Wednesday, March 17, 2010

konsultasi

Dalam suasana yg agak hening dan bening ketika laptop gua hangging, tetibe Zainal kawan gua yg gua baru femeskan kat entry dua sebelum entry yg ni tu msg gua... dia ngadu...

ahhhh.... gua ni tgh hangin dgn sbb keje tertunda2 ble plak dia msg... mmg undang khutbah rabu lah namanya tu...

dia bgtau gua dia gaduh dgn awek dia... dia kate awek dia call ckp nak cerita something kat dia... nak luah perasaan ah konon pasal ape yg dia x puas hati kat opis dia... so si Zainal ni pi bagi ah nasihat and solution.... end up diaorg gaduh sbb gf dia x dapat terima cadangan dan ucapan dia td...

Gua nye konklusi yg merangkap konsultasi gua td mudah je....

Bila gf call kata nak cerita something, se-elok2nya lu org dgr je... dia cuma nak berkongsi cerita... bukan nak mintak pendapat.... coz kalau kami mintak pendapat, kami ckp direct je coz klu ckp koner2 ni bukan korg paham pon... kami klu ble nak korg tau semua yg kami lalui hari ni.. tp kami bukan nak korg kondem.... kami byk lg kawan2 durjana yg ble tolong kondem... kami cuma nak support and rasa ada org back up kami... method terbaik ialah dgn memberi respon

"oh ye ke?"....
"nape ble jadi gitu?"...
"isshhhh nape dia buat gitu?"...
"kesiannya u"...
"xpe... next time elakkan okay"..
"dah xmau pikir lg okay.. nanti u sedih2 i risau"...


.... dan macam2 lagi.... ni suma ayat selamat... walaupon lu x puas hati dgn tindakan dia, lu xleh kondem dia terus... kena menang kan dia dulu... belai jiwa.... then baru kondem... tu pon secara halus.... x nampak sgt... bak kate pepatah german... "if u want a happy relationship, do remember that women are always right.... when they are happy..... then u'll be veryyyyyy happy"

mungkin nampak cam berat sebelah.... tapi lu kena igt, perempuan ni suka bermanja dan dimanjakan.... so lu layan je lah.... gua paham, sometimes cerita dia tu x berape masuk akal tapi x salah kalau lu layankan je.... nasib baik dia cerita kat lu... kalau dia cari mamat lain untuk bercerita bila kesepian lagi parah... So better lu start belajar jadi pendengar yg baik... once dia dah cop lu pendengar yg baik, then dia xde point nak cari pasal sgt.... hahahaha...

4 comments:

Zulfadzly said...

thanx sbb bg aku tips yg sgt berguna utk aku diwaktu dan tika ini..

luZ a.k.a peRmataPuTiH said...

em...
bgus2...de tips tmbhan kt aku ne..maseh2

BISKUTMARIE(",) said...

mgkn bkn nak kondem tapi hanye la nasihat atau pandangan hanye untuk kekasih hati...
mgkn sang perempuan tak faham ape yang cube disampaikan sehinggalah terjadi nye pertengkaran..
bagi gua ni adalah masalah biasa dlm perhubungan, masalah kecik je...

kepada tuan pengadu--> ni masalah kecik je bro, takyah amek hati...
biasala perempuan, hati lembut mcam kek..
tercuit sket je robek...
pendapat & nasihat kupu² ni bole diambil untuk tindakan untuk mase depan..

Ain Atika Zailani said...

heheh.....sikit betul...kelakar lah...haih~~ macam2 ragam.