

"Ny.. nyet?.." gua gagap seketika

Ketika itu kedengaran jeritan kecil.. "oww shit"..

"oowww ... ermmm... hiiii.. ermm im bz skit.. ehemmmm.. ermmm"

gua dah start hilang sabar... "u katne ni?"

"ermmm.. kat pahang" jawabnya dgn selamba..

gua dah start mencarut dlm hati... mlm semlm mase wish gua dia pakai phone bilik dia which kat kl... now dia dh kat pahang and suara br bgn tido?..

"u buat ape kat pahang?"

dia diam untuk beberapa minit.. "oww ade... ermmm.. kenduri kawen.. errmm ok ah i ngantuk ni.. dlm bas... x clear sgt line.. bye"

tanpa dipinta panggilan gua dia hentikan sendiri.. pundek... dalam 10 minit kemudian gua call balik... dan perempuan yg sama mengangkat telefon.. gua dah makin berapi... dgn tergagap2 menahan tangis, gua beranikan diri bertanya..

"u ni siapa ye?.. nape phone Nyet pada u?"

perempuan tu gelak miang... "I lah Ijan... gf Nyet.. dah 2thn kiteorg couple... hmmm u besfren Nyet kan?.. i tanya dia tadi pasal u.."

air mata gua dah menitik... sendu gua tahan dalam2... "owww.. hmmm... ha ah... ok lah Ijan, i ada keje skit nk buat ni... bye"

... dan mulai detik itu... saat itu.. gua dah x celebrate valentine.... fine.. gua tau kite sebagai umat islam x patut sambut.. sebab tu agak kafir... tapi... gua ada alasan tambahan utk x celebrate... gua xnak igt camne hancur luluh hati gua mase dapat tau gua rupanya gf no2.. dia nk rosakkan gua x dpt so dia berdamping balik dgn gf 1st dia yg dh barai tu.... pundekkkk!!..

**neway gua gelak bila lelaki melayu kite bg alasan agama part xnk celerate valentine and kononnya hari2 dia celebrate kasih dia kat kita... hahahahaha... pundekkkk... nampak sgt kedekut.. coz aku yakin, mane ade lelaki sambut kasih sayang dia kat kite setiap hari.... makan kat luar pon kengkadang kite yg kena bayar.. parking pon kengkadang dia wat bodo je.. kite gak yg kena hulur.. ni kan plak nk celebrate kasih setiap hari... ada ke korg dpt bunga sekuntum setiap hari?... ade ke setiap kali jumpa dia bg cekelat sekotak?... hahahaha... alasan... part ni ko pki agama suma... tapi part gi solat jumaat.. mak aiiii... liat ya rabbi... ni blom gua include solat 5 waktu lagi... hehehe.. so kesimpulannya, baik lu ckp "lepas nikah nanti saya buktikan kasih saya pada awk.. setiap hari adalah valentine.. mungkin sy x mampu nak bg hadiah setiap hari tp sy akan ucapkan kasih sy pada awk setiap hari.. dan klu sehari sy lupa, sy mahu awk igtkan sy"..

amacam sweet x ayat gua? and skang lu dh paham kan nape gua x suka valentine? tapi gua x kesah klu lu nak bg gua prezen time ni.. hahahaha.. gua terima je...

3 comments:

ezam said...

lenkali baling je dgn mangkuk tingkat org macam tue..hehehe

Zikr the Jalanan Sepi Perantau said...

sabar jela... :-)

terataisuci said...

kejam sungguh lelaki tuh...