Friday, August 21, 2009

Budak-budak sekolah zaman sekarang..

Tadi aku lepak dengan jayanyer di McD sementara menunggu solat jumaat tamat… ye lah, xkan aku nak join plak.. sebagai seorg yg mmg ikut peraturan rehat, tepat jam 12 aku dah get ready nak lunch… jam menunjukkan tepat 12.01pm… aku pon gi lunch..

Jalan2 ke emporium memang pack dengan makcik2 and kakak2 kerajaan yg masih lagi x bukak name tag mereka.. belagak lah tu… mentang2 ada org dalam tolong push nama dia untuk keje situ… name tag terus disua2kan jer… eleh.. tunjuk kad matrik aku kang baru tau… siap ada touch n go and kad bank tau… korang punya ada ke?..

Setelah berlarian anak ala2 cerite Baywatch ketika melintas jalan, kiteorg pon gi lepak McD.. perghhh penuh dgn budak sekolah… lelaki meja belah kanan and perempuan meja depan aku.. yg lelaki sibuk bandingkan jawapan exam percubaan pmr diaorg kot… while yg perempuan sibuk amik pic guna camera henfon.. cilaka.. aku dulu sekolah public phone pon jarang2 guna.. tepon rumah dah dikunci elok and ble picit 999 jer… masa masuk pengajian tinggi ler baru merasa pakai henfon.. tu pon cap Mitsubishi.. pelik kan?.. camne syarikat buat keta ble jual henfon… aku pon pelik tapi org dah bg aku pakai je lah… xde camera2 bagai ni… ciisss…

Pastu nak dijadikan cerita, aku usha baju sekolah diaorg… baju kurung.. kain senteng macam banjir… tapi dak group meja sebelah tu plak trend kain sapu lantai… stok labuh nak mati… pinjam baju mak diaorg kot… huhhh… x berubah lagi rupanya trend2 diaorg ni… kain banjir and kain sapu…

rambut rebonding x ble blah tu.. aku sekolah dulu nak potong rambut pon x mampu… semua rambut sepesen satu group ni.. rebonding and ikat pony tail… while group sana plak pakai tudung tapi stok tundung pendek… mungkin diaorang pinjam adik diaorg punya kot… alaa aku yakin kau paham apa yg aku cuba bayangkan ni kan… dulu masa korang sekolah pon ada budak2 pakai tudung style ni… and then x pakai camisole and pakai bra kaler2 so that tudung pendek tu bila tersingkap ble lah budak laki menjamu mata dgn kaler bra yg kaler2 tu…

ooohhh.. lagi yg aku xleh bla tu…. perghhhh lepak McD tu beb… budak sekarang ni mewah betul… aku dulu kalau kuar jln dgn kawan2 bawak duit cukup2 duit tambang pegi and balik jer… McD tu setakat jalan kat tepi je lah.. ni ok lah McD aritu aku gi J.Co donut pon banyak budak sekolah… kat Secret Recipe.. kat Nandos.. kat Kenny Rogers… perrghhhh banyak siot duit diaorg ni… aku ni pon naik semput nak bayar kalau makan kat sana… tu pon nasib baik gi sana makan atas belas ikhsan org nak blanja.. nama nak gi sendiri tu mmg harapan berbau impian je lah..

Pastu trend beg sekolah diaorg pon gitu… satu group pakai beg yg talinya ditarik abis sampai beng sandang tu nak mencecah tengkuk dah… while group yg satu lagi plak beg di lowered kan sampai cecah punggung… hahahaha

Bila tgk budak2 ni aku rasa nak gelak pon ade… zaman dah makin maju tapi perubahan cuba tang teknologi jer… minda dan budaya tu tetap sama… macam mana budak2 zaman aku dulu, camtu lah budak2 zaman skang… Cuma budak2 zaman aku xde lah semewah budak skang.. kami nak beli barang2 pon kena kumpul duit sendiri.. xde nyer dapat mp3 suma ni… beli kaset yg RM17.90 tu pon mau sebulan aku kena kumpul duit… kalau mak ayah belikan kasut Jack Parcel as kasut sekolah.. perghhhh bangga… rasa mcm nak sangkut je kasut kat bahu sambil kaki ayam.. baru cara… baru semua org tau aku ada kasut mahal.. tapi tu je lah kasut aku sepanjang tahun sementara nak tunggu tahun depan… tu pon belom tentu dapat.. nak beli kapur kasut pon pakai duit sendiri… tu yg aku amik initiative pakai kapur papan hitam jer… tu pon bila nak sport check baru mengelelabah nak rembat kapur.. tu yg sampai tersalah amik kapur kuning tu.. cilaka… kantoi jugak gua akhirnya dengan pengawas… Beg sekolah lagi lah… 5 thn sekolah menengah aku x tukar beg.. kalau koyak aku kasi modified sikit.. letak safety pin… nak lebih canggih, buku teks yg berat (which aku x paham nape cikgu suruh bawak padahal x pakai pon) aku ikat dengan tali khas yg menyilang2 tu… perghhh.. kaler2 tu beb..

neway, korg tau x sesungguhnya sistem Pet- Sis bagai ni suma ada lagi... dammnnn..

Kesimpulan nyer aku rasa budak2 sekarang ni untung betul… semua disediakan… tu pon xnak study betul2.. rugi-rugi.. korang dah umur cam aku ni kang baru korg menyesal xnak belajar betul2 masa SPM dulu…

4 comments:

Basuh Baju said...

bebudak skrg blaja PPSMI pon payah...tp slh dowg ke ek? hehe

apapun, mmg untung ar. semua dh ada..blaja je..

FdausAmad said...

Gua nak ajak lu datang lepak blog gua.Rilek rilek.

Chow.

sha89 said...

haa tau xpe..bdak2 skrg dh bnyk beza dri dulu...

aku paling xsuke tgk tudung bdak2 perempuan...ade yg bajet mcm pkai tudung zaman 60-an...mmg pendek gilerr...

sygnye kn....smua ade tp tetap xmo study elok2~

kupu-kupu biasa said...

basuh baju... PPSMI tu ape jadah?.. sori aku ni x handal sgt part pendidikan skang... coz aku dulu pon gi sekolah buat cukup syarat jer..

Fdaus.. heran... aku dah tukar blog lain pon kau ble cari aku gak... handal...

sha.. yup... same jer.. aku igt budak zmn IT ni minda canggih skit... sama jer... malas gak mcm masa zmn aku... haha..